csütörtök, október 23, 2008

Rozmaringos szőlős csirkeszárnyak

Október első két hetében elérkezett végre nálam is a "nyári" szabadság, mely során otthon, legfőképp Miskolcon jártam. Ditém lakásában laktunk a híres Avason, melyen néhány évtizede még szőlőt és bort termeltek. Mennyivel szebb lehetett annak idején, mikor rengeteg borospince várta a délután/hétvégén betérő vendégeket! Nagyon kár érte... No, de térjünk vissza a jelenhez. Mivel többször is főztem Ditémnek ezért körülnéztem a környéken és Miskolc belvárosában is, hogy mihez lehet hozzájutni. Legnagyobb meglepetésemre a sarki zöldséges csodálatosan jó minőségű áruval volt ellátva. Ugyan kicsit szűkebb volt a választék (nem volt pl. cukkíni vagy padlizsán), de a paradicsom édes, a sütőtök tökéletes minőségű, az alma finom, a szőlő zamatos volt, s mindez a környékről származott. Persze árult néhány terméket, ami nem magyar származású volt, de jól esett látni, hogy otthon is vannak, akik törekednek a regionális zöldségek és gyümölcsök megtartására. Ezen kívül húsok terén is körülnéztem, s lám a belvárosban beleakadtam egy hentesbe, aki csirkén és sertésen kívül szarvast, vaddisznót, bárányt és nyulat is árult. Ugyancsak nagyon megnyugtató élmény volt ;)

Természetesen az őszi Bükköt sem hagyhattuk ki, kétszer is kilátogattunk. Gyönyörű színekben pompázott! Esetleg, ha valaki nem tudná még, hogy mihez kezdjen magával a hosszú hétvégén, akkor ajánlom, hogy tegyen egy kirándulást a Bükkben. Ditémmel és egy baráti párral Ómassáról Szentlélekre gyalogoltunk fel, majd onnét mentünk át a Látó-kövekhez, ahonnét felejthetetlenül szép kilátásunk nyílt a tájra.

bükk ősz táj kilátás látó-kő látó-köveka Bükk ősszel a Látó-kövekről

Egyik nap a rozmaringos szőlős galambomból kiindulva rozmaringos szőlős csirkeszárnyakat készítettem ebédre. A friss zöldfűszer felhajtása is egyszerűbb lett, mint amire korábbról emlékeztem: már a sarki lidl-ben is kapható 200Ft-ért egy kis pitli rozmaring, mely a teljes két hétre elegendő volt. Ja igen, el is állt 2 hétig, hisz gyakran az a gond, hogy föld nem megfelelő szegény növény alatt, s 3-4 napon belül elhal. Nagyon egyszerű ebéd volt, s annál finomabb a szőlő és rozmaring párosítása. Olyannyira, hogy ki is tunkoltuk a levet, ami a serpenyő alján összegyűlt ;) (recept)


ui/off: Esetleg egy miskolci olvasóm nem tudja véletlenül, hogy mit keres Miskolc központjában a villanyrendőri buszmegállónál egy közlekedési tábla "elnézést" felirattal?

elnézést közlekedési tábla miskolc villanyrendőr buszmegálló"elnézést" közlekedési tábla a miskolci villanyrendőri buszmegállónál

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Győrben is van!!!
Kimmo

Unknown írta...

Hmm, akkor úgy néz ki itt valami országos kampányról lehet szó ;) S Győrben nem tudod véletlenül a tábla okát?