szerda, november 05, 2008

Malacpofa aszúban párolt birsalmával és pasztinákpürével

Másfél héttel ezelőtt két régi erasmusos barátot, Ágót és Attot láttuk vendégül Ditémmel. Egy kis ötfogásos menüvel készültem, melyet most visszafele fogok bemutatni, hisz a desszertről már írtam is. Ditém kérésére malacpofit rendeltem a hentesemnél - no, nem mintha nagyon kellett volna győzködni engem, hisz én is nagyon szeretem ;) ... Már amennyiben jól van elkészítve, azaz meghagyják a pofiknak az időt, hogy szépen kiolvadjon a kötőhártyákból a zselatin és szép omlóssá váljon a hús. Emiatt egy nappal korábban fogtam hozzá a pofiknak, s a lassú felrottyantások között kaptak némi időt pihenésre is.


Köretként tokaji aszúban pároltam birsalmát némi babérlevéllel és akácmézzel ízesítve. Tényleg csak ennyi került bele - s milyen finom is így a birsalma! Már tavaly is elkészítettem, igaz akkor babérlevél helyett zsálya került bele. S mivel sikerült pasztinákot kapni a piacon, ezért pasztinákpürét készítettem, ami pompásan kiegészítette az omlós pofikat és az aszús birsalmákat. Mindenkinek csak ajánlani tudom a malacpofikat, hisz olcsó, de nagyon finom része a sertésnek. Kis macera van ugyan a tisztításával, meg ugye általában előre szólni kell a hentesünknek, hogy tegyen félre nekünk néhány pofit, de pl. érlelni egyáltalán nem kell, s ha szépen lassan készítjük, csodálatosan omlós lesz. Igazi élmény pusztán villával vágni ;) (recept)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Írnál pár szót nekem erről a paszternákról. Milyen az íze? Hogy lehet megkülönböztetni a petrezselyemtől? Nagyon ritkán találkozok vele. Most van a szezonja?

Unknown írta...

Népiesen paszternák, én szótár szerint pasztinákot találtam csak rá. Kívülről nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér, viszont ízben kicsit édeskésebb. Felvágva a "belső kör" sokkal kisebb, mint a petrezselyemgyökérnél. Amúgy igen, most van szezonja. Briteknél pl. elterjedtebb is, mint a petrezselyemgyökér, s állítólag tápértéke is nagyobb. Felhasználni ugyanúgy lehet, mint a petrezselyemgyökeret is, azaz sütni, főzni, püréként, ahogy tetszik. Alaplébe mondjuk én nem tenném, mert túl édes bele - a sárgarépából is kevesebbet teszek bele az alaplébe, mert az is túl édes nekem.

Névtelen írta...

Köszi. ;-) Ági