hétfő, január 26, 2009

VKF 22/2 - "Máglyarakás"

Mindenképp szerettem volna Zsuzsa ehavi VKF fordulójára - melynek témája egytálételek - egy édes ételt is készíteni. Ugyancsak a Michael Wissing és Andreas Neubauer által írt Gratins című könyvben találtam rá egy frappáns máglyarakásra, amelyet a saját változatom alapjául vettem. Nem, ez most nem egy hagyományos máglyarakás - miért is lenne itt, ezen a blogon tradicionális?! ;) Az alapanyagok ugyanazok, mindössze a mennyiségekben és a végleges összeállításban tértem el a megszokottól. Eredményül egy 10 perc alatt összedobható, "megreformált" máglyarakás született.


A megszokott "trutyis löttyöt" úgy alakítottam át, hogy csak az alja úszott a vaníliás tojásos tejben, míg a teteje szépen megpirulhatott. Ezáltal az alma nem a lében főtt, hanem szépen megsült, a kalács pedig alul a lében megpuhult, felül pedig szép ropogós és barna lett. Savanyú almákat használtam fel hozzá, így egyben édes és savanyú ill. puha és ropogós eredményt kaptam. Rendkívül alacsony munkaigényű, ám annál ötletesebb desszert. (recept)

10 megjegyzés:

Horasz írta...

jajj ez igy reggel komoly kisertes...:D

Zsuzsi írta...

Küldtem neked valamit
(http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/01/bartsgszalag.html)

Névtelen írta...

Ez tényleg nagyon jó megújítás, baromira tetszik! Fel is veszem a mielőbb kipróbálandók listájára, mégpedig az elejére :)

trinity írta...

Megszokottat nem is vártunk Tőled, az lett volna a nagy mglepi:)
Jó az újítás, szépen néz ki és biztosan finom!!!Az meg hab a tortán, hogy gyors is:)))Édesszájú vagyok, nekem is nagy a kísértés....

Unknown írta...

Bocsi, Horasz ;)

Köszi, Zsuzsi ;)

Örülök, hogy tetszik, lorien ;) Ügyelj rá, hogy egy kicsit locsolj a kalácsra is a tejes léből, hogy ne száradjon ki teljesen a kalács a pirulás közben.

Örülök, hogy tetszik, trinity ;) Próbáld ki, hamar és egyszerűen összedobható.

Kata írta...

Szia! A csodás és utánozhatatlan ételekért és fényképekért küldtem neked valamit, nézz be hozzám légyszíves:)

Unknown írta...

Köszi szépen, Kata! Nem tudom, hogy találok-e 5-öt, de megpróbálom összeszedni ;)

Mamma írta...

Miért csak most veszem én észre ezt a posztot?:))) Jól el lehetettem havazva, amikor írtad:))

Majdnem hajszálra így készítettem én is pár hónapja, én a hagyományos bread and butter pudding-hoz adtam almát és szószt is. A szósz összetevőit nem írtam fel pontosan, ezért kellett várnom vele, de hát már itt van a Tied!!:))) Egyébként érdekes, hogy fonódnak és mosódnak össze a különböző nemzetek ételei!

[Ugye, milyen helyesek a tálkák? Csak olyan kicsik!:)]

Unknown írta...

Azt hiszem, minden népnek meg voltak a módszerei a megmaradt kenyér hasznosítására ;)

Ezek nem azok a kis tálkák, amiket Nálad láttam. Itt ezek belül kb. 10-11cm átmérőjűek, azaz ideális ilyen kis előételnek vagy desszertnek, esetleg köretként kínált gratinnek. "Eierpfännchen"-nek hívják ezeket a tálkákat.

Mamma írta...

Akkor megnyugodtam:)) Képről olyan kicsik. Nálam a crème brûlée-s tálkák ekkorák, azoknak a mérete már jóval univerzálisabb:))