szombat, január 19, 2008

Búzasör-sabayon

A sört nem csak magában lehet inni. Elég népszerű változata itt Bajorországban a Radler: félig limonádé és félig sör. Néhány éve viszont eléggé elterjedtek az új generációs sörös keverékitalok: kombinálják kólával, tequilával, energiaitallal, golgotavirág gyümölcsével ... no ezek szerintem förtelmes szülemények. Ezek mellett viszont létezik 1-2 sikeresebb keverék is, mint pl. Ditém egyik kedvence - Guinness feketeribizlilével, ill. nekem az egyik kedvencem - búzasör banánlével. Utóbbi kettő kombinációt mindenképp ajánlom mindenkinek kipróbálásra, főleg azoknak is, akik amúgy nem sörkedvelők.


A búzasör-banánlé kombinációra egy nagyon ötletes desszert-receptet találtam ismét Alexander Herrmann egyik könyvében. 2:1 arányban került búzasör és banánlé a tojássárgájához, melyet vízfürdő felett szép habosra vertem, majd a fagyasztóban szépen megdermesztettem. Mivel alig került bele cukor, így meglehetősen üdítő, mondhatni nyári desszert lett az eredmény, mely már most egy titkos tippem a következő nyári bulikra ;) (recept)

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

:)

Kár hogy nem szeretem a sört, pedig izglamas párosítás :)

Ki kéne próbálni pezsgővel :)

Unknown írta...

jó ötlet a pezsgő, bár pezsgőzselé és borhab (azaz "szőlőlészármazékok") eléggé elterjedtek már a desszerteknél - ami a sörre nem jellemző, tehát ki kellett próbálni ;)

eleve a búzasört is megisszák már azok, akik amúgy nem kedvelik a sört - banánlével pedig még kevésbé jelentkezik a sör kesernyés íze, tehát nem kell félni tőle: ki kell próbálni ;)

Dolce Vita írta...

Egyre gondoltunk megint : ), én narancsos, konyakor verziót készítettem tegnap. Este felteszem.

Unknown írta...

hmm, narancsos-konyakos - no igen, a pia nem maradhat ki belőle ;) izgatottan várom a postod ;)

Mamma írta...

:-)) hehe, már megint alkohol:-) ezen a héten már háromszor ettem zabaglione-t, nem is tehetek róla, szeretem:-) Egyszer ristorante-ban kértem, 2x pedig otthon készítettük, tegnap este például fehérbor + bőséges narancslikőrrel.
Amire is ki akartam lyukadni: Alex Herrmann nagy kedvencem nekem is (persze más okból):-), hát nem csoda, hogy a Weizenbier neki is bejön! Zabaglione-t még nem próbáltam búzasörrel, de azt hiszem, legközelebb barnasör és narancslé és még valami alkohol lesz a befutó!
Ezt pedig a sör-narancslé-paradicsom mellett mindenképp kipróbálom, ez valami fenomenális lehet, banánlével!:-) (Gondolom, dobozosat használtál.)

Unknown írta...

nos, öh, van aki lágytojást, van aki rántottát, van aki pedig tojáshabot eszik ;)
ahhha, szóval szimpi Herrmann úr? ;)
banánléhez természetesen péppé főztem 2 agyonérlelt banánt (szép sötétbarna héjú) egy kevés tejszínben, pürésítettem, majd egy finom szűrőn átkentem, éjszaka jól lehűtöttem ... no, nem, banánlevet hálég lehet boltban kapni ;) granini üveges banánlevét használtam, az nem annyira édes - s persze a búzasör megmaradt felével + még egy üveg búzasörrel meg is ittam ;)

Mamma írta...

:-)) nyers tojáshab az nálam mindig bejön:-).
jaj, nem szeretnék így lelepleződni:-), hát igen, Alexherrmann úr szimpi és nagyon jó főz:-))) a hangsúly, hmmm az utóbbin....
na jó, picit gondoltam, hogy graninit használsz, hisz banánból az egész (sokkal) sűrűbb is lett volna (és hígitani is kellett volna szerintem), a banánlé ebben az esetben talán jobb választás.
Szóval ezt mindenképp kipróbálom!!

Unknown írta...

;) naja, mondjuk a tojáshabhoz szerintem a banán maga is használható lett volna, amennyiben szép puha pépes.
a sört is kóstold meg (ill. férjeddel is kóstoltasd meg ;) ), ne csak a tojáshabot ;)

Mamma írta...

A búzasört ismerem, de nem kedvelem annyira. A benne lévő sok szénsav nem nehezítette meg a felverést??
Lehet, hogy az összetört banánnal épp ellenkezőleg, nehezebb lett volna felverni:-))
Sörről eszembe jutott a bambergi füstös:-), azzal vajon milyen lehet:-)))

Unknown írta...

öh, hát jó kis edzés volt a felverés, az biztos ;) eltartott persze mire szép homogén hab lett, de ennek inkább az volt az oka, hogy sok és hideg volt a keverék, s kis időbe telt, míg meghaladta a 70°C-ot, amikor is kicsapódik a tojásfehérje, s stabillá válik a hab ;) szóval nem annyira nyers az a tojáshab! ;)
huhh, hát öh, a bambergi füstössel azt hiszem előételhez tálalnám inkább, vagy tán desszert után sajthoz? hmm, egyelőre még emésztem ezt a gondolatot ;)