vasárnap, február 01, 2009

5-ös kördések

Jelenleg több körkérdés is kering a magyar gasztroblogszférában. Zsuzsi és Ízbolygó révén érkezett el hozzám a kér(d)és, hogy mik voltak 2008-ban a legjobb dolgok / események számomra. KataKonyha függőségeimről érdeklődik, Vesta a 2008-ban elolvasott könyveimről. Zsuzsitól, Ágitól, Vestától és trinitytől pedig barátságszalagot kaptam. Köszönöm, hogy gondoltatok rám, megpróbálom most megválaszolni a kérdéseket ;)

A 2008-ban elolvasott könyveimről csak nagyon röviden tudok írni, ugyanis nálam minden könyv félbemarad. Elsőre ezt is válaszoltam Vestának, de visszagondolva sikerült két könyvet találnom, amit tényleg végigolvastam 2008-ban. Az egyik a többek által is említett: Anthony Bourdain - Kitchen Confidential. Angolul természetesen. Jó volt a könyv, de a sorozat ezerszer jobban tetszett. Még most is nagyon sajnálom, hogy az első évad közepén félbehagyták és beszüntették a forgatását... A másik könyv, amit 2008-ban végigolvastam: Linda Bellingham, Jean Ann Bybee - Food Styling for Photographers. Nagyon jó tippek vannak benne ételek fényképezésével kapcsolatban. Rengeteg jó tippet tartalmaz a tányér díszítéséhez, a fényképezés felépítéséhez, trükkökhöz, magához az ételfényképezéssel együttjáró gondolkodásmódhoz. Minden hobbiszintű ételfotós számára kötelező olvasmány! No s ezzel ennyi is az elolvasott könyveimről, hisz a többi máig is csak félbemaradt állapotban van ;) Inkább zenét hallgatok kikapcsolódásképp. Ezen a területen viszont rengeteg jó album és szám jelent meg az elmúlt évben. Csak példaként egy rövid ajánló: Blank & Jones - The Logic of Pleasure (album), Above & Beyond presents Oceanlab - Sirens of the Sea (album), The Allstars Collective - All About the Music (album). Utóbbi is most megy pl. ;)

Linda Bellingham, Jean Ann Bybee - Food Styling for Photographers

Mi is volt az 5 legjobb dolog 2008-ban? Én háromra szűkíteném, s akkor tényleg a legjobbakat tartalmazza a válaszom:
Első helyen mindenképp Ditém szerepel! Februárban ugyanis Londonból átköltözött hozzám, s nagyon szép tavaszt és nyarat töltöttünk együtt. Ősz óta az utolsó évét végzi otthon, emiatt gyakran ingázunk, de idén nyáron megoldódik ez is ;)
Két meghatározó éttermi élményben volt részünk Ditémmel 2008-ban, melyek Ditémnél és nálam is jelenleg a csúcsot jelentik. Nyáron az egyéves évfordulónk alkalmából ellátogattunk a közeli egycsillagos (17 pontos) étterembe, mely mindkettőnk számára az első csillagos élmény volt. Egy fogás kivételével rendkívül jó menüben volt részünk a Gastronomique étteremben, melyet azóta csak a Bábel étterem tudott megközelíteni.
Két nagyon jó baráti körbe csöppentem bele az elmúlt év folyamán. Egyrészt Ditémen keresztül ismertem meg a rendkívül kedves baráti körét, akikkel csudajól lehet beszélgetni és szórakozni. Másrészt pedig a blogomon keresztül bővült a gasztrós baráti köröm is, akik közül néhánnyal nyáron sikerült is személyesen találkoznom. Remélem 2009 során még több gasztroblogos ismerőst lesz szerencsém személyesen is megismerni ;)

S végül 5 függőségem:
  • Ditém
  • zene, abból is a jó(!!!) trance/progressive (azaz nem a kommersz trutyi...), lounge, ambient, klasszikus is jöhet, de a mainstreamet nem nagyon csípem
  • kerékpározás, kirándulás, sörkertben megpihenés ;)
  • új ízpárosítások, ötletekben gazdag jó(!!!) szakácskönyvek, csillagos konyhákat/konyhafőnököket bemutató dokumentumfilmek
  • citromos szőlőcukor
Némely blogossal ellentétben nem nevezném magamat internetfüggőnek. Volt már olyan nyaram is, hogy 6 héten keresztül nem voltam netközelben, nem olvastam emailt, s egyáltalán nem pánikoltam be miatta, sőt - felüdülés volt ;)

10 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Köszi a választ. A legjobb foglalatosság a sörkertben megpihenés:-)

Névtelen írta...

:-)))
Köszi a válaszokat! Szeretem, hogy ilyen nyílt, nyitott és őszinte vagy!

nana írta...

sörkert.. mmmmh.. bár már ott tartanánk! én is remélem, h nyáron is lesz vmi hasonló mulatság, és többet beszélgetünk majd! :)

Unknown írta...

Szerencsére itt minden faluban van legalább egy sörkert ill. sörpince (ami megtévesztő, mert nem a pincében, hanem a teraszon ülünk, a pince csak a sör tárolására van), szóval így mindig útba lehet ejteni egyet kerékpártúrákon ;)

nana írta...

óóó, én az időjárásra céloztam :)

Névtelen írta...

Nagyon praktikus ember vagy Beatbull, jól kicselezted a körkérdéseket, összefoglaltál egy bejegyzésben 3-at:))))))
Mostantól pedig már tudom, honnan a profizmus a fotózásban.....

Unknown írta...

nana: ja, ez eszembe se jutott, hogy az időjárásra értenéd ;) Múlt hétvégén Münchenben voltunk Ditémmel, s a bajorok már kint itták a padoknál a sörüket - mi csak forralt boroztunk ;)

trinity: Az elmélet egy dolog, annak az alkalmazása teljesen más dimenzió. A fenti könyvből mindössze a tudatosságot tanultam meg - a legtöbb étel benne ugyanis olyan kezelésben részesült, hogy a végeredmény ehetetlen. Nálam meg ugye fénykép után rögtön meg is esszük ;) A legjobb tippeket Dolce Vitától és egyik munkahelyi kollégámmal való beszélgetésekből szedtem össze.

Kata írta...

Köszi a választ! Ez a citromos szőlőcukor tetszik:) (egyébként tényleg finom, én régen nem ettem; nem is tudom, nálunk itthon létezik-e még?)

Unknown írta...

Kata: Otthon létezik, néha kapok is Ditémtől 1-2 csomaggal, de nálam ez veszélyes dolog, mert fél-egy zacskó egy délután seperc alatt eltűnhet nálam... ;)

Zsuzsi írta...

Én szülés közben ettem citromos szőlőcukrot, jelenleg a hideg kiráz tőle:-)