kedd, október 02, 2007

VKF IX. - Borjúmáj aszúban párolt zsályás birsalmával

Íme a slusszpoén a szeptemberi vkf versenyre, melynél immár a 9. fordulót írjuk. Dibbuk kiírása nem csak a belsőségekhez kívánt közelebb hozni minket, hanem az ettől írtózók számára egy kis "kreativitáslöketet" is adott, mely során számos szójátékra alapuló recept is készült. Node az összefoglaló megírását meghagyom a pályázat kiírójának ;)


Az elmúlt héten már közzétettem egy előételt és egy desszertet a témához, most a főételemet mutatom be. Mivel szeptember épp a birsalma főszezonja, így megfürdettem majd fél üveg aszúban és meglocsoltam mézzel. Mivel nyersen eléggé kemény, ezért kb. 3/4órán át hagytam az előbb említett lében sülni, s végül még némi zsályával is megszórtam. Köretként petrezselyemgyökérből készítettem pürét. A májat egyszerűen sütöttem meg, ügyelve rá, hogy szép szaftos, majdnemhogy krémes halmazállapotú legyen. Végül az utolsó kis finomítást az olajban frittírozott hagymakarikák adták. (recept)

3 megjegyzés:

Gourmandula írta...

Asztapaszta! A körettől is nagyokat nyelek... well done! :)

Névtelen írta...

Étvágygerjesztőek a fotók, receptek.
Egy aprócska észrevételem lenne a Narancsos húsgombóc citromos burgonyapürével-hez. 3 ek olivaolajon ki lehet sütni 0,5 kg húsból összeállított húsgombócot úgy, hogy a végén még le is kell itatni a felesleges zsiradékot?

Unknown írta...

Köszi szépen, Gourmandula! Úgy láttam nálad, hogy hasonló az ízlésünk ;)

Köszi szépen, névtelen! Igen, 3ek olivaolajon ki lehet sütni, elvégre teflonban sütöm, s így nem kell úsznia az olajban. Kicsit tovább is tart ugyan, de szerintem szebben megpirul a felülete. Hasonló eset a 2 csepp olajon való húspirítás is (szárnyasoknál pl. bőven elég, ha teflonban sütünk), amire Mamma kérdezett rá itt. A jó kis vasserpenyőnél vagy fémedénynél persze más a helyzet, ott több olajra van szükség.