szombat, augusztus 04, 2007

Gorgonzolás-körtés sertésfilé

Reggel, mikor bóklásztam a piacon, annyira szép rucolát (szótár szerint borsmustár magyarul) sikerült találnom (finom zsenge, abszolút senem zöld és senem csípős ízű), hogy a főételt tekintve spontán egy rucolás-diós rizs megvalósítása mellett döntöttem. A rucolának véleményem szerint nagyon kellemes dióirányba hajló ízárnyalata is van, ezért is adtam hozzá diót - nagyon finoman harmonizálnak! No s persze a gorgonzola-körte-dió mesterhármas sem titok szerintem ma már. Erre épült a mai főételem.


A második fogás az Alex & Michelle-lel töltött ebéd során egy gorgonzolával átsütött, baconba göngyölt sertésfilé volt, melyet diós-rucolás rizzsel és mogyoróhagymás körtével tálaltam. Pontszámot tekintve (ld. előző bejegyzésem) szorosan az előétel mögött végzett (9,5, 9 és 9) ;) (recept)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy mesteri kép! Grat!
A trió nálam is bevált, de csak pastamártás formájában, a képed meg külön is inspirál, hogy kipróbáljam hússal is.

Unknown írta...

Köszi ;)
A poén az egész ételben az, hogy mindegyik összetevője önmagában is meglenne, s finom, de legfinomabb, ha mindegyik komponenséből teszünk egy keveset a villánkra - szerintem tökéletes ízharmónia ;)

Névtelen írta...

Így igaz, markáns íz mindegyik. Kezdünk végre távolodni az alma-dió-camembert fílingtől, ami már elég elcsépelt volt (l: kijevi alma, stb.)

Névtelen írta...

Ezt a rizst én is ki fogom próbálni. Zseniális ötlet és a rukkolát is nagyon szeretjük.
A fotó meg egyenesen fantasztikus!

Unknown írta...

Köszi Mamma & Ági ;)
Most jutott eszembe, hogy a bort elfelejtettem feltüntetni: Vivamus Tokaji Késői Szüretelésű Hárslevelű (édes, 2002). Annyira nem is édes, mint némelyik más tokaji bor, de ízét tekintve nagyon jól illik az egész kombinációhoz. Esetleg legközelebb félszáraz / félédes tokajival kellene próbálni.

Névtelen írta...

Jelentem, száraz hárssal (Nobilis Hárs 2005) is tökéletes :)

Köszönet a receptért!

Unknown írta...

Kedves spacemonkey!

Örülök, hogy jól sikerült és ízlett ;) Remélem kárpótolt az íz a rumliért, amivel a mosogatás során meg kellett bírkózni ;)
A bor amúgy azért volt édes, mert Alex & Michelle szinte csak édes bort isznak ... úgyhogy végül ez lett a kompromisszum - mert én meg amúgy szárazpárti vagyok. Úgy látom, a hárs azért megmaradt ;)

Névtelen írta...

az a jó abban, ha az ember a barátainak főz, hogy nem neki kell mosogatnia ;)

Unknown írta...

:D