vasárnap, január 20, 2008

VKF 12/1 - Zsázsás füstölt lazac

2006 szilveszterén többek között egyik fogadalmam az volt 2007-re, hogy halakkal fogok kísérletezgetni. Nos, decemberre el is jutottam végül odáig, hogy kifiléztem életemben először egy halat - tehát 2008-ra is tervben maradt a múltévi fogadalom ;) A januári vkf 12. fordulója révén pedig végképp elkerülhetetlenné vált, hogy a vízi élőlényekkel foglalkozzak. Nem is keresek most már kibúvót, időközben szinte minden hétvégén szerepel hal vagy más tengeri kütyü az étlapomon. S mivel ennyire megszerettem vízi társainkat, így vkf-re készült pályázatból előbb 1, 3 majd 5 fogás lett! Kezdjük a konyha üdvözletével ;)


Nos, egy kicsit sushi-irányba ment el a legelső fogásom (csak épp rizs nélkül ;) ), amely Heiko Antoniewicz egyik receptjén alapul. A füstölt lazacon kívül több összetevő is vízből származik, mint pl. a felhasznált wasabi, melyet folyóvizek menti mocsarakban növesztenek ill. az agar-agar, melyet algákból/moszatokból nyernek. Némi hagymát és zsázsát pürésítettem és zselésítettem halalaplével, majd kis négyzetlapkákra vágva két szelet lazac közé szorítva tengeri sóval és frissen tört borssal megszórva tálaltam. No nem sikerült olyan szépen vágni, de majd idővel beszerzek egy négyzet alakú kiszúróformát ;) (recept)

5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Ugye nem felejted elküldeni a linket a vkftizenketto@gmail.com címre ? :-))

Unknown írta...

köszi, nem, nem felejtem el (de így legalább már nem kell előkeresni a mailcímet ;) ) - csak gondoltam egy mailben küldöm majd mind az ötöt ;)

Dolce Vita írta...

Igencsak kedvemre való!
Agar-agart hol kaphatok Pesten? (jótol kérdezem) : )

Unknown írta...

hmm, itt Erlangenben a reformházban kapható 3féle kiszerelésben. Mivel kínai/japán zselatinnak is nevezik, ezért talán ázsiai boltokban is megtalálható (?)
Amúgy a szaloncukorproblémádat is megoldaná, mert már 45°C körül megdermed, azaz gond nélkül be kellene tudni vonni csokival ;)

Zsuzsa írta...

Hű, de csinosak!

DV, mintha a perc utcai Culinarisban láttam volna, de nem esküszöm meg rá!