csütörtök, december 13, 2007

VKF 11/1 - Almakenyér

Ismét eltelt egy hónap és közeleg a vkf. 11. fordulójának leadási határideje. Holnap este repülök végre Ditémhez s Vele együtt kettesben fogom tölteni a karácsonyt és szilvesztert is! Már nagyon várom! ;) Hétvégén ezért bizonytalan, hogy hogyan fogok tudni bejegyzést közzétenni blogomon, ezért ma és holnap teszem ezt meg. Az ehavi vkf. fordulóját lilahangya írta ki, melynek témája a közelgő karácsonyra való tekintettel: karácsonyi ételek. Szépen átkotortam az összes karácsonyi kiadású receptfüzetemet, de végül egy klasszikusnál, a gyümölcskenyérnél kötöttem ki.

gyümölcskenyér tisztán, azaz almakenyér

Legtöbbször egy elég tömör és nehézkes falat kerül a tányérunkra, melynek okát abban látom, hogy a legtöbb recept jópár tojást tartalmaz, s még talán keleszti is némi élesztővel a tésztát. Ezen kívül a rengeteg aszalt gyümölcs is eléggé tömörré teszi. Nálam ezúttal semmi tömör nem került bele, hisz a mazsolát is szépen megduzzasztottam rummal, valamint a sok gyümölcs helyett kizárólag friss almát használtam fel. A tésztába pedig se vaj, se tojás nem került, maga a rum és a citrom illetve az alma levétől nedvesedett be a liszt, s ettől is tartott össze. Tegnap ezzel az almakenyérrel vendégeltem meg a tanszéken a kollégáimat, s (ismét) olyannyira ízlett nekik, hogy rögtön le is kellett diktálnom a receptet ;) Legnagyobb előnye, hogy tényleg nem az a kompakt, tömör gyümölcskenyér, hanem laza, s frissítően zamatos. (recept)

11 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Beatbull, arra figyelj legyszi, hogy elenkito alapanyag legyen benne... Itt van ugyan kakao, de most nem vagyok biztos benne, hogy jol emlekszel-e. szoval nem hogy csak karacsonyi etkeket varunk, de elenkitoeket is. Mivel a cim .../1, feltetelezem lesz meg recept. a vegen ne feledd el legyszi a linkeket elkuldeni nekem emailben! Koszi!

Unknown írta...

Lilahangya: menni fognak a linkek, csak nem akartam kettő mailt írni.
Hmm, hát a felsorolást a kiírásban példának vettem, szóval nálam mindkettő recept a szeszt/alkoholt célozta meg alapul - az szerintem élénkítő (de most tényleg elbizonytalanodtam, hogy mit értettél akkor élénkítő alatt?). Itt pl. több mint fél dl rum fedte csak be a mazsolát, s mind belement a sütibe. Igaz itt mellékszereplő, de azt sem véltem kiolvasni a kiírásból, hogy főszereplőnek kell-e lennie az élénkítőnek. Szólj, ha nem így lenne ;) A holnapiban a főszereplő lesz a szesz, s még több pia lesz benne ;)

Unknown írta...

huh, bocsi, a szövegben tényleg elfelejtettem kiemelni, az élénkítőmet - köszi ;) majd a holnapiban aláhúzom ;)

Névtelen írta...

Beatbull, letöltöttem a Picasat. Fogadd háládatos köszönetrebegésem. Hogy az milyen egy jó játék!!Most ugyan a régi postok fotóit cserélgethetem le, mert egy kis munkával sokkal szebbek lesznek, de ez persze nem baj;)
És hát még azt is mondanám, hogy lebilincselően őszinte voltál, ami azért lássuk be, nem annyira megszokott ezügyben...
A fotóid (a receptek is jók persze) továbbra is pazarságosak!
Mondanám, hogy jövök neked eggyel, de kétlem, hogy meg tudnám oldani innen:)

Lilahangya írta...

Bocs, de tegnap nem olvastam a tovabbi megjegyzeseket! Szoval, teljesen rendben, ha csak egy leheletnyi elenkseg van a receptben, mar :-). Az alkoholra meg magam is gondoltam, ld. masodik recipedhez a megjegyzest!

Unknown írta...

Cserke: nagyon örülök, hogy megoldódott ezzel a képekkel kapcsolatos problémád ;) A picasa csak egy program a sok közül, szóval ha nem tetszik, akkor még találsz számos másféle programot is, csak erre a célra szerintem ez tökéletesen elegendő. Személy szerint én is többféle programot használok (jó, azért is, mert kipróbálgatok néha egyet s mást). Nem vélem a fényképezés témáját titoknak, sokmindenre van ezen a területen egy-egy jó recept ill. megoldás, amikre még nincs is semmiféle licensz, szóval miért ne lehetne továbbadni a tippeket ezügyben? ;) Szóval örülök, hogy segíthettem ;)

lilahangya: köszi, megnyugtattál ;)

Dulmina írta...

Kipróbáltam a receptet, és nagyon bevált! Azt hiszem, az aszalt gyümölcsös változatnak ezzel leáldozott nálam :)

Unknown írta...

örülök, hogy jól sikerült és ízlett ;) ezek szerint eléggé meggyőző volt a könnyedsége és lazasága ;)

Dankóné R. Magdi írta...

Hm...a heten kiprobalom :-)

hanga írta...

... és mi lesz a mogyoróval?

Unknown írta...

Köszi hanga! Ez az apró részlet kimaradt a receptből: az almával, mazsolával és citromlével együtt a tésztához kell keverni. Este javítom a receptben.