kedd, július 29, 2008

Vaníliás tenger gyümölcsei rizottó

Kb. egy éve készítettem ennek a rizottónak az alapváltozatát - vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy az egy évvel ezelőtti rizottómat fejlesztettem most tovább. Szóval tavaly nyáron vaníliás-fokhagymás rizottót készítettem egy szelet pulykamellel, s mivel nagyon sok citromfüvem volt akkor, így spontán felindulásból citromfűpestot alkottam hozzá. Kellett valami zöld is még a tányérra - csak úgy, mint most is ;)

vanília fokhagyma rizottó risotto tengeri gyümölcs tenger gyümölcsei kagyló tintahal rák garnéla garnélarák parmezána tengerben úszó csónak - vaníliás-fokhagymás tenger gyümölcsei rizottó Ditém anyukájától kapott tálkában

Ditém és én is nagyon szeretjük a tenger gyümölcseit, s mivel még a mélyhűtőben rejlett egy kis adag vegyes tengeri gyümölcs, valamint a erdei gombás leveshez készült csirkealapléből maradt egy kevés, ezért egyik este rizottót készítettünk. Szerintem feleannyira sem ördöngős egy jó rizottó elkészítése, mint amennyire ijesztőnek hiresztelik a médiákban. A legfontosabb egy jó alaplé, megfelelő rizs és sok-sok szeretet! ;) Az pedig gondolom nem lepi meg olvasóimat, hogy előszeretettel vetem be (többek között) a vaníliát sós ételeknél is. Nem is értem, hogy miért kell ezt a csodálatos növényt csak a desszertek fűszerei közé bezárni. Önmagában nem is édeskés, legfeljebb csak annyira, amennyi csipet édesség egyébként is kell minden sós ételbe. Íze viszont pompásan kiegészül a fokhagymával, gyömbérrel és fahéjjal. (Próbáljuk ki pl. húsgombócok fűszerezésénél, s ne spóroljunk a fahéjjal és vaníliával!) Sós ételeknél különösen finom szárnyasokkal, de a tenger gyümölcseivel is. Innét jött tehát az ötlet, hogy miért ne lehetne egy tengeri gyümölcsös rizottót készíteni, amiben a tenger gyümölcseinek két legjobb barátja is szerepel: a fokhagyma és a vanília. Az utolsó falatig eltüntettük, oly finom volt! ;) (recept)

4 megjegyzés:

Millie írta...

Mindig érdeklődve olvasom a posztjaidat, miközben néha a padlásra kell a szemöldökömért menni...
Ez megint egy nagyon érdekes kombináció, szívesen kérnék egy kanállal belőle...
Ezt pedig ajánlom a figyelmedbe, ha elkészíted, légyszi posztold!
http://www.yumsugar.com/1813878

Unknown írta...

Huhh, ez amit adtál linket elég extrém, de nekem túl zsíros.
Félreértés ne essék: minden, amit itt posztolok sikeres kombináció és finom - Ditém az élő tanúm rá ;) S persze az üres tányérok ;) Kivétel persze az a néhány ritka eset (pl. csokis burgonyaragu), ahol külön írom is, hogy mi nem stimmelt a kombinálásban. Speciell ez a vanília nagyon bevált, s csak buzdítani tudlak rá, hogy kipróbáld, mert nagyon egyszerű, hisz csak egy vaníliarudat kell kikaparni hozzá ;)
Egyébként lehet hogy csak mese (szerintem az), de azt hallottam egyszer, hogy valamerre keleten csokival bevont zsírt árulnak. (???) Nincs messze tőle ez a szalonnás verzió sem ;)

Névtelen írta...

Na mostmár mindenképpen ki kell próbálnom ezt a vaníliás dolgot!!
Apropó, voltunk tegnap a Bock Bisztróban, az ökörpofát most kihagytam, de a választottainkkal - meg persze a borokkal - is abszolút elégedettek voltunk!
Niki

Unknown írta...

Csak a rögzült "vanília=édes" asszociáción kell túltenned magad, s máris kínyílik egy új ízvilág ;) jó, ez a megfogalmazás kicsit nyálasra sikeredett ... ;)
Örülök, hogy tetszett a Bock Bisztró ;)