VKF XV. - Összefoglaló
Valójában már jónéhány forduló óta ért bennem ennek a vkf. fordulónak a témája, ezért is örültem annyira, amikor Macitól megkaptam a stafétát. Tisztában voltam vele, hogy talán az egyik legnehezebb vkf fordulót írtam ki, ezzel együtt viszont szerettem is volna egy kis könnyedséget, egy kis játékosságot belevinni a vetélkedőbe. A beküldött pályaművekre tekintve és a forduló során kapott visszajelzések alapján úgy látom, hogy többségben sikerült a résztvevők fantáziáját megmozgatni, mely során rengeteg jobbnál jobb ötlet született. Köszönöm szépen minden résztvevő gasztrobloggernek, hogy ki-ki a maga módján merészelt egy kicsit kísérletezgetni és játszadozni a konyhában! S most következzen az ötletbazár! ;)Első pillantásra teljesen megtévesztett Ági piskótatekercse, ugyanis málnakrém helyett mascarponés pácolt lazaccal töltötte meg. Azt hiszem, minden állófogadáson megállná a helyét trendi fingerfoodként.
Anna az utolsó utáni pillanatban nyújtotta be pályaművét egy szerencsétlen félreértés következtében. Hangyás tejberizst készített, azaz mákkal bolondította. Reméljük hamarosan megjavul a sütője, mert a fekete krémesének az ötlete nagyon felcsigázott!
BeckZsu első pályaműve meglehetősen játékos hangvételű: fészkes fasírtot készített, azaz óvatosan benyomkodta a húsgombócokat, s apró színes zöldséggel töltötte meg. Az ötlet pompás, s óriási teret nyit mindenféle ízirányzatnak!
Második pályaművében BeckZsu a maradék almás csirkemellet rejtette el egy-egy tojáspalacsintában. Persze számos más raguval is megtölthetjük - nekem pl. rögtön a hortobágyi húsos palacsinta jutott róla eszembe, mely valójában egy átalakított pörkölt.
Az egyik vkf-visszatérő Chili&Vanília, aki még épp időben visszaért szardíniai körútjáról a vkf leadására. Némi tojással tapasztott össze egy kis tornyot házi galuskából, mellyel bebizonyította, hogy a legegyszerűbb hozzávalókat is könnyedén fel lehet dobni.
A forduló egyik legszebb pályaműve Cookingstar konyhájából került ki: némi kézügyességgel és sok türelemmel zebracsíkos tiramisut készített, melyet kis tortácska formájába öntött és belül rejtette el a mascarponekrémet. Az eredmény teljes mértékben káprótolhatta a desszertbe befektetett erőfeszítéseket!
Cukroskata a pulykapörköltjét alakította át úgy, hogy a nokedlivel együtt csőben sütötte ki. Egy újabb pompás ötlet a pörkölt megszokottól eltérő formában való tálalásához.
Mamma a Dalla Cucina blogjához híven megpróbált hű maradni az olasz konyhához és egy klasszikust, a paradicsomos tésztát alakította át. A tészta ezúttal rukola és medvehagyma által zöld színben pompázott, míg a paradicsommártást jéghideg kása formájában tálalta hozzá. A piros-zöld színellentét mellett még izgalmasabbá tette az ételt a forró és a hideg játékával.
Egy másik vkf-visszatérő nemisbéka a Domestic Goddess nevű blogjával. Nála is a manapság divatos állófogadásokon is tálalható harapni- ill. ez esetben innivaló alakban készült egy szezonhoz illő rebarbarás-epres gyümölcsleves.
Dulmina tündérkonyhájában egy véleményem szerint könnyed nyári étel készült. Itt is a paradicsomos tésztát láthatjuk, ezúttal spagettit, melyhez nyers olivabogyós paradicsomot tálalt.
Az ecet és olaj blog írója, phzs a közismert töltött paprikát bújtatta új, szerb köntösbe. Ellentétben a hagyományos magyar töltött paprikával ez sütőben sül, s még egy kis szalonnaköpenyt is kap az ízek és élvezetek fokozásához.
Fakanál a hagyományos és jól bevált kalácsreceptjét gyúrta át napocska formájúvá - engem inkább egy virágsziromra emlékeztet, de eltekintve ettől nagyon tetszik a frappáns megvalósítás egyszerűsége!
Az első pályaművében Fűszeres Eszter egy hagyományos krumplipürét ízesített kesudióval, majd egy játékos pillanatában habszifonba tette. A krumplipüréhab remélhetőleg csak a kezdet ;)
Eszter második pályaműve a molekuláris konyha küszöbére visz minket. Gondolom már többnyire mindenki próbálta a fritőzben kisütött kívül forró, belül jéghideg fagylaltgolyókat (amennyiben nem, akkor pótolandó ;) ). Eszter ennek pontosan a fordítottját valósította meg: a szilvapálinkával bolondított forró szilvalekvárt csokival bevont jéghideg habcsókban rejtette el. Zseniális!
Gabojsza olyannyira más bőrbe bújtatta a vöröslencse koktélját bacon chips-szel és kolbász kockákkal, hogy azt hiszem, nem csak engem tévesztett meg első pillantásra. Persze ehhez még jócskán rásegített a jól megválasztott pohár is tálalási formaként. Úgy gondolom, hogy az egyik legszélsőségesebb pályaműve ennek a fordulónak.
Gigi kétszer is belepillantott a naptárba, s végül anyák napjára egy nagyon szép kis szív alakú palacsintaszendvicset sütött. Talán néhány év múlva épp valamelyik gasztroblogger gyermeke fogja ezzel meglepni anyukáját? ;)
Nem titkolom, nagy elvárásaim voltak Gourmandulával szemben ennél a a fordulónál, s végül nemhogy teljesítette, hanem még túl is szárnyalta. Balzsamecetes-currys-provanszi paradicsomos bonbonokat készített, melyeknél a csomagolópapírt rétestésztára cserélte. Ezen túl a lehetőségek száma szinte határtalan, hisz már egy korábbi receptjében is megmutatta, hogy mennyi minden rejthető rétestésztába.
A forduló legaranyosabb bejegyzését Grenadine-től kaptam. Nem is fűzök hozzá semmit, inkább beszéljenek magukért a képek ;)
A receptekhez persze fűzök néhány szót: óriási ötlete támadt Grenadine-nek, mégpedig virágcserépben sütötte meg a tésztáit. Az egyik receptjében sós tésztát sütött, melyhez kapros tököt tálalt.
Grenadine másik receptjében rózsaszirmos cukorral édes muffinvirágokat sütött a virágcserépben. Nagyon örülök, hogy ilyen vidám pillanatok kísérték a főzöcskézést! ;)
Horasz blogján a holstein szelet került átalakításra. Első pillantásra engem is átvert a tálalással, hisz a húst csillag alakban, míg a sóskát nyílként rendezte el a tányéron. Cseles! Avagy kreatív ;)
Ízbolygótól is sok jó ötletet reméltem e fordulóval kapcsolatban, már csak azért is, mert a kiírásban is tőle merítettem a legtöbb példát (a saját receptjeimen kívül). Végül önmagát felülmúlva, egy csodálatos hétfogásos menüvel lepett meg! Első fogásként egy nemzeti színekben pompázó zöldspárgás panna cottát készített kaviárral. Bármely csillagos étterem amuse-guele-je lehetne!
Második fogása egy rendkívül egyszerű, de annál finomabb kompozíció kecskesajtból, zselésített calvadosból és dióból. Egy igazi francia tapas! ;)
Harmadik előételként libamájból és zöldalmából épített dobostortát, melyet balzsamos-almás zselével fedett be. Megtévesztően hasonlít, s összetevői alapján is mennyei élmény lehetett belőle falatozni.
Közben még gyorsan bedobott Ízbolygó egy uborka granitát. Lehet a következő nyár legnépszerűbb figurabarát nassolnivalóját látjuk itt?
Főételként egy vegetáriánus máglyarakást valósított meg rétestésztából és vegyes zöldségekből. Ilyen formában tálalva nem tudom, melyik gyermek képes ellenállni a zöldségeknek!
Családi kötelékei miatt sajnos nem indulhatott Ízbolygó a Heimann receptversenyen - ám persze ő is elgondolkodott azon, hogy mit is készítene pályaműként. Így született meg a Vionából készült borgolyó, melyet enyhén megpirított mandulalapkákban hempergetett meg.
Záró desszertként csokilapkákból és málnás ricottahabból állított össze egy lasagnet. Hihetetlenül csodálatos ételek! Köszi Ízbolygó, nemcsak végigolvastuk, hanem végigálmodoztuk és végig is csorgott a nyálunk! ;)
Ági, az Ízrobbanás blog írója nagyon ötletesen dolgozta fel a témát: óvatosan lehántotta a pulyka bőrét, majd a húst ledarálva és ízesítve visszadugta a bőrbe, s benne sütötte meg. Eredményképp ropogós pirosra sült pulykát kapott, melyben se csont, se ín nem volt fellelhető.
Ági másik pályaművében a calzone pizzát bújtatta új köntösbe. A magyarosan marhapörkölttel töltött tésztát befonva sütötte ki, mely egy fonott pizza formájában került végül a tányérra.
PartizánOrsi, a kalinka blog írója a lecsót szerkesztette át. Erőteljesen átalakítást vitt végre: a paradicsomot fagylaltban rejtette el, a kolbászból chipset sütött, a paprikát pedig majdnem hasábburgonya alakúra sütötte meg. Egy extrém, de szerintem biztosan nagyon finom forró-hideg kompozíció.
Ki ne szeretné a tejbegrízt? Kicsi Vúnak köszönhetően most már egy gourmet étteremben is fel lehet szolgálni desszertként! A tejbegrízt mákkal ízesítette, míg a mákkal pompásan harmonizáló meggyet fűszeres vörösborban főzte ki. Ellenálhatatlanul ínycsiklandozó!
Kisvirag apró tornyocskákat épített olaszos hangvételű összetevőkből. Leleményes ötletnek bizonyult a kis bazsalikomlevél, amely dísztől teljesen egy vitorlás hatását keltik a falatkák.
Kricso kanalából érkezett az ehavi forduló egyik legzseniálisabb ötlete. A közismert zserbót egy frappáns ötletnek köszönhetően kis zserbópralinékként valósította meg. Egyszerűen harapnivalóak!
Nagyon inspirálta Kricsot a téma, ugyanis második pályaműve is rendkívül ötletes: az egyszerű polentaszeletek helyett a polentát chilis hússal töltötte meg és úgy sütötte ki. Reméljük még sok ilyen furfangos recepthez lesz örömünk a közeljövőben is! ;)
Lilahangya a húsvéti sonkát rejtette el új formában: wasabival bolondított túróval együtt tekerte palacsintába, amolyan húsvéti wrapként. Jövőre a húsvéti nyuszi ki ne maradjon ebből a finom falatból! ;)
Az előző forduló házigazdája, Maci egy olyan pályaművel készült, amelyről szerintem senki nem gyanítaná, hogy tulajdonképpen mi is. A goji-csodabogyókból készített egy gyönyörű, piros-fehér színekben pompázó goji-műzlit. Bárcsak minden nap ilyen szép reggelivel kezdődne!
Maxnak először is gratulálni szeretnék a 200. bejegyzéséhez. Pályaművében a gyrost dolgozta fel tekercs formájában. Elsőre a dürüm döner jutott róla eszembe, hisz az is tésztába tekert gyros, de aztán megpillantottam az ötletes csigákat.
Utolsó pillanatban tette ki Zsuzsa a Mézesmadzag nevű blogjára epres rebarbarakompótját, melyet új, zselésített formában, egész sült rebarbaradarabokkal készített el. Izgalmas módszernek tűnik a rebarbara sütése - azt hiszem, ki kell próbálni!
Moha és Sáfrány munka miatt sajnos egy kicsit megkésett, de cserébe egy igazán ötletessel recepttel lepett meg. Ezúttal nem a rákot panírozta, hanem a cukkínit sütötte ki rákpanírban! Ilyen panírt még én sem láttam eddig ;)
Moes a narancskonyhájában túrótortába rejtette a petrezselymet, mely egy enyhe zöld színt kölcsönzött a süteménynek. Egyszerű ötlet, mely akár más zöldfűszerrel is megvalósítható.
Neguilla tányérján egy gyönyörű rózsaszínűre sült szalonnába rejtett borjúszűz díszeleg, amihez tócsnit tálalt lecsóval.
Kóstolt már valaki sós, gombás cappuccinot? Nem kell félni, nincs benne kávé - viszont nosalty nagyon kreatívan átalakította a szimpla gombakrémlevest egy kiszürcsölésre váró gomba cappuccinová. Persze járt hozzá a keksz is ;)
T3v az okostojás blogján a közismert túrós tésztát alakította át ötletesen. A cukrozott meggyes túrót angyali türelemmel töltögette bele a schiaffoni tésztába, majd csőben sütötte ki.
Piszke egy nemcsak egy rettentően vidám írással lepett meg, hanem három jobbnál jobb rántott hús ötlettel is. Kókusszal, szezámmaggal, mogyoróval és bazsalikommal készített panírt, melyekhez még különböző mártásokat is tálalt játékos színekben.
Snöcy először indult vkf-en, s rögtön egy csodálatos és nagyon kreatív pályaművel készült: pulykamellből készített kétféle pulykatortát - igen, tortát! Kinézetre teljesen megtévesztő, ám ízre mégis sós.
Ismét egy öreg jóbaráttal találkozhatunk: sajtkukac a túrógombócot vette alapul, s sós ételként, ötletesen bazsalikommal megtöltve készítette el.
Eszter a tintaleves című blogján két édességet vont össze egy újjá, s megalkotta a magyar baklavát, mely rétestésztába töltött dió- és gyümölcstöltelékből áll.
No s most jöjjön egy találós kérdés: mit látunk a képen? Tipp: mindenki evett már ilyet ;) Zsú egy igen játékos és kreatív pillanatában átalakította a paprikás krumplit!
Zsuzsi joghurtos eperhab-galuskát próbált összehozni a fordulóra, ám sajnos nem minden sikeredett úgy, mint ahogy gondolta. A képből viszont mégis kivehető szerintem egy kis pillangó ;)
S végül megemlíteném még a saját pályaműveimet. Nálam mindhárom étel a spárga körül forog, s egy komplett menüt próbáltam összeállítani, kezdve a piros-fehér színben pompázó spárga-carpaccionál. Az éppen megkezdődött spárgaszezonra tekintve véleményem szerint egy izgalmas új változat a spárga tálalására.
Főételemnél széles tésztát, azaz tagliatellét próbáltam imitálni zöld spárgával, vagyis egy krumplihámozóval vékony hosszú szeletekre hántottam és így tálaltam. Egy igazán egyszerű trükk, mely ismét más fényben mutatja be a spárgát.
S végül desszertet is készítettem spárgából, mégpedig egy lehelletnyi könnyű spárgaszuflét. Ez egy kicsit munkaigényesebb ugyan, de szerintem egyben a legérdekesebb pályaművem is e forduló során.
Végül még egy kis statisztika: összesen 53 ötlet és recept született 39 bloggertől. Igen erőteljes megfogyatkozás a múltkori forduló 100 receptjéhez és 59 résztvevőjéhez képest. Túl sok új blog nem pályázott most ezen a fordulón, ellenben számos visszatérővel találkozhatunk. Remélem, mindenki talál a forduló során megszületett receptek között egy-egy frappáns ötletet, mellyel a legközelebbi alkalommal feldobja az ünnepi ebédet vagy vacsorát! ;)
28 megjegyzés:
Köszönet az összefoglalóért, szép munka volt! És milyen gyors! :)
köszi, köszi!:)
Sajnos lekéstem... Egybeesett egy másik eseménnyel. Tiszta szerencse, mert ahogy elnézem labdába sem rúghattam volna :-)
Köszönjük, Beatbull! Jó téma volt:-)
Na végre, 0.18 óta erre várok! ;)
Köszönjük, szerintem nagyon jó ötletek vannak itt összegyűjtve, és megint látok vagy egy tucatot, ami eddig elkerülte a figyelmemet, szóval megvan az esti program. :)
Remek összefoglaló, köszi Beatbull :_)
A megszokott precizitás, korrekt összefoglaló, szép kidolgozás és villámgyors tempó. Gratula!!
Megint találtam pár olyat amin a blogrollon átsiklottam (vagy nem láttam:-( )
Privátban kérdés: elárulod hogy tudod blogspotban a kép mellé szerkeszteni a szöveget? már kb 20-szor próbáltam és nem sikerült:-((
Ja és úgy olvasom a kommentekben: érik a mikró vásárlás?:-))
bocsi Zsuzsa, hajnal 1kor nem volt erőm még egy órát a bloggerrel tökölni ;) köszönöm a szép szavakat és legfőképp a részvételt! ;) Jutalomként ma pihenő lesz, s este vacsorázni megyünk Ditémmel ;)
max: a kép feltöltésekor lehet kiválasztani, hogy melyik oldalra kerüljön a kép. Később a bejegyzés html-es formájában még mindig áttehető a float mező átírásával (left/right).
Koszonet a kituno, elgondolkodtato feladatert, es a profi lebonyolitasert...:)
Egyebkent a cel a viragforma lett volna, de ugy latszik mindenkinek harcias kepek elnek a fejeben...:D
Maradok tisztelettel,
H.
Gyors voltál, köszönöm szépen!
:-)
Köszi! Örülök, hogy itt vagyok, megtisztelő a társaság.
Nagyon gyors vagy Beatbull kolléga! Köszönjük a frappáns, kedves összefoglalót!:-)
Köszönjük a szervezést és az összefoglalót, profi! Nagyon jó pályamüvek születtek.
Szép lett és nagyon inspiráló! Köszönjük Beatbull!
micsoda tempó, tiszta fittipaldi! Köszönjük a gyors összegzést! Fuh, még jó, hogy nem tudtam, micsoda elvárásaid vannak velem szemben, remegő kézzel nehéz lett volna rétest csomagolni. :)))
Köszi!
Majd próbálkozom, ha nem megy sikítok:-))
Köszönet a szép összefoglalóért, lesz miből csemegézni a jövőben! :)
Mit mondjak a remek összefoglalóról? Ez jó mulatság, férfimunka volt!
Gratulálok a majdnem olyan gyors, de legalább olyan jó összefoglalóhoz, mint az elözö volt! ;o))) Sok szép dolog jött össze, csak kapkodom a fejem...
Lehet, hogy nem ez volt a legnépesebb forduló, de nekem egyik nagy kedvencem. A receptek, az összefoglaló, mind csudajól sikerült! Gyakran vissza fogok térni csemegézni. Lehet, hogy még a spárgával is megbarátkozom?
köszi a klassz fordulót és az összefoglalót!
Köszi a villám gyors összefoglalót,már nagyon vártam!
Egy csomó minden csak most tünt fel igazán,még egy párszor átnézem,az tuti!:-)
beatbull, nekem ez volt a kedvenc vkf fordulóm! ;)
nagyon örülök, hogy a résztvevők többségének a kedvencei közé került ez a forduló ;) úgy látom, mindenki jól szórakozott és mulatott főzés közben ;)
Számomra (is) ez volt a legfantáziadúsabb forduló, eszméletlen, milyen klassz ötletek születtek!
Az összefoglalóra is rányomtatd a kézjegyedet!:-)), nagyon jó lett!
Ne okozzunk álmatlan éjszakákat a következő kiírónak, de gyorsaság ügyében Maci schumacheri címét aligha lehet lekörözni, de utána Te jössz, te kis Heidfeld:-)))
köszi Mamma ;) Heidfeld beceneve amúgy "quick Nick" ;)
oke gondolkozok [csak mert tenyleg olyan kedves vagy]
ˇ_ˇ
Hey there, Thank you very much for sharing this very useful information with us. I am very happy to have found this information.
indian nasta recipe in hindi, veg food recipes in hindi
Megjegyzés küldése