kedd, január 20, 2009

Édesköménygumó, gyömbér, marakuja

Ditémtől kaptam karácsonyra ezeket a nagyon aranyos kis poharakat, melyekkel már számos étteremben találkoztunk, s nagyon meg is tetszettek. Mégegyszer köszönöm szépen! ;) Persze minél hamarabb fel is szerettem volna avatni őket. Legtöbbször előételeket, desszerteket, ill. főétel előtti köztes frissítő fogásokat tálaltak fel éttermekben ilyen poharakban. Én most előétel mellett döntöttem. A foodpairing-es oldalt böngészve az édesköménygumó-gyömbér-marakuja hármast sikerült kibányásznom.


A szótárban sajnos nem találtam szebb kifejezést a marakujára, pedig angolul ill. németül (passion fruit / Passionsfrucht, magyarul kb.: szenvedély / passzió gyümölcs) sokkal szebb szavakkal illetik. A gyümölcs belsejét a gyömbérhabra kanalaztam. Utóbbit a kipréselt gyömbér levéből és jó sok gyömbérporból készítettem, így csak enyhén tartalmazta a gyömbérekre jellemző csípősséget. Legalulra került az édesköménygumó, amit csak nagyon visszafogottan fűszereztem, azaz megpróbáltam minél "édesebben" hagyni. Összességében egy kellemes kis előétel született belőle, ahol a tejszín kicsit zavaróan került az előtérbe. Ez mondjuk ahhoz is köthető, hogy nem tudok megőrülni a tejszínes krémeknek. Legközelebb talán nem tejszínből, hanem inkább tojásból vagy zselatinnal fogom készíteni a gyömbérhabot. (recept)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Magyarul is szokták passiógyümölcsnek fordítani, de sose tudtam, hogy az a marakuja.

Unknown írta...

Köszi szépen, Ági!
A virágját golgotavirágnak is nevezik. Egyébként kétféle marakuját ismerek, az egyiknek sárga a héja, a másiknak sötétlila - eddig csak utóbbihoz volt szerencsém.

Mamma írta...

Áá, tényleg szépek a poharak!:-) Az enyémek oválisabbak.
Passiógyümölcs pedig szép elnevezés, bár én inkább maracujának hívom. Szerintem nyugodtan terjeszd a magyar nevét!:-))

Tetszik ez a párosítás, látom, gyakran forgolódsz a foodpairing oldalán! A maracuja hasonlít is jellegében a nagy barátjához, a narancshoz.
A gyömbér tényleg nagyon előjöhet. Én tegnap céklapürét készítettem és gyömbért akartam beletenni. Elősütöttem volna az olajjal, hogy átvegye az ízét, végül is más mellett döntöttem. Szerintem a borban meg lehetne párolni és átszűrni. Én szeretem nagyon, de a férjem nem annyira, ezért trükközni szoktam:-))

Szerintem is túl nehéz a tejszín, főleg előételre. Lehet, hogy semmi tejterméket nem tennék bele.
De ez nagyon tetszik, én is megvalósítom!:-)

Unknown írta...

Rendben Ági & Mamma, akkor ezentúl passiógyümölcsként terjesztjük! ;)

Örülök, hogy tetszik a párosítás. Maga a tejszín az előételben nem olyan ferde gondolat. A Gastronomique étteremben is pl. az egyik amuse-bouche enyhén édeskés majorannás krémes panna cotta volt pirított nyári laskagombával és petrezselyempestoval. Nagyon finom volt! Azt hiszem, jó lesz valami lecitinszerűséget beszerezni, mert azzal szerintem jobban meg tudnám közelíteni a megálmodott gyömbérhabomat.

Amióta megújult a foodpairing oldala, igen, szinte minden héten elkalandozgatok rajta. A céklapürébe nyugodtan tehettél volna gyömbért (meg gránátalmaszirupot is). Nem muszáj minden hozzávalóval elszámolni a férjed előtt ;)

nana írta...

én is passiógyümölcsként ismerem. és a golgotavirág annyira de annyira gyönyörű!! ez az előétel pedig jól hangzik! :)

Mamma írta...

:-) micsoda gondolatolvasás! Á, dehogy szoktam minden kártyámat felfedni:-), de gyömbért nem akartam, mert kiérzi!! Majd magamnak, egyedül!:-)) Cassist (is) tettem bele, óvatosan kóstoltattam és ízlett neki. Majd posztolom.

Most néztem az új foodpairing oldalt, tényleg jobb:-)
A tejszínt panna cottánál el tudom valamiért képzelni:-) (medvehagymásat már én is készítettem), de - az én ízlésem szerint - úgy lenne jó, ha könnyed. De biztosan van olyan tejszínes előétel, amit habzsolnék!!

Névtelen írta...

Én csak lazán elalélok itt....Nem először:)
Minden postodhoz nem is merem írni, mert ki kell moderálnod a végén:)))
Nekem azt hiszem, bejönne a tejszínes verzió is...
A tálalás( nemcsak itt, az előzőeknél szintúgy) rendkívül ízléses és igényes! Grat a párod pohár-választásához is!!!
Ezt az említett oldalt muszáj megkeresnem.....

Unknown írta...

köszi szépen, trinity ;)