csütörtök, március 20, 2008

Csőben sült karfiol házi béchamel-mártással

Természetesen néha teljesen "egyszerű" ételek is kerülnek az asztalunkra. Így történt, hogy múlt hét pénteken spontán vettünk egy gyönyörűszép nagy hófehér karfiolt, készítettünk hozzá béchamel-mártást (kipróbáltuk laktózmentes tejjel), meglocsoltuk vele, s kisütött húsos szalonnával ill. sajttal megszórva a sütőben szépen átsütöttük. Sikerült tökéletesen eltalálni az előfőzési és a sütési időt, így csodásan "al dente"-re sikeredett a karfiol. Ditémnek nagyon ízlett, szerintem is finom volt, de nekem még hiányzott belőle valami érdekesség, különlegesség, valami váratlan ízharmónia ... no még gondolkodom, hogy mi lesz az ;) Egyébként a böjtre és a holnapi nagypéntekre való tekintettel természetesen elhagyható belőle a húsos szalonna. (recept)

6 megjegyzés:

muzsi írta...

szerecsendió...

Beatbull írta...

köszi muzsi ;) szerecsendió természetesen volt benne, ld. a receptet - valami gyümölcsön vagy magvakon gondolkodtam, mint váratlan íz ;)

juc írta...

A foodpairinges oldalt ismered? Érdekes ízkombinációkat lehet kikeresni, pl. itt a link a karfiolhoz:
http://users.telenet.be/frozen.mini/foodpairing/cauliflower.htm
pl. a zsálya jól hangzik, meg mustármag is

juc írta...

ööö, fűszereken kívül zöldség-gyümölcs-ötletek is vannak.

Beatbull írta...

köszi juc, pont erre vágytam! ;) be is került rögtön a kedvencek közé ;)

ősi homár írta...

ala Fibonacci:
fraktálosítva pagoda karfiollal
éppen nem váratlan íz, de jól árnyalja a karfiol karakterességét, és nem is annyira egyöntetűen fehér az összkép

friss parasztsonka került bele, tetejére a sajthoz meg persze reszelve