szerda, május 28, 2008

Spárgapikkelyes fogas borsó-borsmentapürével

Az ehavi essen & trinken újság kérdezz-felelek rovatában találtam egy nagyon izgalmas tippet: grillázs vargányával! Szerencsére a piacon hozzá lehet jutni a recepthez szükséges szárított vargányához - s szerencsére nem is kell bele olyan sok, ugyanis 10g szárított vargányagomba itt 2 euro... No de ki kellett, hogy próbáljam! ;)


Szinte porrá aprítottam a szárított gombát, majd elkavartam a borostyán színű karamellben. Emiatt fontos, hogy szárított legyen a gomba! Sütőpapír közé szorítva gyorsan kinyújtottam egy sodrófával amíg még meleg volt, majd hagytam szépen kihűlni és megkeményedni. Akár magában is elnassolhatjuk, de én készítettem hozzá még egy borsó-borsmenta pürét is. Utóbbi a második bejegyzésem volt anno a blogomon (2006 októberében - sokat forgott azóta a világ ;) ). A mostani alkalommal finomítottam rajta egy kicsit. Maga a mentás zöldborsópüré is nagyon finom volt, de a vargányás grillázzsal kanalazva - isteni! Mindezt egy szelet fogassal tálaltam, amit a spárgaszezon és a vicc kedvéért spárgaszeletekkel raktam ki, pikkelyeket színlelve. Így került végül a sütőbe, s sült finom szaftosra. Igen, ez most egy olyan étel, ahol nem a spárga a sztár vagy a főszereplő - nem is kell mindig annak lennie szerintem, hisz spárgapikkelyként is tökéletesen megállta a helyét ;) (recept)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez fantasztikus! Hozzád is befizetnék szívesen ebédre :-)
A vargányát mivel őrölted por-állagúra?
N.

Unknown írta...

köszi!
oks, ha erre jársz, szólj időben ;)
Először késsel aprítottam, aztán mikor meguntam, beledobtam a mixerbe és kb. 3-4 percig hagytam zúzni. Piszkosul hangos volt, úgyhogy füldugó használata ajánlott ;) Részben finom por lett belőle, részben meg apró darabkák maradtak - utóbbi nem gond, mert így egy kis mintát ad a karamellnek / grillázsnak.