kedd, október 21, 2008

Édesköményes sült báránycomb bambergi kiflivel

Jelenleg azt veszem észre magamon, hogy többnyire egyszerűbb, kevés összetevőből álló ételeket próbálok összehozni. Azaz minden étel legfeljebb 3-4 fő alkotóelem ízharmóniájára épül. Emellett pedig alkalmanként megpróbálok régi vagy / és hagyományos alapanyagokkal dolgozni, mint amilyen volt pl. a lenmagolaj is. A közeljövőben még további elfeledett és hagyományos hozzávalókat is be fogok mutatni, de most előbb a bambergi kiflin a sor.

Nem is tudom, hogy tényleg így kell-e fordítani a nevét (eredetileg "Bamberger Hörnchen"), mivel kimondottan az itteni környékre jellemző krumpli. Erről is kapta a nevét, hisz Bamberg környékén ideális természeti adottságok közt termelik immár több évszázada. Apró, hosszúkás, többnyire keményrefövő fajta, azaz főleg krumplisalátának, rakott krumplinak vagy pirítani jó, hisz nem esik szét. Megfőzve nagyon kellemes halmazállapotú és intenzív ízű. S a legfőbb indok arra, hogy miért is került most a kezembe, az, hogy épp itt a szezonja - habár a főszezonja inkább kora nyárral van.


Egy egyszerű enyhe olasz ihletésű édesköményes báránysültet készítettem. Mivel nem voltam biztos benne, hogy alacsony hőmérsékleten sütve hogyan és mikor fog a hús mellett a krumpli megpuhulni, ezért hagyományosan készítettem el. Azaz először bedörzsöltem a húst a fűszerekkel, megpirítottam, majd sütőben fedő alatt 1,5 óra alatt átsütöttem. Nem száradt ki a hús, igaz mitől is száradt volna ki, hisz annyi bor meg egyéb úszkált mellette. (recept)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez az "egyszerűség" nagyon tetszik, mondjuk én már szinte nem is használok fűszereket... érvényesüljenek a hozzávalók saját ízei!

Gabah írta...

Óóóóóó, igen, igen, igen! Ez a 3-4 alkotóelemes ízharmóniájára épülő dolog nekem nagyon tetszik!!!!! Itt tanultam meg, hogy a legfinomabb ételek így készülnek...