péntek, február 29, 2008

Fogas mandulás bundában gránátalma-mártással és nashi-salátával

Korábban sűrűn jártunk szüleimmel kirándulni a Mátrába; akár télen, akár nyáron. Nyáron a reggeli tenisz és úszás után indultunk kisebb-nagyobb (ált. 10-15km-es) túrákra, télen viszont - mikor leesett a friss hó - Mátraházától Sástóig szánkóztunk le a turistaúton. Utóbbit ajánlom is minden szánkórajongó figyelmébe, hisz a 4,5km-es szakaszból legalább 3km-t lehet végigcsúszni, s a legjobb benne, hogy Sástón buszra lehet szállni! Azaz nem kell a szánkót újra és újra felcipelni, hanem a busz visszavisz Mátraházára, s onnét újból le lehet csúszni mégegyszer Sástóig ;) Szinte kivétel nélkül mindig a Bérc Hotelben szálltunk meg, ahol én kiskoromban minden nap szarvascombot kértem vörösboros mártással és burgonyakrokettel. Apukám pedig alkalmanként a mandulás pisztránggal próbálkozott meg, amit hol pirított mandulalapkákkal, hol pedig (sajnos) egy zsíros manduladarabkás felolvasztott vajjal szolgáltak fel. A mandulás halat több helyen is kipróbálta még Apukám, hol pisztránggal, hol fogassal, s néha sikerült is kifogni egy szép ropogós mandulás megvalósítást. Ebből indultam ki, mikor mandulás fogasszeleteket terveztem ebédre.


A tartármártás túl hétköznapinak, s túl fakónak tűnt nekem az aranybarna mandulás fogasszeletekhez, így egy tűzpiros gránátalmamártást készítettem a halhoz gránátalmaszirupból (grenadine), fahéjból, olivaolajból, fokhagymából és persze sóból. Csodálatosan harmonizált a mandulás panírral és a hallal is! Köretként pedig nashi-salátát készítettem. Nashi? No, én is először furán néztem a piacon mikor megláttam ;) Körte is és alma is - egyben. Íze és halmazállapota alapján inkább a körte felé hajlik, viszont kerek, mint egy alma. Nagyon finom szaftos a gyümölcshúsa, s nem kásás, úgyhogy csak ajánlani tudom a kipróbálását ;) (recept)

balról jobbra: körte, nashi, alma

6 megjegyzés:

Grenadine írta...

nemrég vettem nashit, mert olyan romantikusan hangzott, mint pl. a tigrisoroszlán :), és kiváncsi voltam. de a kellemes illata ellenére semmi íze nem volt, állaga pedig rémesen kásás. azt gondoltam, ez nem szerencsés keresztezés, de lehet hogy csak nekem nem volt vele szerencsém.

Unknown írta...

hmm... nekem nagyon ízlett a nashi, amit kaptam, finom szaftos volt és egyáltalán nem kásás - gondolom többféle fajta létezik. Sajnálom, hogy nem sikerült jót kifognod... mondjuk egy sima körte is megteszi ;)

Névtelen írta...

A gránátalma szirupot Te készítetted vagy ez készen kapható?

Névtelen írta...

Én voltam a névtelen érdeklődő:-)

Unknown írta...

Bolti termék, gránátalma-szirup vagy grenadine néven fut, alkoholmentes, kedvelt hozzávalója koktéloknak is, pl. az általam kedvelt tequila sunrise-ban a végén kerül bele egy kevéske, mely a súlyánál fogva leúszik a pohár aljára, s a pohár tartalmának színe gyönyörűen halad át pirosból narancssárgába és sárgába - azaz napfelkeltére emlékeztető színekben virít ;) alkohol nélkül a vízzel hígított narancslevet szoktam feldobni vele (jó, inkább játszadozás ;) )

Mamma írta...

Abban biztos vagyok, Beatbull, hogy a Te konyhádba különleges módon tör majd be a tavasz:-))
Bár szerintem már be is tört:-))
Ha van kedved, válaszolj!
http://href.hu/x/4vg2