Fehér paradicsomos rizottó szt. jakab kagylóval, paradicsomporral
Minden évben elérkezik egyszer a finom édes érett paradicsomok időszaka. Már-már hagyomány nálam, hogy ilyenkor a teljesen megérett piros paradicsomokból átlátszó levet készítek s különböző ételekhez használom fel. Tavalyelőtt pl. paradicsomzselét készítettem, tavaly viszont egy kicsit jobban kimerítettem a lehetőségeket, készült ugyanis egy látásjavító paradicsomleves, aminek le lehet látni az aljára, egy átlátszó white-bloody mary koktél, egy kókuszos mozzarella caprese színeiben s egy átszerkesztett gazpacho. Idén két új ötletem is támadt, hogy mire lehetne még felhasználni a paradicsomok átlátszó levét, így idén is leszűrtem 2kg paradicsom sárga átlátszó levét.
Az egyik ötletem az volt, hogy a tiszta sárgás levet alapléként is kezelhetném. Azaz milyen lenne egy paradicsomos rizottóhoz alapléként felhasználni? Pompás! ;) A rizottót a szokásos lépések szerint készítettem el, csak most színtiszta átlátszó paradicsomlevet használtam alapléként. Magát a rizottót tovább ízesítettem némi tárkonnyal, csillagánizzsal és bazsalikommal, melyek nagyon finoman összeillettek. A paradicsomos rizottó fehér színének kihangsúlyozásáért azt találtam ki, hogy egy kis porrá aprított szárított piros paradicsommal szórom körbe. Végül még néhány pirított fenyőmaggal és friss bazsalikomlevelekkel is kidíszítettem a tányért, s így egy szerintem eléggé fotogén eredményhez jutottam. A foodpairinges oldal szerint kagylók nagyon jól illenek a paradicsomhoz, ezért néhány enyhén megpirított szt. jakab kagylót helyeztem a rizottóra. Egy pohár fehérborral nagyon finom, s izgalmas, különleges elő- vagy főétel. (recept)
2 megjegyzés:
Szép képek jó étkek.
Gratulálok a bloghoz!
köszi szépen!
Megjegyzés küldése