csütörtök, október 09, 2008

Kéksajtban sült garnélarák mangós savanyú káposztával

Ismét a az egyik kedvenc honlapomon, a foodpairing weblapján kalandoztam. Nem vagyok egy óriási sajtrajongó, különösen nem rajongok a nagyon intenzív erőteljes sajtokért. Most ellenben a kéksajtok kapcsolatainál időztem el és egy pusztán négy összetevőből álló kis harapnivalót állítottam össze, melynek szereplői: a kéksajt, a garnélarák, a mangó és a savanyú káposzta.


Nem ijesztett meg a gondolat, hogy mangót kavarjak a savanyú káposztába, mivel egyrészt már csináltam ilyet, másrészt pedig a boltokban is kapható pl. ananászdarabokkal (azaz gyümölccsel) gazdagított / ízesített savanyú káposzta. A kéksajtot nem akartam túlságosan az előtérbe engedni - hisz könnyen el tudja nyomni az összes többi komponens ízét - ezért olyan ötletem támadt, hogy olivaolajban felolvasztok egy kevés kéksajtot, s ebben a zsiradékban sütöm meg a garnélákat. Avagy úgy is mondhatnám, hogy egy enyhe ízű kéksajtréteggel vontam be vékonyan a garnélarákokat. Nagyon finom kis falatka lett belőle, mely szerintem ideális amuse-gueule-nek / amuse-bouche-nak. (recept)

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet, hogy csak nekem ez az érzésem, de szomjas lettem a kép láttán. Milyen ital talál hozzá?

Unknown írta...

Banánleves búzasört ittam hozzá ;) Üdvözlőfalathoz nem szoktak bort adni, legfeljebb egy pohár pezsgőt, ami tökéletesen menne szerintem hozzá.

Névtelen írta...

A nyelvemen volt... na nem az első izé, hanem a pezsgő

:-)))

Névtelen írta...

Banánleves búzasör... ez egy kicsit sok íz így együtt. De a mangós ötlet tetszik, végülis az alma-káposzta teljesen elfogadott és az alma is édeskés.

Unknown írta...

Köszi, hogy felhoztad az alma-káposzta párost, anyukám is almával készíti mindig a savanyú káposztát - meg most a héten is almával főztem egyszer ;)

A búzasör-banán párosítás kimondottan finom, teljesen elterjedt bajor kocsmákban. Mindössze az öregebb vendégek néznek kicsit furán az emberre, fiatalabbak között viszont teljesen hétköznapi. Mellesleg könnyebb is mint egy egész pohár tiszta sör ;) A búzasörnek önmagában is kissé banánra emlékeztető íze van. Sajnos Magyarországon még nem terjedt el a banánlé - most is szembesültem vele, ugyanis csak egyetlen egy gyártótól találtam tiszta banánlevet itthon, azt is horribilis összegért 2dl-es kiszerelésben... Más levekkel keverve gyakran előfordul a polcokon, de önmagában nem tudom, hogy miért nem kapható banánlé Magyarországon... pedig oly finom dolgokat lehet belőle készíteni...

Névtelen írta...

Ami a banánlevet illeti, régen volt itt is 1 literes kiszerelés talán a Rauchnak, én nagyon szerettem, de most már nem találom a boltokban.

Névtelen írta...

és olyan nehéz lehet banánlevet házilag helyettesíteni?

káposztarajongó teknősünk, bence varázsolt el bennünket tavaly karácsonykor egy savanyúkáposztás csokitortával: http://href.hu/x/76vn

Before írta...

Beatbull, nem tudsz a foodpairinghez hasonló oldalt, amin több minden található? Hiába jópofa ez, csak karcolgatja a felszínt.
Blumanthalnak van valami könyve, iszonyú nagy és állítólag iszonyú drága is volt, ami molekulaszinten részletezi szinte az összes élelmiszert. Sajna ezt a könyvet nem találtam sehol (a címét se tudom, tehát nem volt túl sok esélyem), de valószínűleg a több ezer fontos árat is sajnálnám érte, amíg nem ebből akarok megélni...

Unknown írta...

Talán a Römpp lexikon? ;) Igen, lehetne kicsit átfogóbb a Foodpairing - remélem, csak azért nincs kint neten minden, mert hamarosan megjelenik egy könyv. Habár erre utalót nem találtam eddig sajnos.
Más oldalak nem nagyon vannak. Khymos.org oldalon olvasható néhány párosítás, a könyvajánlók közt lehet találsz 1-2 érdekes könyvet. Creaxfood oldalán azt sugallják, hogy még mindig kutatnak Európa több országában is, s valami foodpairing adatbázisról beszélnek - nem tudom, hogy bővebb-e, mint a neten található változat. Könyveknél még nem találtam igazán lexikonszerű párosításlistát. Jürgen Dollase Geschmackschule című könyve nem olyan rossz pl. (bár én nem vettem meg - még). Én gyakran lapozgatom át Heiko Antoniewicz Fingerfood című könyvét, abban rengeteg ötlet található. Igaz nincs benne se tárgymutató, se egyéb használható index a gyors keresésért. Mostanában jelengetnek meg újabb könyvek, amik címükben az aromákat hordozzák (Aromen, Aromen & Textur stb.) - még nem volt módomban átlapozni őket.

Before írta...

Köszi!
Sajna nekem a német nyelvterület nem megfelelő. Most egy őszibarackos-maracujás hamis creme blulee-t akarok csinálni, és a krémhez töprengek, milyen ízesítést hasznhálhatnék, ami jól passzol a zselésített fedőréteghez. Kókuszra gondoltam, de nekem mostanában a kókusz annyira nem jön be. Valami lágy, citrusos megoldáson is gondolkozok, de a gyümölcsöt is kicsit savanykásra akarom hangolni, ezért azt is elvettem (meg félek tőle, hogy a citromtól összeugrik a tejszín). Na, mindegy, csak kipanaszkodtam magam... :)