vasárnap, március 23, 2008

Medvehagymaleves garnélarákkal

Szokatlan időben, éjfélkor került sor nálunk erre a medvehagymalevesre. Ditém ugyanis ma ünnepli születésnapját, s tegnap megvártuk még az éjfelet, hogy megünnepelhessük ;) S miért épp garnélás medvehagymalevest ettünk? Nos, már kedden egy kicsit előreünnepeltük Ditém születésnapját, ugyanis a Lennox nevű étteremben jártunk. Eredetileg ma este akartunk menni, ám vasárnap zárva tartanak, s az egyéb programjaink miatt keddre esett a választás. Nemrég nyílt az étterem egy korábbi étterem helyén, s étlapját tekintve (steak & seafood) erősen felkeltette az érdeklődésünket. A négyfogásos menüt próbáltuk ki, mely ár-teljesítmény arányt tekintve teljes mértékben elfogadható. S nem is fél adagokat kaptunk a menü során, hanem alaposan jól is laktunk a finom falatokkal. De most nézzük csak sorjában: Az est a konyha üdvözletével kezdődött (amuse guele / amuse bouche), mely egy helyben sült fűszeres kenyér volt gombával megkenve. Azért nem írom krémnek, mert jól láthatóak voltak a gombadarabkák. Nagyon intenzív gombaíze volt - gondolom a gombadarabokra szépen rásűrítettek egy zöldségalaplevet elfőzéssel. Ezután érkezett az előétel, mely vékony szeletekre vágott hideg marhasült volt fűszeres mustárral megkenve, rukolával és hihetetlenül nyáriasan érett paradicsommal. Levesként a menüben a szezonhoz illően egy medvehagymaleves szerepelt, melyben apró vajban sült rákocskák úszkáltak. Főételként Ditém egy medvehagymakérges lazacsteaket evett, míg én baconba göngyölt szűzérméket házi medvehagymás gnocchival. Utóbbi olyan finom volt, hogy szintén az otthon megismételendő receptek közé került fel. Desszertként egy viszonylag egyszerű citromhabot / citrom-mousse-t kaptunk eperrel, ám ez teljes mértékben az én citrom-mousse-omra emlékeztetett, s nemigen vett le a lábamról. Összességében nagyon finom volt a menü, nagyon figyelmes a felszolgálás, s megjegyzendő, hogy az étteremhez tartozik még egy koktélbár is, ahol moderált árakon kínálnak sokféle finomabbnál finomabb nedűt. Összességében nagyon meg voltunk elégedve az étteremmel, s sikeres választásnak is könyvelhetjük el a születésnap megünneplésére ;)


Visszatérve a medvehagymalevesre: Annyira finom könnyed volt (s hál ég nem egy túlságosan laktató krémleves!), hogy Ditémmel rögtön meg is beszéltük, hogy a hétvégén megpróbáljuk reprodukálni. Így hát reggel a piacról visszatérve fel is tettem egy zöldségalaplevet főni lilahagymából, póréhagymából, fokhagymából, répából, gyökérből, zellerből és petrezselyemből. A lé egy részét az ebédhez tartozó mártáshoz használtam fel, melyről majd még egy későbbi bejegyzésemben fogok írni. A többi lé pedig az esti húsvéti mise után egy könnyed és véleményem szerint nagyon egyszerűen elkészíthető medvehagymalevesben végezte dolgát. Teljes mértékben ugyan nem sikerült eltalálni az éttermi leves ízét, ám így is nagyon finomra sikeredett, s könnyedségénél fogva kimondottan jól is esett ;) (recept)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Meggyőztél! Bővítenem kell a medvehagymás-szortimentet!

Unknown írta...

örülök, hogy tetszik ;) azért Neked is jelentős szereped volt benne, hogy ez a leves megvalósult, hisz nagyon megéheztettél medvehagymára ;)