szerda, július 09, 2008

Erdei gombaleves garnélarákkal

Egyik délután, mikor Ditémmel bóklásztunk a városban, véletlenül betértünk egy mindenféle kacatot áruló boltba. Ott pillantottam meg a szép csíkos alátétet zöld és sárgás színekben, valamint teljesen véletlenül láttam meg ezt a szuper levestányért is. Nagyon tetszik, mert a kisebbik részében pompásan elhelyezhető néhány ropogósra sült kenyérkocka (crouton, magyarul: kruton), ami egyébként hamar elázna a levesben és elvesztené a ropogósságát. Vagy kerülhet bele aprított zöldfűszer is (legtöbb házban valószínűleg petrezselyem, vagy zellerzöld), amiből mindenki annyit tehet a levesébe, amennyit szeretne. S legfőképp teljesen modern a leves mellé külön adni a levesbetétet - mint ahogy Ízbolygónál is olvashattuk a kreatív konyha szakácskonferenciáról készült riportjában ;) Egyébként 2 hete Budán a Caffé la Terrában jártunk Ditémmel és szüleimmel, ahol nagyon finom vargányalevest ettünk, melyhez apró ropogósra sült kalácsdarabkákat kaptunk mazsolával és libamájjal - ugyancsak külön tálkában szervírozva, nehogy megpuhuljon a levesben. Melegen ajánlom is az éttermet, hisz nem először jártunk ott, s ismét minden csodálatos volt!


No, ez a leves a fenti vargányalevestől teljesen függetlenül keletkezett - legfőképp talán azért is, mert nem kaptunk a piacon vargányát. De amilyen alkalmazkodóképesek vagyunk, helyette 50-50g friss rókagomba, laskagomba és erdei csiperke került a kosarunkba. Ezen kívül 1kg csirkeszárnyból összedobtam a megszokott receptem szerint egy csirkealaplevet. Éjszaka lehűlt a lé, másnap reggel pedig leszedtem róla a zsírt. Ebbe a finom lébe került aztán villámgyors 2 percre a fagyasztóban lapuló, felolvasztott maradék garnéla és a friss vegyes erdei gomba. A tányér másik, kis részébe durván aprított, paradicsomkockákkal összevegyített friss majoranna került, amivel tovább lehetett ízesíteni a levest. Tálaláskor a csodatál még egy nagyon jó tulajdonságára lettem figyelmes: míg a másik felében a forró leves úszik, a levesbetétes (hideg) végénél kényelmesen meg lehet fogni! A leves egyébként nagyon finom lett, de ebből az alapléből már jót lehetett csak főzni ;) (recept)

6 megjegyzés:

Millie írta...

Mekkora ötlet ez levesestálka! Annyira utálom, ha szétázik a levesbetét! Gratula a szerzeményekhez! M.

Zsuzsa írta...

Szép munka. :)

Névtelen írta...

Beatbull! Megírnád a levesestálka gyártóját? Köszönöm! Nagyon tetszik :-)

Mignonok írta...

Szia!
Engem is érdekelne, hogy hol lehet ilyen tálkát szerezni, nagyon jó ötlet és klasszul is néz ki!!!
Nem mellesleg a leves is nagyon jól hangzik, de sajnos egy háztartásban élek egy gombaiszonyos férjjel, úgyhogy csak távolról csodálom az ilyen finomságokat:-(

Unknown írta...

köszi szépen mindannyiotoknak ;)
A levestálkát a Nanu Nana nevű boltban találtuk, honlapjukon van is egy irányítószám szerinti boltkeresési lehetőség. Sajnos a címkét már leszedtük az aljáról, s alatta meg nincs semmi felirat, tehát valami "no name" gyártmány...

Mignonok: Én is gombafóbiás voltam kb. 10 éves koromig, aztán egyszercsak nagyimnál gombát ettem gombával (azaz gombaleves + nokedli gombamártással ;) ). Ditém pedig igazi gombarajongó, úgyhogy ezért is kerül mostanában több gomba az asztalunkra ;)

Névtelen írta...

Köszönöm, ez jó hír! Nanu Nana bolt van egy egészen közel :-))