szerda, január 28, 2009

Narancsos ánizskapros feketegyökér-gnocchi rózsaszín kacsamellel

Annak ellenére, hogy milyen macerás zöldség a feketegyökér - avagy másnevén télispárga - (könnyen megbarnul, minden ragad tőle, edényekről nehéz levakarni a ragadós maradékokat stb.), mégis továbbra is szívesen készítek belőle ételeket. Ízét tekintve ugyanis részben a gyökérnövények, mint pl. a paszternák vagy a petrezselyemgyökér földes ízére emlékeztet, részben pedig a spárga egyedi ízvilágának vonásait is tartalmazza.


A ragadós nedvei miatt hámozásához gyakran gumikesztyűt javasolnak, ami szerintem felesleges, amennyiben csak fél-1 kg feketegyökérről van szó. Sokkal nagyobb probléma véleményem szerint később a lábasokról levakarni a kifőtt ragacsos maradványokat. Én mindig langyos vízbe teszem a még meghámozatlan példányokat, a meghámozottak pedig azonnal citromos vízbe kerülnek, nehogy megbarnuljanak. Hámozásnál és feldarabolásnál mindössze annyira kell ügyelni, hogy mindig csak az egyik kézzel fogjuk meg a feketegyökeret, míg a másikkal hámozzuk. A hámozásnál is felére lehet csökkenteni a ragadós felülettel való érintkezés veszélyét azzal, hogy először az egyik, majd utána a másik végét hámozzuk meg. Egy alapos melegvizes kézmosás ezután bőven elég a ragacsos foltok lemosására.


Ezúttal gnocchit készítettem a feketegyökérből, ami meglehetősen jól sikerült első nekifutásra. Eredetileg főtt krumplit szoktak tojással és liszttel összegyúrni a gnocchihoz. Én most a krumplit feketegyökérre cseréltem, cserébe viszont több lisztet kellett felhasználom. Miután vízben megfőztem a gnocchit, némi ánizskapros vajban forgattam meg és narancsot adtam hozzá. Az édeskés vajas "kezelés" rendkívül jót tett a gnocchinak, hiszen a kis cukor még jobban kiemelte a feketegyökér ízét. Mindezt azalatt készítettem el, amíg a kacsamell a sütőben szépen lassan egynemű rózsaszínűre sült. A gnocchi olyan jól sikerült, hogy más párosítással is mindenképp ki fogom próbálni. (recept)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a feketegyökér külföldiül a salsify vagy teljesen más? Hogy néz ki nyersen? Németül vagy más nyelven hogy hívják? Bocs a sok kérdésért.

Unknown írta...

Semmi gond, nyugodtan kérdezz ;)
Angolul black salsify vagy spanish salsify, németül Schwarzwurzel vagy Winterspargel néven emlegetik. Ősszel és télen kapható. Korábban írtam már a feketegyökérről néhány sort (pl. hogyan hámozzuk, mire ügyeljünk bevásárlásnál stb.), amit a magyar wikipediába is beillesztettem, ahol képet is találsz róla. Meghámozva olyan fehér, mint a spárga, átmérője is hasonló.

Névtelen írta...

Nagyon kösz, éppen jól jött ez az infó! De nem megfőzni akarom, ahhoz nem jött meg a kedvem, pedig a végeredmény biztos nagyon finom lett.

Unknown írta...

Ha szabad kérdeni, mit tervezel a feketegyökérrel? Nagyon sokmindenhez meg kell főzni, mielőtt tovább használnád.

Vesta írta...

Miket tudsz! Életemben nem volt dolgom még feketegyökérrel!

Unknown írta...

A kíváncsiság is vezérel, no meg, hogy télen is néha megkívánom a spárgás ízt ;)