hétfő, július 21, 2008

VKF 17/3 - Saláta erdei gyümölcsökkel és csokilevelekkel

A Dolce Vita által kiírt salátabáros VKF fordulóra készült háromfogásos menümhöz természetesen desszert is készült. Szezonhoz illően olyan ötletem támadt, hogy erdei gyümölcsökből dobunk össze Ditémmel egy salátát, de persze még kellett bele valami ötlet. Ekkor jutott eszembe az Ízbolygónál látott csokilevél, melyet a vicc kedvéért fehér és keserű csokival is elkészítettünk. Olyan hihetetlenül jól sikerült némelyik példány, hogy már-már azt lehetne hinni, tényleg egy barna levelet tettem a salátába, pedig színcsoki!


Fontos, hogy mindenképp legyen a levélkének még egy kis szára, mert így annál könnyebb ecsettel felvinni rá a csokiréteget. Eleinte nem nagyon tudtam elképzelni, hogy a rettentő vékony csokirétegről hogyan fogjuk lehúzni a leveleket, de meglepően könnyen leváltak. A csokit egyébként érdemes jól lehűteni, mielőtt lehúznánk róla a levelet, mert a legkisebb érintésünktől is megolvadhat, amitől elvesztheti a szép levélmintáját. A salátát ezen kívül még egy kis mézzel, mentával és narancslikőrrel dobtuk fel - azaz ezek az utóbbi összetevők vették át a dresszing szerepét. Nagyon finom volt, s seperc alatt el is tüntettük a salátát a csokilevelekkel együtt ;) (recept)

A megmaradt erdei gyümölcsökből pedig egy csokis erdei gyümölcsös fagylaltot készítettünk.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon klassz dolgokat kreáltál. Megint:-))
És külön köszönöm a megemlékezést.
A csokilevélhez egy gondolat: nekem hűtős hűtés után nehezebben vált le a levélről, mint szobahőmérsékleten. Hűtősen nagyon törékeny volt.

Grenadine írta...

ezek a levelek nagyon cukik.. khm csokik :)
anyám pont ilyeneket készített az esküvői tortámra.

Cukroskata írta...

Nagyon szépek a levélkék, és biztos finom volt a sali is. Én is gyümölcssalátát készítettem, de csak reszeltem rá a csokit :-( Legközelebb csinálok leveleket :-)

Unknown írta...

köszi Bolygó, Grenadine & Kata!
Ízbolygó: Szerintem a törékenység a felhasznált csokitól függ - én a vianne házi csokiját használom, aminek elég magas a kakaóvajtartalma, s ezáltal eléggé lágy. Ezért is került a hűtőbe a sok kis levél, mielőtt lehúztam volna. Az általam kevésbé kedvelt Lindt csokik eléggé törékenyek, gondolom azoknál kicsit langyosabb hőmérsékleten érdemesebb lehúzni a leveleket.

Grenadine: nahát! Üdvözlöm anyukádat! ;)

Cukroskata: nagyon finom volt, főleg a méz-menta-narancslikőr "dresszing" vitte egy csodálatos új irányba ;) Látom nálad is került bele narancslikőr (helyes!) - unokáknak talán méz is kerülhet bele helyette, az is valamennyire gyümölcsös, no s a kisgyerekeknél inkább az édes dolgok a menők ;) Örültem, hogy lett néhány fotogén példány is a levélkék között, pompás idegnyugtató törpölés volt a levelek ecsetelgetése ;)