csütörtök, december 18, 2008

Átszerkesztett forralt bor

Az adventi időszak egyik jellegzetes itala a forralt bor. Felmérések szerint a németeknél ez a legkedveltebb téli ital, megelőzve például a forró csokit, grogot vagy krampampulit (Feuerzangenbowle, krampács). Nálam is szorosan hozzátartozik a híres nürnbergi karácsonyi vásár meglátogatásakor a kínálatban szereplő forralt borok végigkóstolgatása. Idén kapható pl. többek között sima, áfonyás, kökényes, meggyes, dél-tiroli, ill. feltörőben vannak az egyéb meleg keverékitalok, mint pl. a tojásos puncs. Micsoda ötlet lenne, ha a forralt bort a rengeteg "karácsonyi fűszerével" valamilyen formában a karácsonyi menü desszertjeként is feltálalhatnánk!


Az átszerkesztett forralt bor ötlete az átszerkesztett mojito koktélból eredt, amely jéghideg menta-granitéből, meleg zöldcitrom-sabayonból és egy ropogós kandírozott mentalevélből állt. Ezt a dekonstrukciót némi kreativitással szerintem még sokféle más koktélra lehetne alkalmazni. Én most a forralt bort szerkesztettem át, mégpedig úgy, hogy a száraz vörösborból granitét, a narancsból és néhány tipikus forralt boros fűszerből sabayont, a fahéjból pedig egy ropogós omlós ostyát készítettem. E három komponens együtt nagyon jól visszaadta a forralt bor ízélményét, többféle kontraszttal gazdagítva: hideg-meleg, puha-kemény-ropogós, édes-száraz. Elkészítése sem ördöngős, s a sabayon kivételével jól elő is készíthető. Aggódó szülők gyermekei számára pedig a vörösbor helyettesíthető pl. gyümölcsteával vagy áfonya-/feketeribizlilével. Egy ideális ám mégis más ünnepi desszert, mellyel egy szép karácsonyi vacsora végén feltehetjük a pontot az i-re ;) (recept)

Legközelebb január közepén jelentkezem új bejegyzéssel, mivel nekem holnap kezdődik a karácsonyi szabi és az ünnepek alatt a blogomon is csend s nyugalom lesz. Épp ezért már most kívánok minden kedves Olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

17 megjegyzés:

Gourmandula írta...

Nagyon boldog karácsonyt BB!! :)))
Imádom a forralt boros ötleted! (mily meglepő) Jómagam anyukámtól kaptam egy áfonyás glühwine-t, aszongya trinkfertig gewürtzt, nur erhitzen, (vagy vmi ilyesmi) hát, nemtok nagyon németül, de ezt még én is értem, és úgy fogok tenni. Iszom majd a maga egészségére is. :)))
Puszi,
d

Lilahangya írta...

Hu de jo! En forralt bor fagyirol probalom meggyozni a parom, hogy legyen az a desszertunk, de egyelore ellenall... Pedig egy ilyen konnyu fahej ostyaval az sem lehet rossz. Nektek is gyonyoru Karacsonyt es jo phenest, no meg finom etkeket!

starfi írta...

beatbull, szép ünnepet Neked is! a forraltboros desszert pedig nagyon klassz!:)

Névtelen írta...

Szép napokat, jó pihenést! Aztán várjuk majd az újabb ötleteket.

Gabojsza írta...

Nagyon boldog ünnepet és új ötletekben gazdag új évet kívánok Nektek!:-)))

Névtelen írta...

Ez valami őrület, már megint. Isteni ötlet! Jó pihenést Neked és a blogodnak!

Névtelen írta...

Beat!

Nagyon boldog ünnepeket Nektek, és szuper a desszerted:-))

max

nana írta...

elképesztően baromi jó ötlet! neked is nagyon boldog ünnepeket!! :)

Zsuzsa írta...

Jó pihenést, boldog karácsonyt!

Klasszikus évzáró beatbull recepttel szembesülhettünk, kíváncsi vagyok, mi lesz az évad nyitó! :)
Minthogy a tavaly karácsonyi forralt boros recepted is nagy sikert aratott nálunk, nem kizárt, hogy ezt is megvalósítom. ;)

Mamma írta...

Ez megint csak egy emlékezetes recept lesz, szép évzáró, tényleg!:-))
LH, nem butaság az a forraltbor-fagyi, tulajdonképpen egészen egyszerű:-)). Bár tavaly már próbálkoztam egy vörösboros fagyival, de csak nem akart megdermedni, annyi volt benne az alkohol!:-) De szőlőlével és mézeskalácsfűszerrel simán elképzelhető!

Beatbull, most emlékeztettél egy vörösboros karácsonyi sütire, amit évekig sütöttem, talán még belefér nálam, ilyen szósz is jó lenne rá.

Egyébként mára már elég túlzásba viszik a forró karácsonyi italokat, tavaly ittam valahol például egy karácsonyi fűszeres forró barna sört.... soha többet, csak annyit mondok!:-)))

Mamma írta...

És nagyon boldog Karácsonyt, boldog új évet Nektek, Ditéddel, de az első recipe is legyen ám valami ütős!!:-)))

Unknown írta...

Köszönöm szépen a jókívánságokat! ;)

Gorumandula: csak óvatosan melegítsd, nehogy elszálljon a lényeg ;) Egyébként felfrissítésként néhány szelet narancsot mindig szoktam tenni az otthon megmelegített forralt borba.

Lilahangya: Nagyon tetszik a fagyis ötleted, jövőre fagyit csinálok majd ilyenkor! ;) Granitének pompás a borban rejlő alkohol, mert épp olyan kásásra fagy csak meg. Fagylalthoz viszont forrald fel rendesen, hogy elpárologjon némi alkohol s szépen megdermedjen a fagyigépben - vagy kövesd Mamma tippjét a szőlőlével és forralt boros fűszerekkel (kardamom, koriander, ánizs, fahéj, szegfűbors, narancs - és szegfűszeg, de utóbbit nem szeretem, ezért hagytam ki itt is)

Zsuzsa & Mamma: Huhh, köszi a nyomást - évadnyitóra még nem terveztem semmi kirívóan különlegeset ;)
Ha elkészítenéd, Zsuzsa, akkor ügyelj arra, hogy tényleg azonnal tálald, ugyanis a granité hamar megolvad a meleg sabayon alatt, a sabayon pedig hamar kihűl a granité fölött és a szirup miatt nyúlóssá is válik. Sok sikert hozzá ;)

Zsuzsi írta...

Nagyon boldog karácsonyt és újévet kívánunk neked éd Ditédnek!

Vesta írta...

Észbontó és szuper ötleteid vannak,az biztos!Boldog ünnepeket!

Orsi írta...

Ez vicces, napok óta a forralt bor körül kalandoznak a gondolataim, hogy hogyan lehetne valami izgalmat csempészni bele - mondjuk én krémre gondoltam gyúrt mézes tésztalapok közé szorítva... Na, de Te már megint zseniálisat alkottál!
Boldog karácsonyt, finom, izgalmas karácsonyi menüt kívánok!

Névtelen írta...

Wow, wow és wow. Kellemes karácsonyt nektek, nagyon szívesen ennék az általad készített karácsonyi menüből :).

Kata írta...

Fantasztikus ötleteid vannak!!! Hiányozni fogsz egy egész hónapig...

Nagyon boldog karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok: Marcsi