kedd, november 11, 2008

Lila répa, alma és kakukkfű

Tudtátok, hogy a répák közt nem csak sárgarépa és fehérrépa létezik? Szívesen nézgelődök piacon, s meg is jegyzem, ha valami újat látok, hogy következő hétvégére kigondoljak vele valamit. Így volt ez a lila répával is. A zöldségesemnél megpillantva rákérdeztem, s rögtön a kezembe is nyomott egyet kóstolónak az eladó. Nagyon finom igazi répaíze volt, s különösen tetszett benne, hogy nem volt semmiféle kesernyés mellékíze hosszabb rágcsálás után sem. Spontán olyan ötletem támadt, hogy almával fogom kombinálni, hisz a répa-alma párosítás korábban is jól bevált.


A lila répa egyébként nem teljesen lila, közepe ugyanis szép narancssárga. A zöldségesem elmondása szerint egykor még ebből a lila répából nemesítették ki a ma elterjedt sárgarépát. Mivel a középső sárga foltot meg szerettem volna tartani, ezért főzés helyett gőz felett puhítottam meg a répaszeleteket. Jonagold almával kombináltam, ami tökéletesen harmonizált a répával. Ahogy tovább töprengtem a tálaláson, az jutott eszembe, hogy kis tornyocskát lehetne építeni a szeletekből. Építgetés közben hanoi tornyai merengtek fel lelki szemeim előtt - egy kezdő infósoknak szóló "pakolgatós" feladat. Nem tudom, magyarul is ugyanígy hívják-e, én ilyen néven ismertem meg ;) A kakukkfű eleinte csak díszítésképp került a toronyra, utólag viszont hozzá kell fűznöm, hogy a néhány kis levélke tette fel a pontot az i-re. Nagyon finom kis amuse gueule / amuse bouche-ként szerepelt nálunk, de köretként is megállja a helyét. (recept)

Az ízelítő után egy kis tálka áttetsző paradicsomlevest tálaltam Ditémnek, Ágónak és Attnak az ötfogásos menü részeként. Mivel már korábban írtam erről a levesről, ezért itt csak a fényképet és a bejegyzésre mutató hivatkozást mellékelem.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet itthon is ilyen répamagot kapni, anyukámnál nőtt is belőle kisujjnyi répa. Tényleg nagyon finom és szép.

Mignonok írta...

Én itthon még soha nem láttam, bár pl Jamie vidéki konyhájában is gyakran szerepelt, és kerestem már. Az itthoni viszonyokról annyit például, hogy tegnap nem volt az Interspárban karfiol(!). Nyilván csak véletlenül, de pont azt akartam venni és totál kiakadtam:-)

Mindennapi Manna írta...

Most érkeztem Németországból, ahonnan lila krumplit meg még néhány "apróságot" hoztam, de a répákat is lelkesen fotóztam:)

Névtelen írta...

Gyönyörű ez a répa, mint egy festmény, csodaszépek a színei! A felső almaszelet csak az árnyék miatt sötétebb? Először azthittem, az valami krém benne....

Niki

Unknown írta...

Azért félreértés ne essék - itt sem lehet mindig mindent kapni, spec. karfiolt abc-ben lehet nem fogok találni, piacon sem túl gyakori, ill. lila krumpli sincs minden nap, sőt még minden hétvégén sem (piros krumplit pedig továbbra is csak fényképen láttam). Viszont ha kapható valami különlegesség, akkor természetesen kipróbálom ;) Annyi persze igaz, hogy tágabb a választék, jobb a minőség, s gyakrabban bukkan az ember érdekességekre.
Persze hagyományos sárgarépával is elkészíthető ez a fenti harapnivaló, s finom lesz úgy is ez a hármas ;)

Niki: Igen, az az árnyék hatása - amúgy nyers alma. Ettünk, szóval nem ügyeltem annyira a fényképezésre - inkább csak dokumentáció erejéig készítettem a képeket. A színek viszont tényleg nagyon szépen kijönnek - először azt hitték vendégeink, hogy befestettem valamivel a sárgarépát ;)