csütörtök, május 29, 2008

Mustáros eperleves

Ugyanabban az e&t kérdezz-felelek rovatban találtam ezt az első olvasásra furcsának tűnő kombinációt, mint a vargányagrillázst is. No de édes eper mustárral? Működhet ez? Miért ne?! Elvégre a franciák lila mustárt is készítenek préselt piros szőlővel - a belgák meg a sört ízesítik eperrel. Ki kellett ezt is próbálnom! ;)


Először egy szerdai napon készítettem el, amikor a kollégáimmal a Bergkirchweihon voltunk, ám onnét hazatérve valamiért teli volt az orrom, s csak a mustár csípősségét éreztem. Így tehát hétvégén ismét elkészítettem - s még mellé is tettem a kecskesajttal megkent baguette-et. Egyszerűen ki kell próbálni, mert anélkül véleményem szerint nehéz elképzelni az ízét! Még néhány tipp, hogy tényleg sikerüljön eltalálni: A porcukor csak akkor kell hozzá, ha nem nagyon édes az eper, de akkor is csak mérsékelve - elhagyni viszont nem az igazi, mert a mustárral kell egyensúlyba hozni az édességet. A mustárnak itt dijoninak muszáj lennie, mert pl. az én egyébként nagyon kedvelt Bautz'ner mustárommal hiányzott belőle valami - talán az a kis enyhe ecetes íz, ami a dijoni mustárt fűszerezi. Legvégül, de nem utolsó sorban, az egész leves azon áll vagy dől, hogy mennyire zamatos az eper - vízízű eperrel természetesen nem kapunk jó eredményt. A mustár csípőssége egyébként pompás hűsítő hatású, nyárra tehát ideális, csakúgy, mint a jeges eperleves is! ;) (recept)

3 megjegyzés:

Gourmandula írta...

vááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!!!! :))))))
kéééészenlét... Szombaton jönnek hozzám, eddig kivártam, hogy megtaláljon Az étel. Megtalált. Köszönöm!!! :)

Unknown írta...

örülök, hogy megtaláltad - előételnek bizti jó lesz ;) azért nem tudom, mennyire nyitottak az új felé a vendégeid (?)
mi lesz a többi fogás?

Gourmandula írta...

szerencsére mind nagyon nyitottak. BP barátom hoz előételt, annyit mondott "beteg" lesz nagyon... :))
ez meg "levesként" lenne.
főfogás semmi spira: ettem a héten kakukkfüves grillezettt vargányát, nem vagyok nagy gombás, de ez valami fenomenális volt, szal ha kapok holnap a piacon, akkor azt fogom főfogásnak adni, egy kis fetuccinire halmozva. hmmmmm...