hétfő, szeptember 15, 2008

Babérleveles créme caramel szedersorbet-val

Természetesen desszerttel is készültem az ünnepi vacsorára - s persze a desszert sem lehetett akármilyen. Nem is olyan rég írt chili & vanília a babérlevél édes ételekben való felhasználásáról, s újra előhozta nálam is a gondolatot, hogy ismét elővehetném a babérlevelet. Créme brulée-ként is finom, s nagyon könnyű a babérlevelekkel aromatizálni a tejszínt ill. tejet. Most créme caramelt ízesítettem friss babérlevelekkel. Már eleve a tejalap főzése során csodálatos illatáradat lepte el a konyhát, ami szárított babérlevelekkel egyszerűen megközelíthetetlen. Tehát mindenképp friss babérlevélből próbáljuk elkészíteni, ha otthon megpróbálnánk, ugyanis teljesen más ízélmény a szárítotthoz képest. A créme caramelhez természetesen hozzátartozik a barna karamellszósz is, melyet ezúttal egy kevés balzsamecettel fűszereztem ill. dobtam fel.


Az édes créme ellensúlyozásáért a mélyhűtőmben rejlő szederpépet olvasztottam fel és készítettem el a fagyigépben. Egyik munkatársamtól kaptam még augusztus elején friss szedret, s rögtön még aznap pürésítettem, leszűrtem, mézzel ízesítettem majd befagyasztottam. Szerintem egy bogyós gyümölcsből készült sorbet-ba nem is kell semmiféle szirup, tojás vagy egyéb, hisz maga a sűrű pép tökéletes krémes fagyivá áll össze. Csodálatosan harmonizált a szedersorbet savanykássága a créme caramel édességével, s Ditémnek s szüleimnek is nagyon ízlett! Azt hiszem, jól sikerült ez a vacsora ;) (recept)

1 megjegyzés:

Renata írta...

szia!
Babérlevelet tejberizsbe szoktam én is használni.