hétfő, szeptember 08, 2008

Átszerkesztett Mojito koktél

Augusztus közepén ünnepelték szüleim a 35. házassági évfordulójukat, s mivel épp Erlangenben jártak, ezért szombati érkezésük estéjén egy 3+1 fogásos menüvel fogadtam őket. Magán az ételeken kívül még egy meglepetést tartogattam szüleim számára, de erről majd később. Üdvözlőfalatnak egy könnyű üdítő ételt találtam ki, melyet Ditémmel a Gastronomique étteremben a gourmet menü részeként ettünk, azt hiszem 5. vagy 6. fogásként. Mivel helyben nem kérdeztem meg a pincéreket illetve a szakácsot, ezért egy ideig töprengtem most rajta, hogy mit hogyan készített ennél az átszerkesztett mojitonál. Végül az ünnepi menüt megelőző előkészületek során pattant ki a fejemből kb. 5 percen belül minden összetevőre a megoldás!


Eredetiben ugyebár a mojito egy frissítő nyári koktél, melyet Ditém és én is nagyon kedvelünk, s épp ezért idén nyáron elég sűrűn is készítette el Ditém. Az étteremben három részből állt az átszerkesztett mojito: egy ropogós kandírozott mentalevélből (mely teljesen szétporladt, mikor ráharaptunk), egy meleg könnyű lime-habból és egy szilárd, jéghideg menta-granitéből. Utóbbi okozta a legkevesebb problémát, hisz egy jó erős mentateát főztem némi barna cukorral édesítve, amit befagyasztottam, majd Ditém a sodrófával szépen összetördelte. A habot sabayon / zabaglione-ként oldottam meg, azaz vízfürdő felett vertem habosra a tojássárgát némi friss zöldcitromlével és rummal - így melegen kerülhetett a jéghideg mentajégre. A mentalevél kandírozásán ujjongtam a leginkább, ugyanis a rózsaszirmok jutottak eszembe, melyeket ugyebár tojásfehérjén szoktak áthúzni, majd cukorral meghintve szárítják ki ropogósra. Ami működik rózsaszirmokkal, annak mentalevelekkel is működnie kell - s így is lett, pontosan úgy sikerültek, mint az étteremben ;) Összességében ez az átszerkesztett mojito egy csodás játék az egyes összetevők fizikai és kémiai tulajdonságaival: hideg - meleg, kemény - puha, édes - savanyú. S minden komponense együttesen az eredeti mojito koktél ízélményét adja vissza. Szüleimnek annyira ízlett, hogy már rögtön az üdvözlőfalatból is repetáztak ;) (recept)

9 megjegyzés:

Mamma írta...

Nahát, Beatbull, gyakran elkápráztatsz, de ez most igencsak sikerült! Tényleg klassz összjáték lehet, főleg a mentalevél tetszik!
Gondolom, ez a módszer egyéb finomszerkezetű levélkével is működik:-))
A mojitot pedig én is nagyon, eddig csak fagylaltot készítettem *módosítva*.

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik! Nagyon jó kis "játék" az ízekkel, hőmérsékletekkel és halmazállapotokkal ;)
Igen, a módszer egyéb levelekkel is működik, rózsaszirmoknál szokás pl. így kandírozni, de kandíroztam már bazsalikomlevelet is (épp most hétvégén ;) ). Még finomabb leveleket szirupon is áthúzhatsz s kiszáríthatsz, de nekem jobban tetszik a fehérjés megoldás, mert így durvább azaz kristályos marad a cukor a leveleken.

Gourmandula írta...

speechless. vááááá... :)))

Névtelen írta...

Mojito rulez, én granitának készítettem el legutóbb David Lebovitz útmutatásai alapján. Hát 30 fok felett kevés jobb dolog van ennél :-)
pazar ez az összeállítás!
Niki

Unknown írta...

Gourmandula: hát még milyen szótlan leszel, mikor megkóstolod ;)

Niki: annyira felkeltetted az érdeklődésemet a könyv iránt, hogy már itt hever nálam ;) Azt hiszem ezután a könyv után soha többet nem lesz szükségem újabb fagyis könyvre! Azért ebben az átszerkesztett formában szerintem Mr. Lebovitzot is levenné a lábáról ;)

Névtelen írta...

Jajdejó :-) Ezután már elég lesz akkor csak az oldalszámra hivatkozni ;-)
Niki

Max írta...

Káprázatos!!
Megkóstolnám:-))

Gratula!

Névtelen írta...

Ez nagyon elegáns!

Unknown írta...

köszi max, Ízbolygó ;)