szerda, március 19, 2008

Chocolate Beer Cake / Sörös csokitorta

Elmúlt héten ismét rám került a sor, s a tanszékemen én voltam a konyhafelelős. No, ez persze nem azt jelenti, hogy én főzök a kollégáimra minden nap, hanem sokkal inkább a konyha rendben tartására vonatkozó feladatokat összegzi, mint pl. a mosogatógép ki- és bepakolása, törülköző és törlőruha, valamint tej és cukor biztosítása stb. Ezen kívül szokás még a héten egyszer a konyhafelelősnek valamivel megvendégelni a kollégáit, ami során részemről készült már eddig pl. marhapörkölt, citromverbéna-mousse narancssziruppal (ugyanaz a recept csak citromkakukkfű helyett citromverbénával), csirkepaprikás, narancstorta és narancskrém. A múlt héten egy csokitortát sütöttem, no de persze nem akármilyet ;)


Télen, mikor Londonban karácsonyoztunk Ditémmel, betévedtünk egyszer egy könyvesboltba, ahol szokás szerint leragadtam a szakácskönyveknél. A választékot tekintve a német szakácskönyvpiachoz képest nekem egy kicsit egyhangú volt, hisz az agyonlihegett angol szakácsok könyvein túl alig lehetett más könyvet találni. Azért csak a kezembe akadt egy könyv, amit nem voltam képes visszatenni a polcra, melyben jópár érdekes csokis sütis receptet találtam. A "Chocolate Beer Cake", azaz sörös csokitorta receptjét már akkor rögtön ki is néztem, s nagyon izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet. Az, hogy a sötét sör és a keserű csokoládé pompásan harmonizál, már nem kellett bizonygatni, hisz Apukámnak sörös csokit tettem a karácsonyi ajándékai közé, melyről mindmáig áradozik ;)


A könyv szerint a guinness-szel vagy murphy's-zel készült csokoládétorta nagy népszerűségnek örvend a férfiak közt, s rendszeresen sütik is a hétvégi rögbi- és focimeccsekhez. Ízét tekintve nem különösen fedezhető fel benne a sör, viszont a tésztáját csodálatosan puhává és levegőssé varázsolja. Kalóriáit tekintve nem is nagyon lep meg, hisz tipikusan angolosan eléggé tartalmas - különösen tvnézés melletti nassolnivalóként ;) (recept)

5 megjegyzés:

ehran írta...

Ez egy zseniális recept, nagyon jó arányokkal, örök hála érte. Az elmúlt két hónapban vagy 4x készítettem különböző helyekre, a vége felé már némi nyomásra. 3 dolgot változtattam benne: Ha két adagban sütöm a tésztát, szerintem elég a 12-14 perc a sütéshez, enyhén ragacsos marad ugyan az alja, de nagyon puha, friss lesz. A diót a tésztába kevertem bele, nem rászórtam. A krémet pedig habbá vert tejszínnel fellazítottam, nekem úgy jobban tetszett.

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy bevált! Jó ötlet a diót a tésztába tenni.

ehran írta...

A DG-n épp sörös étel pályázat van, nem akarod beküldeni? Szerintem esélyes lenne. :)
http://www.diningguide.hu/sormustra/palyazat/etterem-informacio-4353

Unknown írta...

Köszi a tippet ;) Erről a sörös pályázatról meg is feledkeztem. Ezt a tortát nem küldöm be, mert nem igazán vagyok elégedett a fényképpel és annyira nem is vagyok tőle elájulva, mint te ;) Ha gondolod, nyugodtan küldd be a tökéletesített változatodat.

ehran írta...

Nem, köszönöm. Kedves vagy, de ez nekem már csak megmarad Beatbull-féle csokitortának, csak mert 1-2 apróságon változtattam, nem nevezném be a sajátomként. :)