csütörtök, október 30, 2008

Garnélarák feketegyökérrel és naranccsal

Tavaly találkoztam először a feketegyökérrel: egy régi, elfeledett, de újabban egyre népszerűbb és felkapottabb zöldséggel. Kicsit kétoldalúan alakult a barátságunk, ugyanis ízben rögtön nagyon megtetszett, nyomokban spárgára is emlékeztet (a kinézetén túl), ahonnét a másik elnevezése, a "télispárga" is származik. Viszont olyan rettentően ragacsos hámozásnál és főzésnél - utána úgy érzem magam, mintha megszáradt ragasztóval lennék telikenve. Emiatt is szokás gumikesztyűt használni hozzá, habár a főzőedényt ettől még nem lesz egyszerűbb kitakarítani... Az íze viszont mindenképp kárpótol a sok szenvedésért ;)


Mivel Ditém is nagyon szereti a spárgát és még sose evett feketegyökeret, ezért kb. 3/4 kg-nyival tértünk vissza a szombati piacozásból. Másik kívánsága Ditémnek pedig az volt, hogy garnélarákot főzzünk - így gondoltam egyet és némi fokhagymát és narancsot hozzátéve készült el végül az ebéd. A narancs ill. egyéb gyümölcs kimondottan jót tesz a feketegyökérnek, hiszen a földes ízkomponensén kellemesen enyhít és könnyít. A feketegyökérrel kapcsolatban kicsit spárgásabb ízre emlékeztem még tavalyról, de Ditémnek így is nagyon ízlett ;) Összességében egy pusztán három összetevőre épülő, egyszerű, ám annál finomabb ebéd született belőle. (recept)

A feketegyökérről bővebben itt olvashatsz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A fotó szerint mélyhűtött,előfőzött garnélát használsz-azt pedig ne süsd,ne főzd,mert olyan lesz,mint a radír.Hagyd teljesen kiolvadni és tálaláskor keverd a forró ételbe,majd várj 2-3 percet a fogyasztásig.(Gyakorlatilag,míg átforrósodik.)Ha friss garnélákhoz jutsz,azokat is a kész ételhez tedd és addig-és csak addig!-tartsd a lángon,míg megpirosodnak.

Unknown írta...

Köszi a tippet!
Igen, mélyhűtött, előfőzött garnéla került bele. Sikerült már nekem is radírrá sütnöm, úgyhogy kitapasztaltam már, hogy hogyan marad szép roppanós, szaftos. Nem is beszélve arról, hogy nagyon hamar össze is zsugorodnak s kevésbé fotogének lesznek. Én is mindig ki szoktam olvasztani teljesen, mindenféle jeget/vizet eltávolítok róla, de még egy kicsit közepes hőmérsékleten vajon vagy olivaolajon megmelegítem némi fokhagymával (vagy kéksajttal)- azaz kb. megforgatom benne. Ennél a receptnél is csak megmelegítés erejéig került a zsiradékba, utána félretettem, s csak a naranccsal együtt került megint az ételbe - azaz szép szaftos és "roppanós" maradt.