szerda, november 14, 2007

Green Mary

Elmúlt héten csütörtök reggel nagyon korán kellett kelnünk, mert Kedvesem gépe reggel 6:20kor indult Nürnbergből. Nehéz szívvel váltunk el egymástól, de a gondolat felbátorított és felvidított, hogy december közepén újra találkozunk és együtt fogjuk tölteni a karácsonyt ;) Gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon nagyon várom már! ;)

Green Mary

Mint ahogy már a hortobágyi húsos palacsinta tányérján is látható volt, ill. ott is említettem - Ditémtől érett zöld paradicsomokat kaptam ajándékba. Már 1-2 kezdett enyhe színt kapni (de igazán mégse sárgulnak vagy pirulnak meg), ezért este mindenképp fel kellett dolgoznom.

Zöld paradicsom felvágva

Magában egy kicsit savanykás az íze, ezért a mediterrán sertésemnél ismertetett módszer szerint készítettem elő, azaz félbevágtam, a vágási felületet belenyomtam cukorba, majd ezzel a felületével helyeztem egy olivaolajjal kikent tepsire. Sütőben grillezve több pozítív hatása is van ennek: a paradicsom íze sokkal intenzívebb lesz, a cukor és a paradicsom kifolyt levéből finom karamell képződik, mely ugyancsak kellemes ízadó, s a sütés után a paradicsom héjája könnyen eltávolítható. Végül ízesítettem, s lemértem egy Bloody Marynek - azaz ebben az esetben Green Marynek - való adagot, a többit pedig további zöldfűszerekkel együtt paradicsommártásként készítettem el. (recept)

Zöld paradicsommártás

Ízben ugyan hasonlított a Bloody Maryre az eredmény, de végeredményben nem éri el a piros paradicsom gyümölcsösségét, hisz az érett zöld paradicsom egyrészt savanykás, másrészt pedig még egy enyhe kesernyés mellékízt is hoz magával, melyet némi cukorral és/vagy karamellel kellett kiegyensúlyozni. No, de legalább most már kész a Mary-k sora: Bloody Mary, White Mary és Green Mary - azaz piros-fehér-zöld ;)

4 megjegyzés:

Földes Péter írta...

Szevasz Robi!

Már nagyon rég nem olvastam a blogodat, de már meg is bántam, hogy nem követtem folyamatosan, hisz nagyon hangulatosan tudsz írni, nagyon jók a képek, a beszámolók, és nagyon jól hangoznak a receptek, szóval feldobtad az estémet így lefekvés előtt. Biztos különböző színű paradicsomokkal, céklával és wasabival fogok álmodni:-)Apropó, mit ettetek a japán étteremben?A szusikon kívül kipróbáltatok mást is?No, további jó főzőcskézést!

Unknown írta...

Szia Peti!

Örülök, hogy újra erretévedtél ;) Remélem, korgó gyomorral ébredtél reggel ;)
A japán étteremben először 1-1 japán sörrel nyitottunk, aztán egy chilis uborkasalátát kaptunk a ház ajándékaként étvágygerjesztőnek. Mivel Ditém még nem kóstolta meg a tengeri hínárt, ezért egy mizo-levest ettünk. Majd utána ugye a sushi-tálat, melyen volt jópár nigiri, többek között garnélarákos és mézes-szójaszószos angolna, valamint rengeteg maki, abból is inkább azok, amikben van nyers hal ill garnélarák is ;) A zöldteafagyihoz (matcha) már nem volt hely bennünk, úgyhogy csak egy szilvabor maradt desszertnek.
(Csak zárójelben jegyzem meg, a szakács amúgy kínai ;) ).

Névtelen írta...

Egy szatyor zöld paradicsomot, amiből valamit akartam kreálni, a teraszon felejtettem, két hét után gyönyörűen bepirosodott:-))) Kvázi beérett.

Unknown írta...

Két szemet megtartottam, hogy megfigyeljem, beérik-e. Igen, nagyjából piros lett, de mire bepirosodott, meg is romlott, úgyhogy ez, amit Ditém hozott, tényleg zölden érő fajta volt ;) Érdekes amúgy, hogy a sárga fázist teljesen kihagyta, s a rózsaszínűn keresztül érte el a piroskás színt. A Fertő-tó mellett van amúgy egy paradicsomtermesztő, aki 3200féle paradicsomot termeszt (ld. cikk). Nála még fehér paradicsom is megterem ;)