Füge-caprese sáfrányos csokimártással
Gondolom mindenki ismeri az egyik legnépszerűbb nyári olasz (elő-)ételt, mely legegyszerűbb formájában paradicsom, mozzarella és bazsalikom mellett finom balzsamecetből, sóból, borsból és olivaolajból áll. Ennek ugye létezik egy kicsit gyümölcsösebb változata is, melynél a paradicsomot friss fügeszeletekkel helyettesítik. Épp ezt az előételt próbáltam ki új fényben: az egyszerű olivaolaj helyett vaníliás olivaolajjal locsoltam meg, valamint a balzsamecetet sáfrányos fehércsokira cseréltem le. Nem igazán szeretem amúgy a fehércsokit mert rettentő édes, no de a fehércsokiból nem létezik keserű változat. Érthető is, hisz nincs is benne kakaó... A sáfrányos kombinálhatóságáról nemrég olvastam egy receptfüzetben tippként, s most ebben a formában próbáltam ki. Most megspórolom a szokásos áradozásomat, hogy mennyire finom volt (pedig tényleg finom! ;)) (recept)
7 megjegyzés:
Hadd okoskodjak egy picit:-)))
A caprese többek között attól is caprese, hogy az olasz lobogó három színét tartalmazza - íly módon, ha a forró nyári napba tekintünk, elhomályosultan látjuk a füge pirosát:-)) Eddig a vicc:-))
Persze ennyi erővel magyaros caprese-t is lehetne csinálni, akkor esetleg dunese is lehetne a neve, a hozzávalókon még gondolkodni kellene:-))
Azért viccelődöm ennyit, mert tényleg nagyon ötletes, főleg ezekkel a nem mindennapi hozzávalókkal! Nem írod, de inkább desszert, nem?
Ilyesmi olajat már én is kevertem, vaníliával és fűszerekkel, mint csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, és állni hagytam, utána paradicsomot karamellizáltam vele.
nyugodtan, Mamma, én is gyakran okoskodom ;) (néha lehet megspórolhatnám ;) )
öh, egyáltalán nem desszert, nem úszik az édes csokimártásban - habár a garnéla-mousse-omhoz hasonlóan ezt sem tudom most egyértelmű menühelyre tenni, nevezzük a fogást "ínycsiklandozónak" ;)
hm, ez az olaj spec csak vaníliát tartalmaz - nagyon jól használható halhoz, szárnyashoz (csirke, kacsa) ill. gyümölcsökhöz is. rettentő jó illat lepi el a konyhát, mikor a vaníliás oliaolajban pirítok valamit ;) ejhaj, tetszik ez a paradicsomos karamellizálásod is (szegfűszeget engedelmeddel kispórolom belőle, mert nem csípem igazán) - ki kell hogy próbáljam! ;)
Hűűű, nagyon jól hangzik!
(én is okoskodok, a capresen sztem nincs balzsamecet)
A vaníliás olaj meg főleg nagyon jól hangzik. Én egy vaníliás, mentás, pisztáciás, mézes (bár ez már inkább egy pesto) verziót próbáltam, halhoz ideális
Egy korábbi megjegyzésedhez: olyan jók ezek a kaják, hogy ha a büdzsé megengedi Canon D40-et nekik! : )))
ok ;) (amúgy sem rajongok a balzsamecetért ;) )
vanília, menta, pisztácia mmmh ... nagyon jól hangzik ;) köszi a tippet ;)
köszi a dícsérő szavakat ;) a mondatod végét nem igazán értem - canon 40D-vel készülnek a fényképeim kb. 2 hónapja már ;)
Az a f�lmondatod ragadt meg, hogy a (f�l) profi mellett d�nten�l. Csak ebben a d�nt�sben akartalak meger�s�teni. Most �jra elolvastam, �s l�ttam, hogy 3 sorral feljebb �rod, hogy m�r a ti�d! : ) Gratula hozz� sokkal jobb g�ped van mint nekem. B�r az eny�m is �rkezik hamarosan : )))
:) köszi, csak ajánlani tudom - amennyiben hajlandó a használó tényleg időt és energiát belefektetni, hogy megbarátkozzon a géppel.
a gép lehet hogy jobb - viszont a képeknél a fényképésztől sokkal több függ, mint ahogy a sokkal szebb képeiden a blogodon ez látszik ;)
a ricottagaluska előtt olympus c-350-nel fényképeztem, ott eltartott egy ideig, míg annyira kiismertem a gépet, hogy tűrhetőek lettek a képeredményeim - viszont a tükörreflexessel alapból is teljesen más élmény fényképezni (pláne, hogy vééééééégre beállíthatok mindent, de tényleg mindent!!! :) )
Ó, az én d70-esem több mint három éves, mégis a napokban fedeztem fel rajta egy funkciót : ))))))
A brontei pisztáciáról szóló (desszert és hal linkre is kijön)találod a mártást, sztem tökletes. És nagyon neked való fajta
Megjegyzés küldése