szerda, november 28, 2007

Fürjmell csiperkével, búzával

Immár teljesen része lett a szombati napjaimnak, hogy reggel időben kelek és bejárom a helyi piacot finomságok után nézelődve. Nagyjából persze már ismerem a piac választékát, így nem abszolút terv nélkül indulok most már útnak. Így volt ez elmúlt szombaton is, habár eleinte még kicsit reménykednem kellett, hogy eléggé időben érek-e még ki a piacra, hogy kapjak még friss fürjeket. Ebédre ugyanis fürjmelleket terveztem, amik persze így magában nem kaphatók, csak egész fürjek. Mivel jól is szerettem volna lakni, így 8 kis fürjjel tértem haza.

pipik - fürjek egészbenpipik - fürjek egészben

Mielőtt még belekezdtem volna a nagy műtétbe, beszélgettem Ditémmel, s megkért, hogy a még egyben lévő pipiket is fényképezzem le. Jó, persze egy jó nagy hagymát tettem mellé, hogy mégjobban eltörpüljenek ;) Utána megkezdődött a 1,5órás fürj anatómiaóra, mely végén két kupacot kaptam. Egy kicsit macerás ugyan a fürjek szétszedése, de a 2.-3. fürj után már nagyon jól belejöttem ;)

fürj-anatómiaóra utánfürj-anatómiaóra után

A melleket az ebédhez használtam fel, a többiből pedig egy finom fürj-erőlevest főztem, amit majd még lehet publikálok itt a közeljövőben. A recept most is Alexander Herrmanntól származik, aki a főzést tekintve meglehetősen közel áll az én kombinációimhoz.

fürjmellecskékfürjmellecskék

A fürjmelleket megpirítva 1-1 szál kakukkfűre helyeztem, megraktam gombaszeletekkel és alufóliába becsomagolva hagytam a sütőben szépen átsülni. Hozzá pedig köretként zöldhagymás búza került a tányérra, valamint díszként pörkölt mandulalapkákkal szórtam meg végül az egész kompozíciót. Tökéletes könnyed előétel ;) (recept)

kakukkfüves fürjmell csiperkével, zöldhagymás búzával és pörkölt mandulávalkakukkfüves fürjmell csiperkével, zöldhagymás búzával és pörkölt mandulával

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Látom, aktívkodtál Kicsi Vúnál, van kedved tovább részletezni a választ?
http://okostojas.blog.hu/2007/11/30/gasztrovat

Névtelen írta...

Ennyi fürj, te jó ég! Én ezer éve csináltam, azóta inkább a nagytestű madarak barátja vagyok:-) Bár az ízét kedvelem és rendelem, ha az étlapon szerepel.

Alex Herrmannt én is kedvelem, szerintem pedig a leg... hogy is mondjam... szakács, bár Nálad ez nemigen játszik:-))) Meg is emlékeztem róla egyszer a blogomban, de főztem is tőle, persze!

Unknown írta...

Naja, jó kis anatómiaóra volt, mire szétboncoltam mind a nyolcat ;) A maradékból amúgy tényleg finom fürjleves készült, majd még publikálom itt ;)

leg...?? szerintem az egyik legkreatívabb szakács ;)

Névtelen írta...

Hát, kreatív is, az biztos, de én nem erre gondoltam:-))))
Viszont valóban néha meghökkentő, de számomra harmonikus ételeket készít. Többször főztem már tőle.