szerda, szeptember 03, 2008

Vargányakrémleves kalácskrutonokkal

Szerintem az egyik legzseniálisabb mesterhármas a vargánya, a kalács és a libamáj kombinációja. Kétféleképpen is volt már szerencsém kipróbálni: 2-3 éve volt, hogy szüleimmel a szolnoki Garden Hotel éttermében ebédeltünk. Szülővárosomban (anyu és nagyi konyháján kívül ;) ) ez az egyetlen hely, ahol jó a konyha s néha 1-1 frappáns ötlettel is lehet találkozni. Ilyen volt pl. a pirított kalácson tálalt krémesre sült libamáj gombafagylalttal. Nagyon meglepődtem rajta! Egyrészt, mert nem hittem volna, hogy ilyen ötletes dolgokra is képes a konyha, másrészt pedig mert hihetetlenül jól harmonizált minden a tökéletesen elkészített tányéron. Máig is mély pozitív nyomokat hagyott bennem ez a fogás, s még várat is a megvalósításra ;) A másik kalács-libamáj-vargánya kombinációval idén nyáron találkoztam, amikor Ditémmel és szüleimmel Budán a Caffé la Terra étteremben jártunk. Itt a vargánya krémlevesként került elénk, s hozzá külön tálkában kaptuk a kalácskrutonokat, melyben a libamáj is megbújt. Nagyon ízlett ez az elkészítési mód is erre a hármasra, s emiatt is készítettük el Ditémmel.


A piacon egy kicsit vadászni kellett a vargányára, de végül sikerült a szükséges mennyiséget beszerezni. A leveshez a mélyhűtőbe eltett házi csirkealaplevemet használtuk fel, mely az enyhén megpirított hagyma és vargánya mellett mértékadóan járult hozzá a harmonikus összíz megteremtéséhez. A libamáj elmaradt, nem is vadásztunk rá. Szépen aranybarnára pirított kalácsból készült krutonokkal szopogattuk el, melyeknél külön tetszik, hogy a mazsolaszemek a sütés közben egy halványat karamellizálódnak is. Egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, mely oly finom volt, hogy seperc alatt eltűnt ;) (recept)

11 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

A vargánya kaláccsal nálam is a legkedvencebb, igaz én libamáj nélkül, és reggelire, de évekig ellennék rajta :-)
És ez a recept új távlatokat jelent. Nagyon izgalmas.

Névtelen írta...

Igenigen, vargánya+kalács nagyon jóóóóó:)

Unknown írta...

Ó, bocsi Eszter, erről megfeledkeztem... Ugye milyen csodás kombináció? ;)

Fűszeres Eszter írta...

Miről feledkeztél meg?
De valóban csodás!!!

Unknown írta...

Arról, hogy Te is készítettél már hasonlót. Igaz, Nálad egy harmadik változatban készült ;)

starfi írta...

hát ez baromijó:) biztos hogy elkészítem az itthoniaknak, imádják az édes-sós dolgokat együtt:)

Renata Kalman írta...

A kalácsot is Te sütötted?

Unknown írta...

Nem, az a sarki kis pékségből származik. Nem spórolnak a mazsolával és mandulalapka is van még rajta, úgyhogy így nem éreztem kényszert rá, hogy magam süssem a kalácsot ;)

starfi írta...

na, én is beállok a sorba és adok egy ilyet:) http://starfokker.blogspot.com/2008/09/kreatv-lettem.html

Alexa Christi írta...

Tetszik a recepted, a vargánya annyira nagyszerű gombaféle, hogy nem igényli, hogy túlbonyolítsuk. Egyébként nekem is van egy korábbi bejegyzésemben hasonló féleképpen, akkor ez már a negyedik vargánya krémleves verzió:-)
Én akkor csiperkével kombináltam és medvehagymás pestot kínáltam mellé.

A kalács kruton zseniális hozzá, és valóban, ha megkoronázzuk egy kis libamájjal, akkor mire vágyhatunk még?:-)

Unknown írta...

Nagyszerű és intenzív ízű - ezért is csak 100g vargányából készült a leves. A medvehagyma és a gomba nagyon jó párosítás, én is szívesen készítem a kettőt együtt ;)