vasárnap, szeptember 30, 2007

Tutti Frutti

Megismételtem a tegnapi ratatouille-mat - csak ma zöldség helyett őszi gyümölcsökkel! Került bele minden jó: alma, körte, őszibarack, szilva, mazsola s végül még egy kis aszúfürdőt is vehettek a gyümölcsök. Sütőben alaposan átsütve végül egyféle gyümölcslecsó született, melyet hozzáillően szabadon "tutti frutti"-ra kereszteltem. Ideális "maradék-gyümölcs-megsemmisítő" őszi vitamindús étel, mely után új erővel állhatunk a közelgő rideg téli napok elébe ;) (recept)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon ötletes ez is. Főleg köretnek. Nem sok benne az aszú körethez?...
Van otthon vitamintartalom-mérőd?:-)) Nem hiszem, hogy túl sok marad benne ennyi sütés után:-))
Na jó, nem kukacoskodok, tök jó lehetett (szójaszósszal picit fúziós), én talán löttyintenék mellé egy kevés vaníliamártást, vagy ilyesmit... desszertnél.
A citromverbéna, az a citromfű?

Unknown írta...

hát ha ebben sok, akkor nem tudom, mit fogsz szólni a következő bejegyzésemhez ;) nem sok, az alkohol ugye elpárolog, az íz pedig szépen beleivódik a gyümölcsbe. igen, igaz, ennyi sütés után elvész némi vitamin - azt hiszem ez onnét ered, hogy nővéremnél suliban mindig azzal népszerűsítették a menzaételeket, hogy sok bennük a vitamin ;)
öh, fúziós? először sót akartam rászórni, de eszembe jutott az ázsiai konyha, ahol szójaszószt használnak sózásra. jellemző a mézes-szójás sütési módszer is arrafele, pl. csirkét, kacsát és angolnát is ettem már így elkészítve.
tejszínt és egyéb zsíros löttyöt szándékosan hagytam el, elvileg még 1-2ek vajat is szét lehetne olvasztani a gyümölcsökön egészen "bratapfel" stílusban. desszertként inkább talán a finom levéből csinálnék valami mártást, de egy könnyed vaníliaszósszal is prímán menne ;)
a citromverbéna sokkal erőteljesebb citrom ízű, mint a melissza vagy a citromfű. szándékosan írom melisszának, mert sajnos magyarul a "citromfű" elnevezés két teljesen különböző növényt nevez meg... közeledik a tél, s az erkélyemen még mindig eléldegél a verbénám, úgyhogy próbálgatom felhasználgatni ;)

Névtelen írta...

Most már teljesen felcsigáztál a befutó bejegyzéseddel... mi jöhet még??
Valaki kiírhatná egy következő VKF-re a *Főzz alkohollal, de ne módjával!* cimű fordulót, na, arra kapásból lenne pár tucat receptem, gondolom Te se lapozgatnál tanácstalanul a szakácskönyveidben:-)))

Szójaszósz oké, én még a halszószt (fishsauce) is el tudnám képzelni, mégiscsak semlegesebb, és ilyen mennyiségben nincs halíze. Csak első hallásra bizarr!
De ha már a Bratapfel-stílust említed, akkor pici vaj, toastmorzsa, rá cukor, karamellizálni, és meglocsolni egy kevés zabaglione-val. Hmm! Elnézést, csak épp vacsorázni voltunk, és ettem a végén egy zabaglionet, aztán hazajöttünk és itthon összeütöttem még egyet, annyira fenséges volt, és még a számban érzem az ízét... csak ezért ajánlgatom... ilyen sült gyümölcsre nagyon el tudnám képzelni.
Köszönöm a citromverbénát, én a kétfajta citromfüvet ismerem, persze különbséget kellene tenni a melissza és a thai között:-)

Unknown írta...

Hm, ez egy egész jó vkf téma lenne szerintem ;) Nekem mondjuk a legtöbb szeszkomponens az ételekben nem szakácskönyvből származik, hanem az ilyen főzés közbeni szeszszemléből, hogy most akkor mi passzolna hozzá ill. mi dobna rajta ;)
uhh, ugyan épp a reggelim felett ülök, de így zabaglione-val ... jaj, de szívesen megenném most :)
citromverbénáról chili&vaníliánál olvastam még a nyáron, s érdeklődtem felhasználása iránt, mert ugye eléggé rágós levele van... ld. itt