péntek, november 09, 2007

VKF X. - Mangós céklakrémleves

Az elmúlt hónapban Lila Füge arra kérte meg a vkf-en pályázni vágyó gasztroblogosokat, hogy gondolkozzanak el rajta, mi vagy ki az, aminek/akinek a főzési szenvedélyünket köszönhetjük. Nos, elsőre kicsit töprengős feladat előtt álltam, mert úgy igazán nincs az az egy múzsám, ami miatt beleszerettem a főzésbe. Rengeteg minden volt rám hatással: éttermek, receptkönyvek szép képei, főzőműsorok, kulináris utazásriportok, piaci érdekességek, de legfőképp

  • Nagyim hagyományos konyhája
  • Anyukám egyéni főzési stílusa, melynél ugyan receptekből indul ki, de végül mégis maga módjára süt ki finom ízeket ill.
  • Apukám kipróbálási kedve, ami nővéremet és engem is mindig felbátorított különlegesebb falatok megkóstolására.
Másik szempontból egy meghatározó esemény még az volt, hogy 5 éve kiköltöztem, s magamra voltam utalva. Eleinte két héten át tésztát ettem kész mártással, amit elég hamar meguntam. Utána én készítettem el a mártást, majd ebből kiindulva kezdtem el mást is főzni/sütni.

Mivel nem létezik nálam az az egy étel, ami miatt főzni kezdtem, hanem sokkal inkább Nagyim és Szüleim fentebb leírt konyhai jellemzői határozzák meg a mai kísérletezgetésemet, így egy olyan ételt készítettem, amelyben van hagyományos, recepttől eltérő és különleges is.


Először egy hagyományos csirkehúslevet készítettem, aminél végül nem tartottam magamat a recepthez, mert az egész tyúkon kívül zeller, gyökér, répa, hagyma, póréhagyma, fokhagyma, paradicsom, bors, só, csillagánizs és fehérbor is került bele. A megkapott alaplevet gondosan leszűrtem, s kisebb adagokra szétszedve a mélyhűtőbe eltettem. 4dl-t viszont rögtön fel is használtam a mangós céklakrémleveshez. Apukámmal ellentétben nem vagyok nagy céklakedvelő, de szerintem leginkább az erőteljes ecetíz tart vissza. Itt most friss céklát használtam fel, s a kísérlet kedvéért mangóval hoztam összhangba. Végül még egy kevés tengeri aprórákkal és wasabival szórtam meg, melyek csodálatosan kiegészítették a levest, s azt a bizonyos pontot tették ki az "i"-re ;) (recept)

Nincsenek megjegyzések: