hétfő, április 21, 2008

Lazacsteak avokádósalátával

Nem is olyan régen még igazi ritkaságnak és ínyencségnek számított a lazac, míg mára már könnyebben hozzá lehet jutni - legyen az fagyasztott vagy friss állapotban, vad, tenyésztett vagy akár a modern trendnek megfelelően bio származású. A Ditémmel együtt Londonban töltött karácsonyunk során is írtam már néhány sort a lazacról, s arról, hogy Angliában szinte ugyanolyan mennyiségben található az élelmiszerboltok polcain, mint pl. a marhahús. Itt azért nincsenek lazaccal elömlesztve a polcok, pl. a friss lazachoz is a szombati piacon jutottunk hozzá.


Szép nagy lazacsteakeket vettünk, bőrrel együtt kb. 280g-osak voltak darabonként. Otthon egy éles késsel szépen leműtöttem a bőrüket, majd megszórtam sóval és frissen őrölt feketeborssal, s végül meghempergettem egy kevés lisztben, hogy sütés közben szép ropogós kérget kapjanak. Ezen kívül a kéreg kicsit védi is magát a húst, így nagyobb eséllyel sikerül szép szaftosra sütni. Egyik köretként egy fokhagymás citromos egyszerű avokádósalátát készítettünk, melybe még egy kevés paradicsommal vittünk némi színt. Másik köretünkhöz kicsit több türelem kellett: krumpliból vágtunk kis csíkokat, majd olajban megúsztatva sütöttük meg. Ennél a fogásnál ismét megbizonyosodtam arról, hogy miért is tartozik Alexander Herrmann a kedvenc szakácsaim közé: a hal egyszerűen csodálatosan szaftos lett, s az avokádósaláta is oly könnyed s finom volt, hogy seperc alatt eltűnt Ditém és az én tányéromról is. Véleményem szerint egy tökéletes könnyed nyári étel. (recept)

Nincsenek megjegyzések: