szombat, április 28, 2007

Reggelizzünk együtt! - VKF IV.

Ismét eltelt egy hónap, s elérkezett a nagy nap, mikor a pályamunkát le kell adni. Azok számára, akik nem követnék, egy rövid összefoglaló: az idei hónapban a gasztroblogok körében "Reggelizzünk együtt!" címmel hirdette meg Dalla cucina a "Vigyázz, kész, főzz!" hobbi-versenysorozat negyedik fordulóját. Mint ahogy a címből is következtethető, egy kényelmes, hosszú vasárnapi reggelihez kellett ötleteket / recepteket kikísérletezni. Hosszas gondolkodás után egy kicsit nem annyira hétköznapi kenyérre kenhető finomságokkal készülődtem.


Az egyikük a paradicsomzselé, melyet még múlt ősszel készítettem el, miután tesómnál egy receptújságot olvasgatva megakadt rajta a szemem. Persze, hogy ne csak egy ketchup, vagy valami paradicsomos chutney legyen, ezért csak a paradicsom levét használtam fel, melynek végeredményeként egy átlátszó zselét kaptam. A paradicsomízhez egy enyhe csípősség és némi frissesség is társult 1-1 chili ill. menta, bazsalikom és citrom formájában. Ugyan elég macerás munka, s hosszadalmas, míg végre lecsöpög a tiszta lé a paradicsomból, viszont mindenképp érdemes kipróbálni, ha ismét eljön a paradicsomszezon. (recept itt)

A másik pályamunkám pedig az ún. lemon curd - avagy magyarul kb. citromkrém. (recept itt) Tényleg annyira krémesre sikerült, mint amilyen a krémkaramell vagy egy sűrűbbféle hűtött méz szokott néha lenni. Az ízénél természetesen mindenkinek saját magának kell megtalálnia az egyensúlyt az édes és a savanyú között. Lehet, hogy nem épp a legegészségesebb reggeli, de a zamata szerintem mindenkit kárpótolni fog érte ;)

1 megjegyzés:

Millie írta...

Nem semmi! Bár én nem vagyok oda a zselékért, de érdekes koncepció, szívesen megkostólnám. Remélem egyszer lesz éttermed, ahol ez is bekerül egy kostolómenübe :-D
A lemon curdról viszont teljesen más receptem van, egyszer posztolom is.
:-D