kedd, október 28, 2008

Fogas körtés babpürével

A körte, bab és szalonna hármas az észak-németországi tartományokra jellemző. Hagyomány szerint egytálételként készül, melynél nagyjából egymás után kerül a lábasba a füstölt szalonna, a bab és a körte, majd együtt főzik meg. Nagyon kellemes ízélmény, ahogy a körte gyümölcsössége könnyít a babon és a szalonna enyhe füstös íze megfűszerezi mindezt.


Nálam kissé átalakítva került a tányérra. Ugyan a rétegeket betartottam, de miután finom ropogósra kisütöttem a szalonnát, kivettem a lábasból és félretettem. Ezután megfőztem a fehér babot és a körtét, majd pürésítettem. A szalonnából kiolvasztott zsír is belekerült a pürébe, mely tökéletesen betöltötte a szerepét és finoman megfűszerezte a körte-bab párosítást. Fogast sütöttem hozzá, amit a bőre oldalán szép ropogósra pirítottam meg. Finom s egyszerű fogás született belőle, mely tökéletesen visszaadja a hagyományos változat ízélményét, de egyben új fénybe is helyezi. (recept)

4 megjegyzés:

Mamma írta...

Ez egy kicsit más verzió, de az eredetit, zöldbabbal pár évvel ezelőtt Lübeckben ettem és valami fantasztikus volt!! Azóta sem bírok szabadulni az ízétől és már rég nekirugaszkodtam volna magam is, hogy elkészítsem. (Szerintem már nem tart soká:-))
Amúgy ott ettem életem legeslegjobb grützéjét is, ez pedig már valami:-)))

Beatbull, ez a Te verziód is érdekes, főleg a fogas és a bab párosa, persze azt hiszem, csak első ránézésre:-)), amúgy igen harmonikusnak tűnik.
A fogas miatt ez most nagyon felkeltette az érdeklődésemet, nagyon rég nem ettün fogast, majd körülnézek, találok-e errefelé...

Unknown írta...

A zöldbab a hagyományosabb, igen, de én nem rajongok annyira érte. No meg pürét álmodtam meg az "átszerkesztett" változatnak, s zöldbabból kisebb nehézségekbe akadtam volna szerintem ;) Ezáltal ez a verzió egy kicsit enyhébb változat is egyben - s így pompásan illett a fogashoz.
Ha már fogassal szeretnél dolgozni, akkor nagyon ajánlom a mandulás bundában való sütést - apukám egyik kedvence ;) Itt a piacon filézve árulják csak, viszont környéki vizekből származik. Nálad is biztos lehet kapni, hisz viszonylag népszerű hal ;)

Névtelen írta...

Kedves Beatbull!

Van egy felkérdés neked a Sajtkukacoknál. :-)

Orsi

Vesta írta...

Ezek szerint Sajtkukacoknál megelőztek? Muszáj lesz elárulnod néhány titkot magadról,lécci!