péntek, február 20, 2009

Báránylapocka édesköményes savanyú káposztával

Rendkívül egyszerű felismerésre tettem szert a minap: a reszelt édesköménygumó úgy néz ki, mint a savanyú káposzta! Azt sajnos nem tudom, hogy ugyanúgy megsavanyodik-e az édesköménygumó lereszelve és megsózva, ha eltesszük 6 hétre. Megfelelő fűszerezéssel (citrom, só, bors, cukor, borókabogyó, mustármag, koriander, köménymag, fehérbor) viszont előhívhatjuk belőle ill. szimulálhatjuk a savanyú káposzta hangulatát - igaz ánizsos édesköményízzel gazdagítva. Önmagában is elképzelhető köretként, én viszont most fele-fele arányban kavartam össze piaci enyhe savanyú káposztával. Mindehhez bárányt készítettem, amely amúgy is jó barátságban áll az édesköménnyel, citrommal és fehérborral.


Mindenképp szépen lassan, kis lángon hosszan rotyogtatott puha omlós húst szerettem volna készíteni hozzá, s az sem volt kérdés, hogy ez az utóbbi időben nálam egyre jobban kedvelt báránytól lesz. Végül báránylapockára esett a választásom. Egyrészt azért, mert a lapocka gazdag kötőhártyákban, melyekből a szép lassú rotyogtatás által gyönyörűen kiolvad a zselatin. Másrészt pedig azért, mert még eddig sosem dolgoztam báránylapockával. Nagyon finom hagyományosabb hangvételű ebéd lett belőle, melynél az édeskömény némi izgalmat vitt a savanyú káposztába. (recept)

2 megjegyzés:

duende írta...

Jaj. Csurog a nyálam...
És még sosem ettem bárányt.
Az édeskömény viszont az egyik legkedvesebb zöldségem. Csak sajna mifelénk elég ritkán kapni. Legalábbis szép frisset.
Nagyon jól néz ki! :)

A bazi nagy görög lagzi jutott eszembe, mikopr a srác mondja hogy ő vegetárius. Erre az egyik nagynéni: Nem báj, ákkor májd sütök neked báránt! :))

Unknown írta...

Ízlés kérdése a bárány - még húsevők között is ;) Habár manapság már nem az agyonnyírt "elhasznált" állat húsát árulják, s ezáltal sokkal kevésbé "bárányízűbb". Úgy hallottam, hogy Pesten, azt hiszem a Magyar utcában van egy hentes, aki bárányt árul. Nem jártam még nála.