Malacpofa aszúban párolt birsalmával és pasztinákpürével
Másfél héttel ezelőtt két régi erasmusos barátot, Ágót és Attot láttuk vendégül Ditémmel. Egy kis ötfogásos menüvel készültem, melyet most visszafele fogok bemutatni, hisz a desszertről már írtam is. Ditém kérésére malacpofit rendeltem a hentesemnél - no, nem mintha nagyon kellett volna győzködni engem, hisz én is nagyon szeretem ;) ... Már amennyiben jól van elkészítve, azaz meghagyják a pofiknak az időt, hogy szépen kiolvadjon a kötőhártyákból a zselatin és szép omlóssá váljon a hús. Emiatt egy nappal korábban fogtam hozzá a pofiknak, s a lassú felrottyantások között kaptak némi időt pihenésre is.
Köretként tokaji aszúban pároltam birsalmát némi babérlevéllel és akácmézzel ízesítve. Tényleg csak ennyi került bele - s milyen finom is így a birsalma! Már tavaly is elkészítettem, igaz akkor babérlevél helyett zsálya került bele. S mivel sikerült pasztinákot kapni a piacon, ezért pasztinákpürét készítettem, ami pompásan kiegészítette az omlós pofikat és az aszús birsalmákat. Mindenkinek csak ajánlani tudom a malacpofikat, hisz olcsó, de nagyon finom része a sertésnek. Kis macera van ugyan a tisztításával, meg ugye általában előre szólni kell a hentesünknek, hogy tegyen félre nekünk néhány pofit, de pl. érlelni egyáltalán nem kell, s ha szépen lassan készítjük, csodálatosan omlós lesz. Igazi élmény pusztán villával vágni ;) (recept)
3 megjegyzés:
Írnál pár szót nekem erről a paszternákról. Milyen az íze? Hogy lehet megkülönböztetni a petrezselyemtől? Nagyon ritkán találkozok vele. Most van a szezonja?
Népiesen paszternák, én szótár szerint pasztinákot találtam csak rá. Kívülről nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér, viszont ízben kicsit édeskésebb. Felvágva a "belső kör" sokkal kisebb, mint a petrezselyemgyökérnél. Amúgy igen, most van szezonja. Briteknél pl. elterjedtebb is, mint a petrezselyemgyökér, s állítólag tápértéke is nagyobb. Felhasználni ugyanúgy lehet, mint a petrezselyemgyökeret is, azaz sütni, főzni, püréként, ahogy tetszik. Alaplébe mondjuk én nem tenném, mert túl édes bele - a sárgarépából is kevesebbet teszek bele az alaplébe, mert az is túl édes nekem.
Köszi. ;-) Ági
Megjegyzés küldése