kedd, november 18, 2008

Rozmaringos báránycsülök narancsos sütőtökpürével

Nem mindent lehet itt kapni a piacon. Az otthon megszokott szép csúcsos, friss ízű tv paprikára pl. csak ritkán lehet rátalálni. Az is általában marokkói származású, s minőségét tekintve messze elmarad az otthoni paprika mögött. Egy másik ilyen fellelhetetlen zöldség a szép sárga sütőtök. Persze lehet tököt kapni a piacon: kis apró dísznek valókat, hokkaido tököket valamint sütőtök és patisszon keresztezésére hasonlító sápadt példányokat. Gondolom azért ilyen nagy a hokkaido tökök túltengése, mert annál nem kell a hámozással bíbelődni. Viszont szép megérett, narancssárgás, hosszúkás, a szár felöli végén száradni kezdő, kívül sérülésmentes sütőtökkel - amiktől a magyar piacokon roskadoznak a polcok - még sajnos nem találkoztam, s ennek okát sem tudom sajnos. Szerencsére Ágó és Att jóvoltából kaptam egy zsáknyi szép sütőtököt otthonról, így most ezen és a jövő héten sütőtökös recepteket fogok bemutatni a blogomon.


Ezt a narancsos sütőtökös köretet már korábban is elkészítettem, s olyan pozitív tapasztalatom volt vele, hogy a sütőtököt nem kedvelőknek is nagyon ízlett. Valahol érthető is, hisz a narancs kellemesen könnyít a sütőtök ízén. Rozmaringos báránycsülköt készítettem hozzá, amihez a még korábbról megmaradt besűrített marhaalaplevemet használtam fel. Kevés lében fedő alatt szépen lassan és türelmesen rotyogtatva csodaszép omlós és puha lett a hús. (recept)

6 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Ez nagyon jó lesz - mármint a sütőtökös receptek közreadása - , csak legyen benne sok olyan, ami nem desszert.

Unknown írta...

Hmm, desszertet nem is csináltam ezekből a tökökből még, szóval nem kell félni ;)
Ez a narancsos sütőtök saját fejlesztés - legalábbis még sehol nem botlottam bele. Nem is tudom, hogy miért, hisz nagyon finom, s tényleg azoknak is ízlik, akik egyébként nem rajonganak a sütőtökért.

Névtelen írta...

(Vajon olvasod te két hónapos postok kommentjeit? ;)

Kb. mennyi idő, amíg a csülök így alacsony hőfokon készre fő?

Unknown írta...

Persze, hogy olvasom! Az oldalon jobb oldalt külön látszanak is a legutóbbi kommentek ;)

Ha jól emlékszem, egy egész reggel+délelőtt ráment, azaz legalább 3-4 órát pörkölődött az erőteljes alaplében. Persze előkészítheted előző nap is, azaz előző nap este egyszer felrottyanthatod és főzheted 1-2 órán át. Aztán hagyd éjszakára pihenni, s másnap megint rottyansd fel ebédkor vagy vacsora előtt. Malac- ill. marhapofinál pl. utóbbi módszerrel lesznek gyönyörű omlósak, belül szép rózsaszínűek és olyan puhák, hogy villával lehet enni őket. Mindenképp megéri rááldozni az időt és inkább óvatos hőmérsékleten pörkölni a húst, mert így időt adsz a húsban rejlő kötőhártyák felolvadásához, s a zselatin csodásan puhává teszi a húst. Egy jó pörköltnek is ez a titka (a hagyma, a paprika és maga a húsnak a minősége mellett ;) ).

Névtelen írta...

Köszi.

Igen, miután megírtam és beküldtem, azonnal észrevettem a jobb oldali kommentdobozt (;

Ok, igazából az motiválta a kérdésemet, hogyha pl. ma hirtelen felindulásból betérnék a henteshez is egy csülökért, majd fél nyolc körül hazaesek, akkor van-e még esély rá, hogy aznap meg is ehessem. Dehát akkor ezekszerint nincs. Na majd vagy hétvégi projekt lesz belőle, vagy kipróbálom ezt a kétszeri nekifutásos módszert.

Unknown írta...

Nyugodtan nekieshetsz ma! ...de csak holnap ajánlanám megenni ;) Ha ma este futnál neki, akkor akár holnap munka előtt, reggeli közben is felrottyanthatod egyszer lassú tűzön (csak ne feledd el elzárni, mielőtt munkába indulsz). Csak még finomabb és még puhább lesz az eredmény ;) Csak semmi sietség ;)