Vajban sült pisztráng citromverbéna-habbal
Idén egyre inkább kapható sárga színű cukkíni is a piacokon. Amennyiben még nem nőttek meg túlságosan nagyra, én jobban is kedvelem a sárgákat, mert valahogy több ízt vélek kiérezni belőlük, a magházuk nem olyan vizes, s egészében kicsit feszesebbnek tűnik a húsuk, mint a zöld cukkíniknél. Angolzellerrel és koktélparadicsommal spontán alkalmaztam is a sárga cukkíniket egy könnyű zöldségköret formájában, melyhez pisztrángot és citromverbénahabot készítettem.
A pisztrángnál most kipróbáltam, hogy sütőben hogyan lehetne szépen lassan, alacsony hőmérsékleten sütni - persze anélkül, hogy kiszárítsam a halat. Azt hiszem a sütőben készülő halaknál inkább maradok a korábbi módszeremnél, úgy sokkal szaftosabbra sikerül. A citromverbénahab persze elkészíthető citrommal is, ám én már idén második éve növesztem az erkélyemen ezt a zöldfűszert, s még nemigen került bevetésre gyümölcsös ételeken, jegesteán és almalével felöntött zubrowkán kívül. Fő előnye, hogy ugyan citromos az íze, ám nem olyan savas, mint a citromlé. Finom volt habként is a pisztránghoz és a színes zöldségekhez - összességében egy nagyon könnyű nyári fogás. (recept)
8 megjegyzés:
Szépen elkészített fogás, gyönyörű tálalás!
Köszi szépen ;) Finom is volt - s legfőképp nagyon könnyű, szerintem tökéletes nyárra ;)
Szia!
Nézz be hozzám...vár ott valami Rád:)
szia! Még csak néhány fotót nézegettem meg, látom jó érzéked van hozzá!
Köszi! ;) Azt hiszem nem vagyok nagyképű, ha azt állítom, hogy emellett a főzéshez, kombináláshoz és tálaláshoz is van még némi érzékem ;)
Többnyire nem ételekkel kapcsolatos fényképeimet a flickr-es oldalamon is megtekintheted.
a citromverbénáról kicsit bővebben ha lehetne, írnál?
eddig úgy tudtam: verbéna=vasfű
sietőben vagyok most is, az egész hétvége kiesett.
Kisvirag írt néhány sort a citromverbéna virágáról nemrég. Ha tudsz németül, akkor viszont nagyobb segítség lsz számodra Gernot Katzer fűszeroldala.
Idén már második éve termesztem az erkélyen, eddig még egyszer sem virágzott. A levelei hosszúkásak, kicsit ragadós tapintatúak és nagyon rágósak - azaz nem kellemes rágcsálni a levelét. Viszont nagyon erőteljes citromos aromája van, szóval felaprítva, vagy babérlevél módjára az étellel együtt főzve és utána eltávolítva jól felhasználható. Én azért növesztem továbbra is, mert ugyan intenzíven citromos az íze, de messze nem olyan savas, mint a citrom. Mint ahogy a bejegyzésben is írtam: nagyon kellemes teába, gyümölcsös ételekben, de fagyira is felhasználható.
Köszi az infót!
Megjegyzés küldése