kedd, április 08, 2008

VKF XV. - Kreatív kaméleon

Először is szeretném megköszönni Macinak a stafétát - de előre köszönetet is szeretnék mondani minden bloggertársamnak, akik nélkül nem élhette volna meg a Chili & Vanília által életbe hívott Vigyázz! Kész! Főzz! gasztrovetélkedő a 15. születésnapját! Igen, már a 15. fordulót írjuk, s ahogy az idő telik-múlik, a kamaszkorába ért a játék. Az előző fordulók során már elegendő tapasztalatot gyűjtöttünk össze ahhoz, hogy rutinosan mozogjunk a kiírt témákban, s némely fortélyt is elsajátítottunk. A kamaszkor további előnye viszont, hogy már eleget tanultunk ahhoz, hogy a bennünk tobzódó álmokat kreatívan meg is valósíthassuk.

A VKF 15. fordulója során az ízektől és az összetevőktől egy kicsit el szeretnék szakadni, s a technikára, valamint legfőképp az ötletekre helyezném a hangsúlyt. Gondoljuk csak át, hogy mennyit dob egy ételen maga a fogás tálalása! No, s mekkora meglepetés, ha egy étel váratlanul más, a megszokottól eltérő, új köntösben jelenik meg tányérunkon! Pontosan ezt takarja a címadó kreatív kaméleon kiírás: gondolkodjunk el, hogy hogyan alakíthatnánk át egy hagyományos ételt, vagy egy általában mindig ugyanolyan formában tálalt húst, köretet, előételt, desszertet. Nem kell itt most nagyon ördöngős dolgokra gondolni, legtöbbször a legegyszerűbb ötletek a legjobbak! Például egy csirkemellből néhány vágással és egy kis kézügyességgel fonhatunk kalácsot, vagy süthetünk tintahalat. Esetleg más színben is tálalhatunk egy krumplipürét vagy spárgát (lehetőleg fajtákra és természetes festékekre korlátozódva), ötvözhetünk két fogást, mint pl. a libamájat a créme brulée-vel. Sőt, akár kifordíthatunk egy töltött káposztát, vagy egy gazpachot. No, s persze mindezeket az elemeket kombinálhatjuk is. Számtalan ötlet lehetséges, melynek csak a fantáziánk - s merészségünk - szab határt!

Kérnék szépen minden résztvevőt, hogy május 4-én, vasárnap tegye közzé blogján az ötleteit és receptjeit, valamint küldje el a vkf015@gmail.com címre, hogy semmiképp se feledkezzek meg róla. Természetesen 1 nap elétérés ide vagy oda nem gond, de mivel ez a kiírás rendkívüli mértékben épül a frappáns, ám érzékeny ötletekre, ezért lehetőleg az adott napon tegyük meg a bejegyzésünket. A rendezvényen a kereskedelmi célú blogokon, honlapokon és cégeken kívül részt vehet bárki, akinek van blogja, csakúgy, mint akinek nincs. Akinek nincs blogja, esetleg épp üdülését töltené a tengerparton, vagy más okból nem tud az adott hétvégén gépközelbe jutni (vagy a szolgáltatójánál fogva nem áll módjában bejegyzését időzíteni), mailen keresztül elküldheti a vkf015@gmail.com címre az ötletét és receptjét, melyet az adott napon közzéteszek itt helyben.

Rajta hát! Engedjük szabadon gondolatainkat, játszadozzunk, vagy akár bolondozzunk is egy kicsit, kísérletezgessünk, s próbáljunk meg a hagyományos ételekből egy-egy kreatív kaméleont alkotni!

18 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Beatbull, gratulálok a stafétához és méginkább a remek témához! Pörögnek a gondolatok rendesen a fejemben, meglátjuk, mi sűl ki belőlük:-)
Szuper, köszi!

Horasz írta...

hmm, ujabb kellemes kihivas:) erdekes, hogy mindig olyan temak jonnek elo, melynek teren fejlodni akarok:)

Ha gonosz lennek, akkor erre azt replikaznam, hogy igen mert minden teruleten fejlodni kell:) AMi igaz is:)

H.

Zsuzsa írta...

Hohó, egy igazán-igazán beatbullos versenykiírás! :)

Névtelen írta...

wow, nagyon ötletes témaválasztás, kíváncsian várom, mit alkot majd a magyar gasztroblogger társadalom :)

Mamma írta...

Beatbull, először is gratulálok!
Ami a témát illeti, nem hiszed el, de a napokban gondoltam rá, hogy ha nálad lenne egyszer a VKF, csakis ilyen téma jöhetne szóba! Telibe találtam, így most duplán örülök:-))

Jó, hogy írtad a postolás körüli gondolatokat, érdemes visszatérni a régi kerékvágásba, ennél a témánál ez meg különösen fontos.

(Esetleg nem írnál ki időponttervet, hogy az A-B nevű blogok 8-kor, C-D 9-kor... :-)))))

Unknown írta...

Na, azt hiszem a most sokan nem gyözik kapkodni a fejüket, hogy mi is van? Vasárnap határidö, hétfön összesítö, kedden staféta, és már itt is a nyakunkban a következö kihirdetés! Tiszta stressz ez a vékáefezés!

Lazsálás helyett viszont folyamatosan dolgozik az agyunk , hála az ötletednek!

Zsu írta...

Zsuzsa és Mamma a számból vette ki a szót, a témakiírás nem is illhetne jobban Hozzád. :)
Most már csak a jó ötletekben kell reménykednem....

Dulmina írta...

Kellemes kihívás ez a feladvány, jó lesz ötletelni, kísérletezni az elkövetkező hetekben!

Névtelen írta...

Ez tetszik :) Lesz min gondolkodni...

starfi írta...

remek téma, jó lesz rajta gondolkodni!:)

Névtelen írta...

Uhhh...nem semmi! Gratula a témához, lehet a buksit törni :D

Névtelen írta...

Ez tényleg olyan "beatbullos" téma!:-)
Bírom, hogy ilyen kreatív elme vagy és most minket is azzá teszel!

Unknown írta...

köszönöm szépen a kedves szavakat ;) tükörbe tekintve őszintén szólva én sem vártam volna más témát magamtól... ;)
remélem, mindenki megtalálja a témában a magának szórakoztató és motiváló elemet ;)

chili&vanilia írta...

Remek!remélem, ezen megint részt tudok venni

Gourmandula írta...

Drága Beatbull! Eddig is éreztem, hogy sok esetben egy húron pendülünk, de a választott téma különösen a szívemnek szól! Imádom. :)

Névtelen írta...

Nagyon jó a téma! De nagyon ingoványos talajra tévedtünk szerintem. Az elkészült ételnek élvezhetőnek is kell lennie.
Legalábbis számomra ez a legfontosabb!
Jó munkát mindenkinek!

Unknown írta...

Köszi c&v, gourmandula és zsuzsa! Gondoltam, hogy Neked tetszeni fog gourmandula ;)

Ha nem is írtam bele a kiírásba szó szerint (de kiérezhetőnek véltem), hogy az eredménynek természetesen élvezhetőnek is kell lennie ;) De az íz mellett legyen benne ötlet is.

cukros szakácsnő írta...

Szerintem ez a legfontosabb szempont!