vasárnap, november 02, 2008

VKF 20/1 - Feketegyökérleves narancsos és grépfrútos ricottával töltött raviolival

Az elmúlt hónapban Cserke kérte meg a kedves gasztroblogosokat, hogy a vigyázz kész főzz című vetélkedő ünnepi 20. fordulója alkalmából izgalmas, a hétköznapiaktól eltérő, új leveseket készítsünk. Nagyon tetszik a kiírás, ugyanis nekem hétköznap egyszerűen szükségem van mindig egy kis levesre.


Még nagyimnál szoktam rá, amikor minden hétköznap finomabbnál finomabb leveseket ettünk a főétel előtt. Ellentétben az otthoni levesekkel, itt német területen eléggé tartalmasak és sűrűek általában a levesek. A gulyáslevest mondjuk minősíthetnénk tartalmas magyar levesnek, de az itteni Eintopfok többnyire akár főzelékként is megállnák a helyüket. Nem rajongok annyira ezekért a sűrűbb levesekért, mert elvész vele a leves könnyedsége. Persze vannak kivételek, amik kedvenceim közé is tartoznak - csak éppen nem előételnek szánt levesként, hanem főételnek. Viszont itt legalább még megfűszerezik rendesen a leveseket - nem úgy, mint a briteknél. A szigeten egyrészt alig lehet levesre találni, másrészt pedig valahogy se só, se bors nem kerül a levesbe, olyannyira ízetlenek. Nem igazán tudom megérteni, hogy miért nem törődnek jobban a levesekkel, hisz az esős hűvös időben Ditém és én is kimondottan vágytunk egy forró levesre.


Cserke kiírását elolvasva elég hamar kialakult bennem a gondolat, hogy télispárgalevest készítek, azaz feketegyökeret fogok felhasználni hozzá. Cserke arra is kért a kiírásban, hogy a levesbetétekre is fektessünk hangsúlyt. Mivel a feketegyökér szerintem nagyon jól harmonizál a citrusgyümölcsökkel, ezért arra gondoltam, hogy valamilyen formában grépfrútot és narancsot fogok a levesbe csempészni. Ez a gondolat addig érlelődött bennem, míg ki nem találtam, hogy a gyümölcsök levét sziruppá elfőzve ricottával elkavarva fogok kis raviolikat készíteni. Pompás levesbetétnek bizonyultak! Még egy kevés gránátalmával is megszórtam a levest, ami szintén csodálatosan szépen harmonizált a feketegyökér enyhén spárgás ízével. (recept)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hű, ez aztááán...Azok a kis raviolik...Mikor nyitsz éttermet???

Unknown írta...

köszi szépen, Cserke! ;)