péntek, június 20, 2008

Rózsaszín bárányfilé mentás kivipürével


Nemrég, mikor rendszereztem a recepjteimet, észrevettem, hogy alig készítettem még bárányhúsból ételt. Gourmandula VKF piknik-kiírása ürügyén ugyan ismét készült báránnyal egy étel nálunk, de az igazi indíttatást Wolfram Siebeck könyvének olvasása adta. A gigot d'agneau receptjének leírásában olyan szemléletesen és érdekfeszítően dícsérte a bárányhúst, hogy hétvégére rögtön egy bárányos receptet kellett kiötlenem.


Gondolkodtam, hogy a divatos bordákat készítsem-e el, vagy a bárány szűzét/filéjét hasznosítsam. Utóbbi annyira szép volt, hogy végül mellette döntöttem. A különböző inak és hártyák eltávolítása után természetesen kellő odafigyeléssel kezeltem mindvégig: Erőteljes megpirítás után rozmaring, kakukkfű és fokhagyma társaságában a sütőbe toltam, hogy alacsony hőmérsékleten szép rózsaszínűre süljön. Csodálatosra sikeredett - bár ehhez szerintem rajtam kívül a hentesnek is sok köze volt ;) Köretként narancsos cikóriát szerettem volna készíteni, de sajnos nem kaptam cikóriát, így radicchiora tértem ki, amit még egy kevés citromkakukkfűvel fűszereztem tovább. A másik köretet pedig egy kiwiből és rengeteg borsmentából készült püré alkotta. Sajnos színét tekintve sokkal virítóbb zöldet szerettem volna a tányéron látni, de így is finom és egy izgalmas új ízkombináció volt. (recept)

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Hű, ez a mentás kivipüré elég vadul hangzik! :)
Gyönyörű a bárány!

Unknown írta...

Köszi Zsuzsa ;) Én is ájuldoztam azon, hogy milyen jól sikerült, amikor a szeleteket elkezdtem vágni ;)