kedd, június 10, 2008

Vaníliás csirkemell eper-zöldbors mártással

Minden évben el szoktam készíteni ezt a receptet az eperszezon alatt, ami egyébként az első kísérleteim egyike is egyben. Kb. 4 éve láttam egy 45 perces csak és kizárólag az eperről szóló műsort, ami az eper elültetésétől egészen az "aratásáig" és a különbözőféle felhasználásáig mutatott be mindent. A műsor végén egy eperétteremről is szó esett, aminek sajnos már elfelejtettem a nevét. Viszont ekkor hallottam először a földieper és a zöldbors párosításáról, amit rögtön ki is kellett próbálnom. Immár 4 éve készül nálam ez az eper-zöldbors kombináció mártásként csirkemellhez, s évről évre finomítok rajta egy kicsit. Így jött pl. egyszer az ötlet, hogy miért ne kombinálhatnám a csirkemellet vaníliával, hogy még jobban kiegészítse az epres mártást. Olyannyira bevált, hogy azóta is gyakran készítem vaníliásan a csirkemellet, nem csak eperhez. Zseniális és egyedi saját ötletemnek véltem 1-2 éven át, míg aztán később megláttam egy receptfüzetben is a titkos tippet a vaníliával. No mindegy, az aztékok is építettek piramisokat, pedig nem ismerték az egyiptomiakat ;) Lényeg, hogy nagyon finom!


A mártás seperc alatt elkészíthető, hisz a földiepret nem is szabad túl sokáig főzni, mert hamar megpuhul. Tehát jobb is előre mindent előkészíteni a főzéshez, hogy szép al dente legyen még a gyümölcs a mártásban. Köretként ánizsos ananászos rizst készítettem hozzá, már csak azért is, mert szerintem pompásan harmonizál az ananásszal az eper. Összességében ennél az ételnél akárhogy is kombináljuk a falatokat a tányérunkon, mindig egy csodálatos összhatásban lesz részünk. (recept)

11 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

Mennyei és gyönyörűek a képeid!

gabojsza írta...

10 perccel ezelőtt még azon gondolkodtam, mi legyen a vacsora...már tudom! :-)

Beatbull írta...

köszi, Bolygó ;) Spec. ennek a receptnek a képét (nem tudom láttad-e a korábbit) ideje is volt már lecserélni, mert nagyon régi és elavult volt már - no meg telis tele színhibákkal.

remélem, ízleni fog, Gabojsza ;) egyébként a fehérbort/sherryt most egy jó kis bolyhos szamócapálinkára cseréltem ;) A csirkemellnél pedig tényleg csak néhány csepp citromlé menjen rá, mert kiszáradhat. Amúgy ideális dolog ez a csirkemell, hisz nagyon jól aromatizálható - a vanília különösen jól átjárja. Pirításhoz is használható pl. vaníliás olivaolaj. A vanílián felbuzdulva régen próbáltam még ánizscsillaggal is, de az sajnos csak lokálisan adta át az ízét és nem itta át a teljes húst :(

Kricso írta...

Nahát, ez az eper-bors összeállítás kattogott tegnap az agyamban, mert maradt némi eper elfekvőbe, de a turmixot, és egyéb habos-krémes cuccot már kezdjük unni... gondoltam jöhetne egy sós verzió. És tessék!
Köszi! Megerősitettél!

Beatbull írta...

köszi Kricso! Holnap lesz még egy sós felé hajló változat ... igaz püré ... ;)

PartizánOrsi írta...

A hétvégén megcsináltam, nagyon jó lett! És elkészíteni is egyszerü volt. Én sajnáltam a hús sütése után visszamaradt aromás vajat, így az lett az alapja az epres mártásnak. Nem rontott rajta :-)

Beatbull írta...

örülök, hogy ízlett ;)
Az is jó ötlet - habár én kb. akkor kezdem el készíteni a mártást, amikor már majdnem átmelegedett a sütőben a hús, s addigra odaégne minden a serpenyőmben. Remélem az alufóliában úszó vaníliás csirkés levet is kikanalaztad ;)

PartizánOrsi írta...

Khm, a serpenyö alatt ki is lehet kapcsolni addig a lángot, akkor nem ég oda :-)) És mosogatás szempontjából is kívánatosabb egy serpenyö, mint kettö... A vaníliás levet is beleöntöttem a mártásba, nem rossz, de a vanília kicsit elnyomja a mártást és túl híg is lesz. Ja, hogy nem kellett volna annyi sherry-t önteni bele az elején? :-)

Beatbull írta...

Sajnos elektromos főzőlapom van (vagy minek nevezik magyarul...), ami kikapcsolva még jó ideig tartja a meleget - s jó ideig el is tart, míg felmelegszik. De már összebarátkoztunk, azaz be is építem ma már ezeket a tulajdonságait a főzésbe ;)
A levet spec épp ezért szoktam csak kikanalazni - sherry pedig szamócapálinkára is cserélhető, abból kevesebb is elég és lehet vele piromániáskodni ;)

Partizánorsi írta...

Kerámialapos tüzhelynek hívják, ha üveg a teteje, ha meg kerek fekete fözölapok, akkor szerintem is elektromos fözölapnak. Nekem kerámialapos van, levettem róla a serpenyöt :-)))) Jól van, nem gonoszkodom tovább. Szamócapálinkám sajnos nincs, mostanában úgyse nagyon ihatok alkoholt... Bár a múltkor hoztam Rézangyal ágyas vilmoskörtét, mert magyar bulit tervezek a kollégáknak, azt azért meg fogom óvatosan kóstolni.
Amúgy én nagyon nehezen barátkoztam meg a fözölap melegentartó tulajdonságával és továbbra is gázra vágyom. Bár ha vastag talpú edényeim lennének, mindegy lenne, mert azok úgyis tartják a meleget. Ha majd nem bérleményben, hanem sajátban fogunk egyszer lakni, gázt szeretnék vagy indukciósat. Persze villanysütövel, mert az azért jobb, mint a gáz.

Beatbull írta...

no én is mást szeretnék, ha megtervezhetem majd a saját konyhámat ;) nem kerámia, s nem is üveg a jelenlegi, hanem az a redős lap, ami oly sokáig forró marad, hogy esélytelen róla levakarni a kifutott tejet ;)