péntek, szeptember 05, 2008

Pisztráng cideres gombaágyon sütve

Elmúlt karácsonykor, mikor Londonban jártam Ditémnél 3,5 hétre, nagyon sokat készítettünk sült pisztrángot. Kimondottan olcsón árulták a sainsburyben (abc), frissen és nagyon jó minőségben, így a garnélák mellett gyakran esett a pisztrángokra a választásunk. Szépen megtömködtük zöldfűszerekkel, melyeket frissen vágva minimális összegért hajítottak az ember után a boltban. Mellesleg még rengeteg rozmaring, kakukkfű és menta is volt 1-1 csomagban (25g), így másnapra, harmadnapra is jutott belőle bőven. Ezt a zöldfűszerkínálatot kicsit vissza is sírom, hisz itt "csak" a piacon és zöldségüzletekben lehet ehhez hasonló zöldfűszerkötegekhez hozzájutni, amúgy csak cserépben vehető. Félreértés ne essék, ez az itteni szituáció is rózsás! A magyar helyzetre viszont csak a "szörnyű" szót találom, hisz sajnos kimondottan lehangolóan néznek ki általában a cserepes zöldfűszerek a legtöbb boltban (szolnoki & miskolci tapasztalatok), a minimális választékról nem is beszélve, s mellesleg túlságosan drágán árulják. Csak összevetés érdekében: Londonban egy 25g-os csomag friss zöldfűszer 70 penny, ami kb. 200-210 ft-nak felel meg. London tehát lehet, hogy az élet számtalan terén drága, zöldfűszereket tekintve viszont olcsóbb - nem is beszélve arról, hogy a 70 pennyben benne van a szállítás is Izraelből... Talán otthon is elgondolkodhatna némely élelmiszerlánc ezen a piaci résen.


No, de térjünk vissza a pisztránghoz, hisz két szép lazacpisztrángot hoztunk haza Ditémmel a piacról. A klasszikus bonne femme vonalat követtük a hozzávalóknál, ugyanis gomba, salotta és petrezselyem került a tálba a hal alá. A sütés közbeni gyakori locsolgatástól viszont eltekintettünk - helyette még a sütőbe való helyezés előtt meglocsoltuk a befűszerezett, zöldségágyon nyugvó halakat némi ciderrel, ami lehetett volna akár fehérbor is, de most ciderrel akartam kipróbálni a gombát. Pompás ciderrel is ;) (recept)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos, éppen most készül, gyűrűs tuskógomba és rizike keverékéből. A pisztrángot a garadnaiaktól vettem, ugye a szülőváros kötelez.

Később jelentkezem a végeredménnyel, remélem elbomlanak addigra a gyűrűs tuskó méreganyagai.

Névtelen írta...

Ja igen, a petrezselymet kifelejtettem belőle viszont raktam bele paradicsomot.

Névtelen írta...

Ez lett belőle. Nem panaszkodunk. Thx!

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30620351&l=37b66c725e&id=1449195747

Unknown írta...

Nem emlékszem, hogy próbáltam volna valamikor a paradicsomot ciderrel - milyen lett az íze? Kicsit ijesztő a fényképed a kidülledt szemű, éles fogú hallal ;)

Névtelen írta...

Szerintünk jó :-P Nagyon nem volt időnk megijedni se.

Unknown írta...

Örülök, hogy jó volt ;)