kedd, október 17, 2006

Pizza @ Szisza

Tegnap tartotta Greg (haverom) a diplomavédési előadását. Emiatt 2 napra ismét Erlangenbe látogatott. Estére egy közös pizzasütést szerveztünk Sziszánál - s közben megcsodáltuk Szisza újonnan kifestett előszobáját. Sajnos nincsen fényképem a pizzáról, szóval most kicsit meg kell hogy erőltessétek a képzelőerőtöket ;) No s mivel ez egy egyszeri kombináció ill. keverék volt, így nincs is ehhez most recept, mindössze csak a hozzávalók (azért megpróbálok visszaemlékezni a pontos mennyiségekre ;) ).

Nem tudom magyarul hogyan van ez a mondás, de németről fordítva kb. úgy hangzik, hogy sok szakács elrontja az ételt. Nos tegnap sikerült ennek az ellentetjét bebizonyítani!;) A receptjeim közt található pizzatésztareceptemtől eltérően ez a tészta némi tejet, bazsalikomot és tökmagolajat is tartalmazott. A paradicsomos alaphoz kevés olajban némi hagymát és egy csenevész kis fokhagymát (kb. 8-10 apró gerezd) megdinszteltünk, majd egy nagy konzerv jól lecsöpögtetett paradicsommal és sóval elkavartuk. Ezután rendesen pusztítottunk Szisza fűszernövényei közt. A mártásba belekerült kb. 12-14 szál oregánó, 1 gally rozmaring, kb. 10 levél bazsalikom, 7-8 levél borsmenta és 2 levél zsázsa. Igen, zsázsa. Greg és én még életünkben nem ettünk zsázsát, úgyhogy Szisza megkínált minket egy kis kóstolóval. Pöppet tormára emlékeztető íze van, könnyedén borsos és egy kellemes enyhe erős ízt is hoz még magával.

Miután a pizzatésztát ezzel a mártással bekentük, az egyik felét finom magyar kolbásszal és hagymával, a másik felét pedig vékonyra vágott fetával és pici kis füstölt fekete-erdei sonkával raktuk meg. No s persze mindezt némi reszelt sajttal megszórtuk. Nyam, de fini volt! Ennél a kombinációnál igazán nem gondoltam volna, hogy vmi ilyen fini sül ki belőle! ;)

4 megjegyzés:

Földes Péter írta...

Huu, ez nagyon etvagygerjeszto recept, imadom a zoldfuszereket, a paradicsomrol meg csak annyit, hogy csak olyan bebi etelt voltam hajlando megenni, amiben volt paradicsom:-)Mennyire van intenziv ize a zsazsanak?Meg en sem ettem, de talan fozocskezos musorokbol remlik, mint ha voros husokkal kifejezetten jol menne...Ha minden igaz, jovo heten reszt veszek egy koreai fozocskezesen, ha latok vmi erdekeset, megosztom majd veled!Izkalandra fel!Ja es az utobbi 3 napban ettem nyers lohust es gombhalat, de minderrol majd a blogomon, a lenyeg, hogy meg elek!:-)

Unknown írta...

No, lehet megis lesz hozzá recept;) A zsázsa elsőre kellemesen friss ízű, majd egyszercsak előbújik az erős íze. Talán a csípős mustáréhoz hasonlítható így az ismertebb ízek köréből, azzal a különbséggel, hogy ugye nincs az az ecetből fakadó savanykás íze. No meg nem is marad meg úgy az erős íze, mint pl. az erős paprikáé / peperónié / chilié, hanem viszonylag hamar lecsitul. Végülis mindenféle zöldfűszeres keverékhez megy sztem, egy kellemes plussz nüanszot ad az ételekhez. Sajnos csak frissen használható, de állítólag nem túl nehézkes ápolni. A virágrügyét meg állítólag kapribogyóhoz hasonlóan meg lehet enni (t.i. a kapribogyó a növény még épphogy ki nem nyílt rügye, s nem a termése).
Nyers lóhus? No ilyesmi még nem került a tányéromra ;) S milyen formában? Hajszálvékony szeletekre vágva carpaccioként? Vagy vmi tatárhoz hasonló darált formában, fűszeresen? Érdekelnek az érdekességek, szal örülnék ha majd megosztanád ;) Mindenesetre ne rontsd el a gyomrod ;)

Földes Péter írta...

Jaja, vekony szeletek gyomberrel, fokhagymaval egy kis porehagymaval es szojaszoszba martogatva, nem rossz, de masnap hipochonderkent gyomor fajast eszleltem, ha arra gondoltam, hogy lovat ettem:-)Szoval nalam meg sem kozeliti a nyers halat, meg a tatar bifszteket.De sokaknak meg nagyon izlik, elokelo kajanak tartjak, amit csak elegans ettermekben lehet kapni.Szoval ha egyszer lesz ra lehetoseg, azert kostold meg!

Unknown írta...

Nyami, fini lóhús ;) Jó hát az őskorban mindent nyersen ettünk... :P
Viccet félretéve, tényleg vannak ilyen ételek kínában/japánban, amik szinte csak az asztalon főnek meg. Pl. a részeg rákok, amiket még élve dobnak forró alkoholba, s az aztalon döglenek csak meg, majd így félig nyersen fogyasztják. Vagy hasonló finom falat lehet még, ahol alulra forró vizet öntenek, rátesznek egy szűrőt amit megraknak zöldséggel és ismét egy szűrőt rátéve legfelülre helyezik a még nyers rákokat. Azalatt a 2-3 perc alatt míg kikerül az asztalra meg is fő ;)
No s a lóra visszatérve, itt Nyugat-Európában sem annyira idegen a lóhús fogyasztása. Pl. lókolbászhoz szinte mindenütt hozzájut az ember. A rajna vidékén pedig hagyomány szerint lóhúsból készítik a rajnai sauerbratent (ilyen savanykás egészben sült hús).