péntek, április 11, 2008

Rebarbarás-almás créme brulée

Azt hiszem, a hétvégén egy újabb bizonyítékot találtunk Ditémmel arra, hogy a spontán ötletek a legjobbak. Történt ugyanis, hogy Ditém kedvet kapott reszelt almára, ám vasárnap estig megfeledkeztünk a hűtőben rejlő almákról. Ezen kívül pedig 2 szál rebarbarát is vettünk még szombat reggel a piacon, mert én nem hagyhattam csak úgy magában az almát. Vasárnap este aztán, amíg Ditém misén volt, olyan ötletem támadt, hogy milyen lenne a reszelt almát créme brulée-ként megvalósítani. Tojás szerencsére volt otthon, a hiányzó tejszín pótlására pedig banánlevet találtam, ami pompásan megfelelt ;) Mellesleg így ugyebár laktózproblémával küzködők számára is fogyasztható ez a desszert, hisz teljes mértékben laktózmentes.


Nagyon jól sikerült a meglepetés, rögtön dupla adagot is ettünk, s a repetánál közkívánatra egy kicsit több cukrot égettem rá a créme brulée tetejére. Hozzá egy kis üveg csodálatosan zamatos édes Chateau Pajzos késői szüretelésű 2004-es tokaji hárslevelűt kortyolgattunk, mely rendkívül jól illett a desszerthez. (recept)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ó, te vagy az én megmentőm! Imádom a créme brulée-t, de tejérzékeny kisfiam miatt mindig olyan lelkiismeret-furdalással csinálom... Megérti ő, hogy nem ehet belőle, csakhát az anyai szív meghasad :-) De ez tökéletes alternatíva lesz neki. Gondolom rebarbara helyett más gyümölcsöt is lehet használni, ugye?
És a banánlé helyett mondjuk egy banán? Megjegyzem, én még sosem láttam konkrétan banánlevet...
N.

Unknown írta...

Örülök, hogy tudtam segíteni ;) Azért megjegyzem, hogy a valódi créme brulée-től egy kicsit eltávolodik ez, hisz jóval kevesebb benne a zsír a tejszín hiánya miatt.
Itt több gyártótól is lehet kapni banánlevet, én graninit szoktam inni. Sima banán is megteszi, a rebarbara és az alma pedig persze elhagyható ill. lecserélhető másra, vagy akár kompletten banánra is. Lényeg benne csak az, hogy nagyon finom pürévé aprítsuk, hogy kellemes érzetet keltsen a nyelvünkön - a tojás majd segít az összetartásban ;) Ha tisztán banánból készíted, akkor lehet, hogy egy kevés folyadékot is kell még hozzáadnod, hogy ne legyen túl sűrű.

Névtelen írta...

Köszi, ki fogom próbálni mindenképpen! Gondoltam, hogy nem olyan mint az igazi, de neki néha az a lényeg, hogy legalább úgy nézzen ki ;-)
N.

Mamma írta...

Vitatkoznék Veled, Beatbull, ma már annyi mindenből készítenek crème brûlée-t, hogy ez is belefér:-), hisz a teteje meg van égetve:-))
Érdemes lenne kipróbálni!
(Amúgy ez ujjgyakorlat a VKF-re???)

Sajtkukac, ha laktózmentesen szeretnéd, ajánlom még Neked a mangópürét és a kókusztejet is. (Mindkettő Ázsia-boltban beszerezhető) Persze külön-külön, de az utóbbit biztos jól ismered és próbáltad is. Hígitva szerintem nincs nagyon kókuszíze. Én amúgy nagyon kedvelem a mangópürét kókusztejjel elkeverve, innen jött az ötletem:-))

Unknown írta...

igen, a legkézenfekvőbb talán a kókusztej. Katanyakánál olvastam egy jó kis összefoglalót róla, hogy mivel lehet a tejet (és a tojást) helyettesíteni - mondjuk a banánlevet nem említette ;)

Mamma: nem ujjgyakorlat, inkább spontanitás ;) bár eléggé vissza kell fognom magamat ebben a hónapban, nehogy véletlenül valami ötletet posztoljak ;)

Névtelen írta...

Köszi az ötleteket, a mangó és a kókusztej párosítását láttam is a minap egy receptben, csak persze nem mentettem el.... ó én balga :-)
A tej még csak hagyján, a nagyobb baj az, hogy nyáron (allergiaügyből kifolyólag) a család egy része állatifehérje-mentes diétán van, és hát tejszín ÉS tojás nélkül megcsinálni...
Bár Mammának igaza lehet, fő, hogy olvasztott cukor legyen a tetején :-)
N.

Unknown írta...

Hmm, utóbbi időben többször ettünk Ditémmel egyszerű reszelt almát (némi fahéjjal, mézzel, almapálinkával és ánizzsal fűszerezve), melyre ugyancsak egy kemény karamellkérget égettünk. Tej és tojásmentes, igaz eléggé nedves, így rögtön a rászórás után rá kell égetni a cukrot, mert különben átnedvesedik és elsüllyed.

Névtelen írta...

Azt hiszem, most már semmi sem tarthat vissza egy karamellizáló-pisztoly beszerzésétől! És a gyerekeimet ismerve, ha elegendő cukrot olvasztok a tetejére, bármit megesznek :-)
N.