kedd, október 09, 2007

Cherimoya-krém

Tegnap este kellemes meglepetésként ért az estiskola főzőversenyének eredményhírdetése, mely szerint 3. helyezett lettem a szeptemberi fordulóban. Köszönöm a szavazatokat, és gratulálok a helyezetteknek valamint a résztvevőknek. Most kezdődjék a következő megmérettetés! ;)

Az elmúlt héten az egyik helyi élelmiszerboltban a hét exotikus gyümölcseként cherimoyát árultak. Életemben nem hallottam még erről a gyümölcsről, s neten utánaolvastam, hogy mire is kell ügyelni nála s milyen ízzel számoljak egyáltalán. Ha valaki egyszer ilyen gyümölcsöt látna piacon, akkor mangóhoz hasonlóan arra ügyeljen, hogy enyhén benyomható és fekete foltokban gazdag legyen a cherimoya. Belsejét tekintve még soha nem volt dolgom ennyire magos gyümölccsel - mellesleg még nem is egy helyen, hanem teljesen szétszórva találhatóak benne. Egy kicsit macerás volt a tiszta gyümölcshúshoz jutni. Ízét tekintve amolyan trópusi hatással volt rám, némi körtével a háttérben, ami talán inkább a halmazállapotából következik.


Először vízfürdő felett krémesre vertem a tojássárgáját némi cukorral s egy csipet sóval, majd elkavartam benne a pürésített gyümölcsöt és a kemény habbá vert tejszínt. Némi lehűlés s trükközés után (hogy tányérra tudjam szépen "borítani") egy kevés kakaóporral meghintve tálaltam. (recept)

érett cherimoya

Nincsenek megjegyzések: