péntek, május 23, 2008

Hupikék törpikék inváziója Európában!

A közismert és közkedvelt hupikék törpikék idén ünneplik az 50. születésnapjukat, s ezen alkalomból 20 európai országba látogatnak el, többek között Magyarországra is! Németországon belül épp Erlangent választotta a feltaláló "Peyo" lánya mint egyetlen települést, ahol előbújnak a törpikék az egyébként fellelhetetlen Aprajafalvából. Mivel én is a hupikék törpikéken nőttem fel, ezért a mai bajor ünnepnap (Úrnapja) délelőttjén benéztem a városba kezetfogni törppapával ;)

hupikék törpike Brandenburg-Bayreuthi Frigyes gróf Erlangen egyetemfehér hupikék törpike az erlangeni egyetem alapítója, Brandenburg-Bayreuthi Frigyes gróf előtt

A törpinvázió nagyon titokzatosan vette kezdetét. Minden nap reggel 7 óra után nem sokkal szoktam elindulni kerékpárral a munkahelyemre. Szerda reggel egész úton keresztül egy különös légi jelenség hívta fel a figyelmemet: egy léghajó! Nem is emlékszem már, hogy mikor láttam utoljára (vagy valaha egyáltalán???) léghajót az égen! De nem is akármilyen léghajó volt, hanem hupikék színben virított néhány törpikével az oldalán. A belvárosba beérve még furcsább jelenségek tűntek fel, ugyanis szerteszéjjel mindenhol aranyos kis fehér törpikék álldogáltak, s vártak arra, hogy valaki magukkal vigye őket.

Este teljesen véletlenül a tvben láttam egy helyi riportot, ahol felvilágosítottak arról, hogy a hupikék törpikék idén ünneplik az 50. születésnapjukat és emiatt 20 európai ország 1-1 városában előbújnak egy hosszabb hétvége erejéig. Franciaországból elindulva jártak már Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, s most elérkeztek Németországba, pontosabban Erlangenbe. Az Európa-túrát az évforduló honlapján is nyomon lehet követni, ahol egy magyar nyelvű aloldallal is találkozhatunk - ebből következőleg nagyon valószínű, hogy az elkövetkező 1-2 hónapban Magyarországon is fel fognak bukkani valamerre! Aprajafalva rejtőzködéséhez hasonlóan viszont rejtély fedi a feltünésük pontos helyét, mindaddig míg elő nem bújnak - így volt ez itt is Erlangenben, s gondolom hasonlóan lesz ez Magyarországon is. Másik jellemzője a túrájuknak pedig az, hogy eddig még sosem álltak meg fővárosban, így Magyarországon is nehéz előre megbecsülni, hogy hol is fognak feltűnni egy szép napon. Emiatt mindenki járjon nyitott szemmel és persze szóljon, ha észlel valamit! A legbiztosabb jel az eltéveszthetetlen léghajó kora reggel a város felett ;)

focitörp lukas podolski hupikék törpikékfocitörp

No s miért is épp Erlangenbe, ebbe a 100 ezer lakosú német városba jöttek ünnepelni a hupikék törpikék? Talán azért, mert épp ezen a hétvégén kerül megrendezésre Németország egyik legnagyobb, kétéves rendszerességgel megtartott képregényfesztiválja - név szerint a Comic-Salon. Egész hétvégén át különböző programok és kiállítások keretén belül ünneplik a rajongók a 9. művészetet: a képregényeket. Ennél törpösebb helyet nem is törpölhettek volna ám ki a törpikék! ;)

erlangen főtér kastély hupikék törpikék kiállítás panoráma hdrErlangen főtere - panoráma a kastéllyal és a törpkiállítással

A hupikék törpikék látogatását néhány saját kiállítás is kíséri. A főtéren óriástörplábakon álló táblákon kísérhető végig a hupikék törpikék és feltalálójuk, Pierre Culliford története. A táblák egyébként nagyon ötletesen vannak megoldva: amíg az "idősebb" generáció a tábla felső felén a történelmi háttérben mélyülhet el, addig a gyermekek magasságában különböző rejtvények és játékos feladatok várnak megoldásra. A főtéren lehetőség adódik arra is, hogy kezet fogjunk törppapával vagy egy másik törppel. Ezen kívül kis fehér törpikék (amik közül az első napon 2500 (!!!) lepte el a várost) vásárolhatók meg, melyek ellenértékének fele az unicef gyermekoktatási alapítványába folyik. Az első 2500 törpike egyébként ingyen volt még elvihető az utcákról. Ennek az is az oka, hogy a törpök a látogatásuk során kreativitásra is felhívják a lakosokat. A fehér törpöket ugyanis kedvünk szerint kiszínezhetjük és dekorálhatjuk, majd fényképet készítve róluk részt vehetünk egy ünnepi versenyen és nyereményjátékon.

kreatív hupikék törpikékkreatív hupikék törpikék

A főtéren látható is néhány ilyen kreatív példány, illetve egy óriástörp, akit itt Erlangenben állítólag Lukas Podolskiról mintáztak - feltehetően a közelgő labdarúgó európabajnokság miatt. A montázsképeimet ajánlom letölteni, hogy jobban láthatóak legyenek az egyes törpikék. Nem akartam mindet egyenként feltölteni, ezért lett belőle inkább mozaik.

vitrin hupikék törpikék figura figurákvitrinek többszáz hupikék törpikék figurával

A főtéri kiállítás mellett Erlangen árkádjaiban (otthon plázának mondanánk talán) több helyen ingyenes vetítéseket is tartanak a hétvége alatt, valamint megtekinthető egy óriási gyűjtemény kis hupikék törpikékből. Utóbbiakra egyébként a nap 24 órájában két őr is vigyáz, mivel többszáz figura között található néhány még kézzel festett nagyon régi példány is, melyek ára kb. 650 euro körül forog. Ha ezt most felszorozzuk akár csak 100-200-zal is, már tetemes összegre jutunk. Ezen kívül némely figura 1-1 gyűjtő ideiglenes adománya csak (azaz kölcsön), s persze nem szeretné elveszíteni az értékes törpjeit.

hupikék törpikék figura figuráknéhány kiválasztott hupikék törpikék figura

Összegezve a hupikék törpikék látogatását: Nagyon hangulatos kis kiállítás, s szerintem minden generáció megtalálja benne a magának valót - elvégre immár három generáció nőtt fel a hupikék törpikéken! ;) Otthon is tessék nyitott szemmel járni, hisz minden bizonnyal el fognak még érkezni Magyarországra is!

Boldog születésnapot kedves hupikék törpikék! ;)


ui (2008. június 20.): a hupikék törpikék megérkeztek a magyar fővárosba, Budapestre! Részletekért ld. itt.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez tök jó!!!! Én is nagyon bírom őket! Ha Pötty felkel meg is mutatom neki a weboldalt!
(csak azt nem értem, az olaszoknál miért Milánó volt a kis város, ahol feltűntek:-))))

Névtelen írta...

Nem tudom, honnan szedtem a kis várost...

Unknown írta...

:) mindenesetre eddig még nem jártak fővárosban, s szerintem nem is fognak, hisz nem is verik nagy dobra a látogatásukat.
Pöttynek tetszettek? Ismeri egyáltalán már a törpöket?

Névtelen írta...

Sanyarú sorsa van a gyerekünknek.:-) Nincs tv, nincs dvd. Helyette van sok mese meg ének. A törpös-siteot megmutattam és nagyon tetszettek neki, leginkább Törpilla! Előbb-utóbb persze ezek úgyis bekerülnek hozzánk is, csak nem sürgetem a dolgot.

Unknown írta...

öh, dvd sincs? hmm, akkor hogyan adjam kölcsön a csillagkapu és a 24 évadjait? ;)
naja, mindenki törpillára s esetleg még törpirire bukott ;)
képzeld! szombat reggel 8 körül épp hupikék törpikék mentek a tvben! ;) igaz super rtl-n, de olyan jó volt újra látni őket ;)